7
Mayıs
2024
Salı
ERZURUM

Erzurum'da mera açılışı

Erzurum Tarım İl Müdürlüğü'nce yürütülen "Mera Islahı ve Amenajmanı Projesi" kapsamında Oltu'nun Başaklı Köyü'nde ıslah edilen üç mera otlatmaya açıldı.

Oltu'nun Başaklı Köyü'nde düzenlenen törene Erzurum Vali Yardımcısı Gürkan Polat, Oltu Kaymakamı Ömer Lütfi Yaran, Oltu Belediye Başkanı İbrahim Ziyrek, Tarım İl Müdürü Bektaş Erdoğan ve vatandaşlar katıldı.

Törende konuşan Erzurum Tarım İl Müdürü Bektaş Erdoğan, konuyla ilgili şu bilgilere yer verdi:" İl Tarım Müdürlüğümüzce yürütülmekte olan "Mera Islahı ve Amenajmanı Projesi" kapsamında ıslah edilen 3 meramız daha otlatmaya açılmaktadır. 4342 sayılı Mera Kanunu hükümleri gereği tesbit, tahdit ve tahsis işlemleri biten köy ve beldelerde bütçe imkanları doğrultusunda ıslah çalışmalarına başlanmıştır. 2004 yılından itibaren ilimizde başlatılan bu proje ile 9 köyde toplam 158 bin dekar alan ıslah edilmiştir. Proje ile köy ve beldelerimizde bulunan düşük verimli meraların verimli hale getirilmesi için, gerekli olan alanlarda göbreleme ve tohum takviyesi, düzensiz ve kontrolsüz otlatmanın belli bir sistem dahilinde yapılması, meraya olan baskının azaltılması için proje köylerinde yem bitkileri ekiliş alanlarının artırılması, hayvanlarımızın kaliteli kaba yem açğının kapatılması ve hayvancılığımızın geliştirilmesi amaçlanmaktadır. Bu kapsamda 2008 yılında, Oltu ilçemize bağlı Başaklı Köyümüzde yaklaşık 8 bin 800, Narman ilçemize bağlı Şekerli Beldesinde yaklaşık 5 bin 400 ve Dumlu beldemizde 18 bin dekar alanda mera ıslah çalışması yapılmış otlatmaya açılmıştır. "

Başaklı Köyü Muhtarı Kemal Şimşek'te, yıllardır aşırı ve kontrolsüz kullanımdan ötürü köy merasının özelliğini yitirmekle karşı karşıya kaldığını ifade ederek, köyün güzelliklerinden birisinin de ender rastlanan oldukça iyi bir meraya sahip olmaları olduğunu söyledi.


Bu arada yapılan ıslah çalışmaları sonucu Başaklı Köyü Mera sahasının son derece verimli bir hale geldiğine işaret eden Oltu Kaymakamı Ömer Lütfi Yaran ise köylülerin bu kadar verimli hale gelen meralardan asgari şekilde faydalanmaları gerektiğini belirtti.

Tarım ve hayvancılığın tüm ülkeler için temel ve vazgeçilmez bir sektör olduğuna değinen Kaymakam Yaran, “İl genelinde hayvancılığın daha fazla gelişebilmesi için türlü projeler uygulamaya konulurken burada asıl amacın bu işten geçimini sağlayan insanlarımızın ekonomisini de arzu edilen düzeye çıkarmaktır. Bu tür mera ve otlakları bilinçli bir şekilde kullanan çiftçilerimiz daha uzun bir süre bu alanlardan istedikleri oranda hiçbir maddi bedeli ödemeden yararlanabilecektir. Gönül ister ki, çiftçilerimiz bu meraları hayvanlarla doldurarak bol ve bereketli kazançlar elde etsin” diye konuştu.

Öte yandan farklı ve usulsüz kullanımlar sonucu il genelinde 44 milyon hektar mera alanının 12 milyon hektara kadar düştüğünü hatırlatan Erzurum Vali Yardımcısı Gürkan Polat, ot verimleri bir hayli azalmış olan çayır ve meraların ıslah projeleriyle yeniden otlatmaya açılmasının kaçınılmaz olduğunu söyledi.

Konunun hayvancılık açısından büyük öneme sahip olduğuna vurgu yapan Polat, “Bu konuda ilgili kurumlarımızın işbirliği neticesinde özellikle göçerler vasıtası ile aşırı otlatmanın yanında mera alanlarımızdaki doğal bitki örtüsünün de yakılarak yok edilmesi sonucu büyük oranda tahribatlara yol açmıştır. 2004 yılından itibaren ilimizdeki kamu meralarına küçükbaş hayvan girişinin engellenmesi görüşü benimsenmiş ve konu ile ilgili iyileştirme çalışmaları neticesinde oldukça iyi neticeler alınması sağlanmıştır.” diyerek otlatmaya açılan meranın köylülere hayırlı olması temennisinde bulundu.

.
Yayın Tarihi : 24 Haziran 2008 Salı 19:05:10


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?