4
Mayıs
2024
Cumartesi
ERZURUM

Erzurum'un çevre profili

Erzurum’da hava kirliliğini önleme çalışmalarında büyük bir başarı sağlandığı bildirildi.

Çevre ve Orman İl Müdürlüğü, Erzurum’un havası kirli iller arasında yeralmadığını belirtti.
Çevre ve Orman İl Müdürlüğü, Erzurum’un çevre sorunları ve çözümleri konusunda bir broşür hazırladı. Hava kirliliğinden, atık sulara, gürültü kirliliğine kadar çevresel sorunların ve gerçekleştirilen çözümlerin belirtildiği broşürde özellikle hava kirliliğini önlemede sağlanan başarı ele alındı.
HAVA KİRLİLİĞİ
Çevre ve Orman İl Müdürlüğü’nün broşürlerinde yapılan çalışmalar şöyle anlatıldı:
Erzurum’da hava kirliliğiyle mücadele için kurulan 4 ekip 750 binanın kazan dairelerini denetledi. Erzurum’da standartlara uygun olmayan 850 ton kömür hakkında da işlem yapılırken, 88 ihbarın değerlendirilmesi sonucu 250 adet yanmış yağ sobası değiştirilerek yerine kömür sobası kullandırıldı. Yapılan çalışmalar sonucu Erzurum havası kirli iller statüsünden çıkarıldı.
Erzurum’da su kirliliğini önlemek için evsel ve endüstriyel atıksu üreten ve arıtma tesisi bulunmayan belediye ve işletmelerden atıksu arıtma tesisi için iş temrin planı alındı.


Şehir merkezinde gürültü kirliliğini önlemek için canlı müzik yayını yapan işletme ve düğün salonları denetlendi. Şehirde 15 ayrı noktada gürültü ölçümleri yapılarak ilin gürültü haritası çıkarıldı.


Katı atık konusunda tüm ilçe ve belde belediyelerine ait düzenli katı atık depolama alanları için coğrafya, havza ve mesafe alınarak birlikler oluşturuldu. Bunlar: Erzurum Katı Atık Belediyeler Birliği, Pasin Ovası Belediyeler Birliği ve Çoruh Vadisi Kalkınma Birliği’dir. Ayrıca merkezde Büyükşehir belediyesine ait katı atık düzenli depolama alanı hizmete başladı.
GÜNDE 2 bin 24 KİLO TIBBİ ATIK
Çevre ve Orman Müdürlüğü verilerine göre Erzurum'da günde 2 bin 24 kilo tıbbi atık toplanıyor. Tıbbi atıkların bertaraf edilmesi için Doğu Anadolu Bölgesinde ilk olarak kurulan sterilizasyon ünitesinde imhası sağlanacak.
Erzurum’da mutfaklarda oluşan bitkisel atık yağların toplanması için lisanslı taşıyıcılarla sözleşme yapıldı. Otel, lokanta, yurt, hastane, kafeterya gibi noktalardan alınan 7 bin 490 litre bitkisel yağın biodizel üretimi için lisanslı tesislere gönderilmesi sağlandı.


TEHLİKELİ ATIKLAR
Erzurum'da ayrıca 215 bin ton litre atık yağ toplanırken, geçici olarak kurdurulan atık akümülatör deposuna 2008 yılında 457 ton hurda akü alınarak geri kazanım tesislerine gönderildi.


ÖĞRENCİLERE ÇEVRE BİLİNCİ
Erzurum’da çevre kirliliğiyle mücadele eden Çevre ve Orman İl Müdürlüğü, eğitim çalışmalarına da ağırlık verdi. Okul öncesi ve ilköğretim kurumlarına yönelik hazırlanan program çerçevesinde 10 bin 625 öğrenciye çevre bilincinin gelişmesi yönünde eğitimler verildi.
Bu arada Erzurum’u da kapsayan Erzurum-Erzincan-Bayburt Planlama bölgesi için çevre düzeni planı ihalesi tamamlanarak çalışmalara da başlandı.

İha
Yayın Tarihi : 8 Haziran 2009 Pazartesi 13:51:17


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?