6
Mayıs
2024
Pazertesi
ERZURUM

'Eşitsizlik, memur çocuklarını vuruyor'

Türkiye'de eğitimde yaşanan eşitsizliğin en çok memur kesimini vurduğu belirten Türk Kamu Sen Erzurum İl Temsilcisi Celal Karapınar, "Devlet memurunun çocuğunu özel üniversiteye göndermesi, sadece hoş bir hayal" dedi.

Kamuda çalışan bir memurun çocuğunu vakıf ya da özel üniversiteye gönderebilmesi için 4 bin 144 dolar ile 18 bin dolar arasında parayı gözden çıkarması gerektiğini belirten Karapınar, bunun için memurun 4 ay ile 4 yıl arasında hiç bir harcama yapmaması gerektiğini söyledi.

Türkiye'de ekonomik baskıların altında ezilen kamu çalışanlarının çocuklarına daha iyi bir gelecek hazırlayabilmek için para harcayamadığına dikkat çeken Karapınar, "Memurların özel üniversitede çocuğunu okutabilmesi için yüreği var ama maddi gücü yok" diye konuştu.

Kamu Sen'in yaptığı bir araştırmaya göre; 9/1 derecedeki öğretmenin, çocuğunu özel bir üniversitenin tıp fakültesine gönderebilmesi için 29 ay, hukuk fakültesi için 25 ay, eczacılık fakültesi için 36 ay, yine aynı derecedeki bir öğretmenin çocuğunu mühendislik, mimarlık, iktisadi idari bilimler fakültesinde okutabilmesi için ise 18 ay dinlenmeden çalışması gerekiyor.
Araştırmada; en düşük derecedeki devlet memurunun çocuğunu özel bir üniversitenin tıp fakültesinde okutabilmesi için 37 ay, eczacılık fakültesine gönderebilmesi için 46 ay, fen-edebiyat fakültesinde eğitim-öğrenim görebilmesi için 27 ay çalışmayı gözden çıkartması gerekiyor. Bir araştırma görevlisinin çocuğunu özel bir üniversitede okutmayı düşünmesi halinde 11 ay ile 30 ay, bir profesörün de çocuğunu özel bir üniversitede okutmak istemesi durumunda ise 4 ay ile 10 ay arasında çalışması zorunlu.

Hakikat Gazetesi
Yayın Tarihi : 7 Mart 2005 Pazartesi 00:43:40
Güncelleme :9 Mart 2005 Çarşamba 12:20:45


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?