6
Mayıs
2024
Pazertesi
ERZURUM

Erzurum'da veteriner kongresi

Erzurum Atatürk Üniversitesi Veteriner Fakültesi Zootekni Anabilim Dalı tarafından düzenlenen 2. Ulusal Veteriner Zootekni Kongresi Erzurum'da başladı.

Atatürk Üniversitesi Kültür Merkezi'nde iki gün sürecek kongrenin açılış törenine eski Bayındırlık ve İskan Bakanı Prof. Dr. Abdulkadir Akcan ile öğretim üyeleri katıldı. Aynı zaman eski zooteknist olan Prof. Dr. Abdulkadir Akcan, Türkiye'de üreticilerin samanı ve otu kaliteli yeme tercih ettiklerini söyledi.

Türkiye'de hükümetlerin kaliteli yemi desteklemesine rağmen üreticilerin saman ve otu tercih etmelerinin bir çelişki olduğuna işaret eden Prof. Dr. Akcan, "Türkiye'de kaliteli yem bitkisine ayrılan alan, ekilebilir alanın yüzde 2.7'sidir. Sanayi ülkesi Almanya'da bu rakam hiçbir tarihte yüzde 25'in altına düşmedi. Bu rakamlar ile kaliteli yemin önemi ortaya çıkıyor. Şimdi bir taraftan siz kaliteli yem bitkisini sübvanse edeceksiniz, teşvik edeceksiniz, bölgede hayvancılık yapan insanlar, samanı ota, kaliteli yeme tercih edecekler. Burada ciddi çelişki var. Bunun ortadan kaldırılması üniversitelerin alana intikali ve entegresi ile olabilir. Bu anlamda da ziraat ve veteriner fakültelerinin zootekni bölümlerinin sahaya entegrasyonun çok ciddi önemi var. Bu sonuç alacak bir eğitim olur. Böyle olunca da sıkıntılarımızı asgariye indirme söz konusu olur" dedi.

Sığır popülasyonunun ıslahında 15 yılda ilerlemeler kaydedildiğini aktaran Abdulkadir Akcan, bu konuda iyileştirme için hayvan yetiştiricilerinin eğitiminin önemli olduğunu belirtti. Bu tür aktivitelerin, ziraat veya veteriner fakültelerine ait araştırma uygulama çiftliklerinin eğitiminde önemli yeri olacağını ifade eden Akcan, "Eğitim için Avrupa Birliği (AB) önemli kaynaklar aktarıyor. Sizin eğitim amacıyla düzenleyeceğiniz faaliyetlerin parasal boyutu AB fonları bakımından net şekilde karşılanıyor.

Eğitirsek sonuç alırız, üreticileri tek tek eğitip göstererek yapmasını sağlamak, düzenlenecek eğitim herkesi kendiliğinden yapar hale getirir" diye konuştu.

AB'ye girmeyi gıda hijyeni açısından ve veteriner hekimlerin öneminin vurgulanması açısından istediğini kaydeden Akcan, şunları söyledi:

"En azından AB üzerinden Türk toplumuna veteriner hekimlerin önemini tescil ettiririz. Burada hiçbir meslek grubu diğerinin alternatifi değildir. Bu süreçte, zooteknistin yeri var, veteriner hekimin yeri var. Tek sağlığın açılımı çataldan mideye gıda. Burada hayvansal üretimde sağlıklı üretimin rolü ortaya çıkıyor. Bugün kuş gribi, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalıklarını tartışıyoruz. Veteriner hekimliğin hayan sağlığını koruma üzerinden insan sağlığını korumaya da hizmet ettiğini herkesin kabul etmesi gerekir.''

2. Ulusal Veteriner ve Zootekni Kongresi hakkında bilgi veren kongre düzenleme kurulu başkanı Yrd. Doç. Dr. Ahmet Yıldız, "Bilimsel hayvancılığın temelini oluşturan zootekni, hayvanların yetiştirilmesi, bakımı, beslenmesi ve ıslahı ile ilgili bilgiler veren, yeni bilgiler ve teknikler geliştirmeye çalışan bir bilim dalıdır. Karlı hayvancılığın yolu ise bilimsel ve teknik hayvancılıktan geçmektedir. Bu nedenle zootekni bilimi ile ilgili çalışmalar ülke hayvancılığının gelişmesinde lokomotif olmalıdır.

Yapılacak bilimsel çalışmaların, ülke ve bölge hayvancılığının geliştirilmesi açısından ihtiyaç duyulan alanlarda yoğunlaşması gerekmektedir'' dedi.

Erzurum'da iki gün sürecek kongreye katılan bilim adamları 21 sözlü bildiri, 37 ayrı poster bildirisi sunacaklar. Kongre sonunda da bilim adamları bir değerlendirmede bulunacaklar

.
Yayın Tarihi : 3 Temmuz 2008 Perşembe 14:16:23


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?