4
Mayıs
2024
Cumartesi
ERZURUM

ETB Başkanı ekonomiyi değerlendirdi

Erzurum Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Hakkı Hınıslıoğlu, Erzurum ve dünya ekonomisi ile ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Erzurum Ticaret Borsası (ETB) Yönetim Kurulu Başkanı Hakkı Hınıslıoğlu, geçtiğimiz hafta içerisinde piyasalarda döviz ve altın fiyatlarının bir nebze de olsa düştüğünü ancak bu haftaya bakıldığında petrol fiyatlarının 50 dolar civarına yükselmesinin altın ve döviz fiyatlarını da kısmi bir artışla yükselttiğini söyledi. Hınıslıoğlu bu gelişmelerin de amatör yatırımcılara ellerindeki ürünün değerini koruma fırsatı sunduğunu belirtti.

ETB Başkanı Hınıslıoğlu, "2010 yılının ilk aylarında öngördüğümüz krizin etkilerinden kurtulma tahminlerimiz aşağı yukarı bizleri doğrulamaktadır. IMF tarafından yapılan küresel kriz analizinde de öngörülen tahmin bizim analizlerimizle uyuşmaktadır" dedi.
Öngörülen analiz çerçevesinde gerçekleşecek olan büyümenin ilk olarak ABD gibi trilyon dolarlı ekonomilerden başlayarak milyar dolarlı ekonomilere doğru seyir izleyeceğini ifade eden Hınıslıoğlu, "Hükümet tarafından açıklanan büyüme hızı eksi 3'lerde bulunurken, IMF tarafından açıklanan büyüme hızı ise eksi 5'ler de bulunmaktadır. Bakın bunun için önümüzdeki yılın ilk çeyreğinde küresel ekonomik krizin yavaşlayacağı ve ilerleme ve büyüme hızına bağlı olarak artması planlanan ekonomilerde, ABD gibi
ülkelerde büyüme hızı artı 4-5'lerden başlayacağı için bizim gibi ekonomilerde ise artı 1-2'lerde yükselme gösterecektir" diye konuştu.

Hükümet tarafından açıklanan ve 500 bin kişiye iş istihdamı sağlayacak olan projenin ise ülke ekonomisini olumlu yönde etkileyeceğini anlatan Hınıslıoğlu, bunun da beraberinde piyasalarda üretim istihdam ve perakendecilik gibi birçok sektöre hareketlilik sağlayacağını belirtti.

Hınıslıoğlu, dünya ülkelerinin tarım ve hayvancılık yönünde büyük ilerlemeler sağladığını bunun başında et ve süt hayvanı yetiştiriciliğinin geldiğini ancak Türkiye'de ve bölgede süt hayvancılığı yetiştiriciliğine önem verilmediğini belirterek bunun da beraberinde yüksek maliyet düşük ürün anlamına geldiğini kaydetti.

Bölgede süt ırkı hayvan yetiştiriciliği, et ırkı hayvan yetiştiriciliğine çevrildiğinde ortalama 250 kilogram civarında karkas ağırlıklı hayvan elde edildiğini dile getiren Hınıslıoğlu, oysa daha verimli olan et cinsi hayvan yetiştiriciliğine yönelmesi halinde ise 450-500 kilogram karkas et hayvan yetiştiriciliği yapılabildiğini söyledi.

ETB Başkanı Hınıslıoğlu, ilkbahar mevsiminin gelmesiyle birlikte özellikle bölgede koyun hayvancılığının alarm verdiğini bunun da yetkililer tarafından alınacak bir dizi önlemlerle, sonbahar ayına kadar gerekli aşılama ve tedbirlerle aşılabileceğini ifade etti.
 

iha
Yayın Tarihi : 24 Nisan 2009 Cuma 13:25:49
Güncelleme :24 Nisan 2009 Cuma 13:36:36


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?