6
Mayıs
2024
Pazertesi
ERZURUM

Erzurum'da 'Metzemor' uyarısı

Erzurum Atatürk Üniversitesi Türk-Ermeni İlişkilerini Araştırma Merkezi Müdürü Yard. Doç. Dr. Erol Kürkçüoğlu, Ermenistan'da kurulu bulunan Metzamor Nükleer Santrali'nin Türkiye'nin doğusu ile Nahçıvan ve Azerbaycan için büyük tehdit oluşturduğunu söyledi.

Iğdır'a 20 kilometre mesafede bulunan Ermenistan sınırları içerisindeki Sürmeli Çukuru mevkiinde inşa edilen Metzamor Nükleer Santrali'nin Iğdır Ovası'nı ve bölgeyi tehdit ettiğini belirten Türk-Ermeni İlişkilerini Araştırma Merkezi Müdürü Yard. Doç. Dr. Erol Kürkçüoğlu, "Metzamor, Ağrı Dağı fay hattı üzerinde yer aldığı gibi Nahçivan ve Iğdır Ovamızı tehdit eden bir konumdadır. Bu santralin 70 metre altında bulunan ve bölgeyi besleyen artezyen su kaynakları nükleer tehdit altındadır. Metzamor'a çok
yakın olan Aras Nehrimiz nükleer atıklar ile çok büyük bir risk altında bulunmaktadır. Bilindiği üzere Aras, Türkiye, Nahçıvan ve Azerbaycan için hayati önem arz eden bir su kaynağıdır" dedi.

Metzamor Nükleer Santrali'nin dünyada nükleer santraller konusunda faaliyet gösteren otoriteler tarafından, çalıştırılması en riskli santral olarak gösterildiğini kaydeden Kürkçüoğlu, şunları söyledi:

"Çernobil'le aynı tarihte inşa edilen Metzamor Nükleer Santrali 1988'de Ermenistan depremi sonrasında kapatılmıştı. Ancak, Ermenistan-Sovyet yapımı olan bu demode santral, son yıllarda yeniden faaliyete alındı. Santral adeta ikinci Çernobil adayı olarak çalıştırılmakta ve tüm Ermenistan'a elektrik sağlamaktadır. Metzamor Nükleer Santrali, Türkiye, Azerbaycan ve Nahçıvan için büyük bir nükleer tehdit oluşturmaktadır. Santral, bölgenin ekolojik dengesini de bozmaktadır. Bu santralin bir an evvel kapatılması gerekiyor. Türk-Ermeni İlişkilerini Araştırma Merkezi olarak bu santralin kapatılması için çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Bu nükleer santralin bugün için çalıştırılması aslında Ermenistan'ın başını kendi kendine giyotine uzatması anlamına gelmektedir."

.
Yayın Tarihi : 13 Haziran 2008 Cuma 12:48:53


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?