8
Mayıs
2024
Çarşamba
ERZURUM

Erzurum'da toplu mezar bulundu

Erzurum'un Yıldızkent mevkiinde kazı yapan DSİ işçileri, onlarca kafatası ve kemiklerin bulunduğu toplu mezar ortaya çıkardı. 

Yağışlı havalarda Palandöken Dağı'ndan gelen yağmur sularının sele dönüşmesini önlemek amacıyla başlatılan çalışmalar doğrultusunda boş arazide dere ıslahı çalışması yapılırken, DSİ işçileri tarafından toplu mezar ortaya çıkarıldı. Kepçeyle yapılan kazı çalışması sırasında ortaya çıkan onlarca kafatası ve kemik parçaları, işçileri şaşkına çevirdi. 

Toplu mezarın çıktığı bölgede çiftlik sahibi olan Sinan Çelik, kazı esnasında kemik ve kafataslarının ortaya çıkarmasıyla çok şaşırdıklarını belirterek, "40 yılı aşkın süredir burada oturuyoruz. Burada mezar olduğundan haberimiz yoktu. Buradaki toplu mezarın yetkililer tarafından araştırılmasını istiyoruz" dedi. 

Kemiklerin, Ermeni mezalimine maruz kalan Türkler'e ait olup olmadığının tespiti için bölgeye gelen Erzurum Müze Müdürü Mustafa Erkmen ise, alanda geniş çaplı bir çalışmanın başlatılacağını söyledi. Erkmen, "Erzurum, konumu itibarıyla Ermeni mezalimine maruz kalmış bölgelerin başında geliyor. Ancak bu bölge bizce daha önce tespit edilememiş bir bölge. Burada geniş çaplı bir çalışma yapıp, buranın toplu bir mezar olup olmadığına ancak o zaman karar verebiliriz" diye konuştu.

GÜNCELLEME:

Geçtiğimiz gün Erzurum'un Yıldızkent mevkiinde kazı yapan DSİ işçileri tarafından bulunan kafatası ve kemiklerin, daha sonra yapılan araştırmada toplu mezara ait olmadığı ortaya çıktı. 

Erzurum Müze Müdürü Mustafa Erkmen, "Önceki gün Yıldızkent mevkiinde DSİ işçilerinin dere ıslah çalışması yaptığı sırada ortaya çıkan kafatası ve kemiklerde yaptığımız incelemeler sonucunda buranın toplu mezar olmadığı anlaşılmıştır. Bu kafatası ve kemiklerin başka yerlerde yapılan hafriyat çalışmalarında bulunduğunu ve getirilip buralara gömülmüş olabileceği kanısındayız" dedi.
İHA
Yayın Tarihi : 15 Ağustos 2006 Salı 12:19:00
Güncelleme :16 Ağustos 2006 Çarşamba 18:07:26


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?