6
Mayıs
2024
Pazertesi
ERZURUM

Erzurum'un kırmızı-beyaz küreleri

Atatürk Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Resim Bölümü Başkanı Yrd. Doç. Dr. Mehmet Kavukçu’nun, üniversitenin 50. kuruluş yıldönümü kutlamaları çerçevesinde günümüze kadar yansıyan sanat eserleri görenleri şaşırtıyor.

 


Üniversitenin çeşitli yerlerinde birbirini bütünleyen enstalasyon etkinlikleri, hala özelliğini, güzelliğini ve güncelliğini koruyor.

Güzel Sanatlar Fakültesi'nde Dinlenme ve Sanat Etkinlik Salonu, boşluğa asılan 6 bin kırmızı-beyaz küreyle sanat sahnesine dönüştürüldü. Dinlenme salonu ve koridorunda, boşluğa asılı şeritlerin, kürelerle oluşturulan etki de bir başka güzellik veriyor.

Sanatsal etkinliklere damgasını vuran ve sanatını adeta konuşturan bir bilim adamı ve sanatçı olan Yrd. Doç. Dr. Mehmet Kavukçu, çalışmasını “tasarlanan şok etkisi için bir tür hazırlık, biryabancılaştırma etkisi” olarak değerlendiriyor.

Bu arada şeritlerdeki kaligrafik düzenlemelerle sunulmaya çalışılan eserler de farklı bir güzellik taşıyor. Mehmet Kavukçu, yapılan çalışmaları özellikle bireysel ve toplumsal sorumluluk bilincinin sorunlaştırılmasına yönelik bir arayış ile yorumlayarak şöyle konuştu: " Maksimum simetriye sahip kürelerin oluşturduğu görsel entropi, tekbiçimlilik ve yapısal yalınlık, asimetriyi soyutlanmış sistemlere indirgiyor, birlikli bütünlüklü kendilikler olarak görsel algı üretiyor. Çağdaş sanatın yönelimlerinden biridir bu. Muhatabını beklenmedik karşılaşmalara zorlamak. Küreler bakanla karşılaşıyor, onun bütün enerjisini topluyor, odaklıyor ve yeniden bakana yansıtıyor. Kürelerin, tasarımın odaklanılan mesajını yol gösterici bir fener gibi sürekli izleyicinin sonsuzluğuna yaydığını söyleyebiliriz."


Edebiyat Fakültesi’nde iki ayrı mekanda düzenlenen, etkinlikler dizisinin açılımı niteliğindeki enstalasyonlarda da aynı malzeme ve biçimler farklı bir tasarımla kullanılıyor. Fakültenin ana giriş kapısının açıldığı, öğretim üyelerinin odalarının bulunduğu iki katlı salonun asma kat olarak değerlendirilebilecek birinci katından zemin katına bin 500 adet kırmızı-beyaz küreyle oluşturulan enstalasyon, yapıyla bütünleşen geometrik etkiler sergileniyor. Bu eşsiz ve zeka ürünü eserlerini inceleyen vatandaşlar ise Erzurum'da ilk defa insanın ruhunu okşayan, güzel görünümler ortaya koyan bilim adamı ve sanatçı Mehmet Kavukçu'yu tebrik etmekten geçemediler.

iha
Yayın Tarihi : 6 Ocak 2008 Pazar 15:10:04


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?