8
Mayıs
2024
Çarşamba
ERZURUM

Erzurum'da mera çalışmaları

Erzurum’da hızlandırılmış kadastro çalışmalarının başlaması ile birlikte Mera Tespit, Tahdit ve Tahsis çalışmaları da hız kazandı. 

Erzurum’da kadastro çalışmalarının tamamlanmamış olması nedeniyle çalışmalar ağır yürümekte iken hızlandırılmış kadastro çalışmalarının başlaması ile Mera Tespit, Tahdit ve tahsis çalışmalarının da hız kazandığını söyleyen İl tarım Müdürü Bektaş Erdoğan, 1999 yılından 2005 yılı sonuna kadar toplam 134 köyde tespit çalışması yapılabilmiş iken 2006 yılında toplam 136 köyde tespit çalışması yürütüldüğünü kaydetti. 

İl Tarım Müdürü Erdoğan “2006 yılı sonuna kadar 247 bin 14 hektar alanda tespit, 143 bin 911 hektar alanda tahdit, 124 bin 146 hektar alan ise çiftçilerimizin kullanımına tahsis edilmiştir. İl Müdürlüğümüz Mera çalışmalarını kurulan 7 ekiple kesintisiz olarak sürdürmektedir. Kadastro Müdürlüğü ile müşterek yapılan çalışmalar için hazırlanan programa göre 277 köy çalışma programına alınmıştır. Ayrıca 2005 yılında tespit çalışmaları tamamlanan 217 köyde ki meraların tahdit ve tahsis işlemlerinin de 2006 yılında bitirilmesi hedeflenmektedir. Gerek daha önce gerekse bu yıl tahsisleri yapılan meralardan ıslah edilmesi gerekli görülen meraların ıslah çalışmaları da eşzamanlı olarak yürütülmektedir. Bu kapsamda 2006 yılında Merkez Ortadüzü, Şenyurt, Uzunyayla, Ilıca Eğerti, Horasan Azap ve Dumlu’da bulunan meralarda toplam 13 bin 322 dekar, alanda ıslah çalışması yapılmıştır. Bu çalışmalarda mera fonu kaynaklarından temin edilen 398,8 ton kompoze gübre kullanılmıştır. Bu meralara ayrıca İl Özel İdaresi kaynakları ile temin edilen sıvatlar yaptırılarak konulmuş ve meralardan faydalanan hayvanların sulanması sağlanmıştır. Oltu Başaklı ve Ilıca Kuşçu köylerinde bulunan 9 bin 440 dekar alan ıslahı ise 2007 yılı programına alınmıştır. Mevcut çalışmalarla birlikte ıslah edilerek otlatmaya açılan meralardan azami faydanın sağlanabilmesi için eğitim çalışmaları da sürdürülmektedir. İlimizdeki araştırma kuruluşları, üniversite ve sivil tolum kuruluşları ile birlikte belirlenen otlatma sezonuna riayet edilmesi için çiftçi mektupları hazırlanarak çiftçilerimize ulaştırılmış ve çiftçi eğitim programları düzenlenmiştir”dedi.
İHA
Yayın Tarihi : 29 Kasım 2006 Çarşamba 12:24:47


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?