4
Mayıs
2024
Cumartesi
ERZURUM

Erzurum'un tarihini Oltu taşına sığdırdı

ERZURUM'UN TARİHİNİ OLTU TAŞI İLE CANLANDIRDI

Erzurum'a özgü dünyaca ünlü Oltu taşının tespih yada takı yapılamayacak kadar küçük parçalarını değerlendirerek çifte minareli medrese, üç kümbetler, Nene Hatun gibi tarihi değerleri hediyelik eşyaya dönüştüren genç girişimci dünya pazarına açılmayı hedefliyor.

Fiyatı 10 ile 50 TL arasında değişen 65 farklı ürün üreten firma, kamu ve özel şirketlerin farklı model tasarımlarına da imkan sağlıyor.

Atıl durumdaki Oltu taşını öğütecek makineleri, kalıpları ve ürünlerin konulacağı kutuları kendisi üreten, öğütülmüş taşları birleştirecek kimyasallar konusunda ise Atatürk Üniversitesi öğretim üyelerinden destek alan Oltima Oltutaşı Limited Şirketi Sahibi Mikail Gürler, Erzurum kent merkezindeki satış mağazasının yanı sıra gerekli tanıtım çalışmalarının ardından ülke genelinde ürünlerini pazarlamak istediğini söyledi.

2011 Üniversitelerarası Kış Oyunları için Erzurum'a gelecek yabancı konuklara kentin simgelerini tanıtmak amacıyla Oltu taşından pano, anahtarlık, plaket tarzında hediyelik eşyalar üretmeyi planladıklarını söyleyen Gürler, belediyelerin meslek edindirme kurslarındaki el sanatları kursiyerlerine eğitim verilerek Erzurum'un istihdamına da katkı sağlamayı hedeflediklerini söyledi.

İMALATI KENDİMİZ YAPIYORUZ

Erzurum'a özgü Oltu taşını değerlendirerek nasıl hediyelik eşyalar yapabiliriz düşüncesinden yola çıkarak öyle bir girişimde bulunduklarını dile getiren Mikail Gürler, “Erzurum'un kültüründe olan eşyaları, tarihi eserleri Oltu taşını öğüterek yapabilmek için 3 yıl önce Oltima Oltutaşı Limited Şirketi kurup üretime başladık. Daha önce yapılmamış bir şey denediğimiz için çok sıkıntı çektik. Ürünler bu hale gelene kadar çok aşamalardan geçti ama sonuçta istediğimiz ürünü elde edebildik. Şirketin kuruluşunda bu ürünleri yapacak makine tasarımlarını bulmak yapmak bizi çok zorladı. Daha önce hiç yapılmamış bir şey olduğu için Oltu taşını öğütecek makineleri kendimiz imal ettik. Oltu taşı tespihi ve takısı yapılacak kadar büyük olmayan atıl taşları değerlendirerek yakılmaktan kurtardık. İkinci iş olarak kalıp imalatını gerçekleştirdik. Bunu şehir dışından da temin edebiliyoruz. Bu öğütülmüş taşı birleştirmek için gerekli olan kimyasallar için Atatürk Üniversitesi'ndeki öğretim üyelerinden yardım aldık. Aynı zamanda bu ürünlerin koyulacağı onurluk kutularını da kendimiz imal ediyoruz” dedi.

ÜRÜNLERİMİZİN PATENTİNİ ALDIK

Erzurum'daki bütün tarihi kültürel dokuları Oltu taşından imal edebildiklerini söyleyen Gürler, “Örneğin Çifte Minareli Medrese, Yakutiye Medresesi, Üç Kümbetler, Nene Hatun, Erzurum Barı, Cirit ve Kayak gibi motifli olan tüm eşyaları üretiyoruz. Her evde Oltu taşından bir ürün olsun istedik ve salon takımları, küllükler, şekerlikler, vazolar, aynalar, saatler, resim çerçeveleri, panolar, şamdanlar, kültürümüze ait semaver, bakraç, nalın, yüzük kutuları da yapıyoruz. Bize gösterilen her türlü objeyi Oltu taşından yapabiliyoruz. Bize gelen her türlü talebi karşılayabilecek düzeydeyiz. Markalaşma hedefleri doğrultusunda ürünlerimizin patentini de aldık Artık Oltima adında markamız var” diye konuştu.

2011’E HAZIRLANIYORUZ

Erzurum kent merkezinde bir satış mağazaları olduğunu anlatan Gürler, “Ürünlerimize yoğun talep var.Amacımız kente gelen her misafirin giderken yanında Erzurum'a ait bir hediyeyi de götürmesini sağlamak. Türkiye'nin her ilinde, her evde Oltu taşından yapılmış bir eşya olmasını istiyoruz. 2011 yılında Üniversitelerarası Oyunlar için Erzurum'a gelen yabancı misafirlerin tanıması da dünya çapında tanınan bir marka olmamıza katkı sağlayacaktır. Bu sayede gitmeyeceğimiz ülke ve ev kalmayacak” dedi.

EN BÜYÜK SORUN PAZAR

Yaşadıkları en önemli sıkıntının pazar sorunu olduğunu kaydeden Gürler,

“Tabi tanıtım eksikliklerimiz de var İnsanlar bizim gibi hediyelik eşya yapan yerlerden habersiz. Plaket şeklinde sunulan ürünlerimiz olmasına rağmen şehrin ileri gelenleri bundan haberdar değil. Yetkililerden isteğimiz bizim ürünlerimize pazar bulsunlar. Eskiden Kütahya'nın tabağı plaket olarak verilebilirdi ama şimdi Oltu taşından yaptığımız ürünün plaket olarak kullanılmasını istiyoruz. Ürünlerimizi ve çeşitlerimizi görmek isteyenler www.oltima.com adresinden bize ulaşabilirler” şeklinde konuştu.

ERZURUM'UN TARİHİNİ OLTU TAŞI İLE CANLANDIRDI
İHA
Yayın Tarihi : 18 Ekim 2009 Pazar 09:53:00
Güncelleme :18 Ekim 2009 Pazar 11:59:32


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?