4
Mayıs
2024
Cumartesi
ERZURUM

ETSO, Erzurum’un sıkıntılarını anlattı

ETSO, ERZURUM’UN SIKINTILARINI ANLATTI

Adalet ve Kalkınma Partisi Erzurum Milletvekili Fazilet Dağcı Çığlık, Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası’nı (ETSO) ziyaret ederek, Meclis Başkanı Saim Özakalın’dan Erzurum’daki ticaret erbabının sıkıntılarını dinledi.

ETSO Meclis Başkanı Saim Özakalın’ın yanı sıra, Meclis Başkan Vekili Celalettin Çetinkaya, Yönetim Kurulu Başkan Vekili Hasan Akal, Yönetim Kurulu üyeleri Vakur Alemdar ve Atlıhan Atila ile ETSO Genel Sekreteri Avukat Abdulkadir Ungan’ın da hazır bulunduğu ziyarette Ak Parti’li Çığlık ilin ekonomisinin önündeki engelleri ve çözüm önerilerini dinledi.

Ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getiren ETSO Meclis Başkanı Saim Özakalın öncelikli olarak milletvekili Çığlık’a yeni çıkan teşvik yasasıyla ilgili ticaret kesiminin taleplerini, yaşanan sorunları ve çözüm önerilerini iletti.

“TEŞVİK YASASINDA DÜZENLEME YAPILSIN”

Çığlık’a ETSO’nun teşvik yasasıyla ilgili önerilerini sıralayan Özakalın, Erzurum’un yasadaki mevcut 4 bölgenin dışında oluşturulacak ve daha fazla avantajların sağlanacağı 5’inci bölgede yer alması gerektiğini söyledi. Yasadan mevcut işletmelerin de yararlanması için gerekli düzenlemelerin yapılması gerektiğini kaydeden Meclis Başkanı Özakalın, işletmelerin yasadan yararlanmaları için getirilen asgari 50 personel çalıştırma şartının kaldırılması gerektiğini aksi takdirde hiçbir yatırımcının bölgeye gelmeyeceğini ve bu teşvikten yararlanamayacağını vurguladı. ETSO’nun, Erzurum’da yasadan yararlanacak durumda olan yatırımcıların bilgilendirilmesi konusunda daima üzerine düşeni yaptığını bundan sonra da yapmaya devam edeceğinin altını çizen Özakalın, talep edilen düzenlemelerin yapılması durumunda teşvik yasasının amacına hizmet edeceğini dile getirdi. Ekonomik kriz sebebiyle ticaret erbabının zor bir dönemden geçtiğini anlatan ETSO Meclis Başkanı Saim Özakalın, son olarak ildeki KOBİ’lerin KOSGEB’in sağladığı kredi faiz desteğinden yararlanmasını sağlamak için çaba gösterdiklerini söyledi.

“HAYVANCILIK DESTEKLERİ BÖLGEMİZE DE UYGULANSIN”

Ziyarette, Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ndeki bazı illerde süt sığırcılığı alanında uygulamaya konulacak olan teşviklerin Erzurum başta olmak üzere Doğu Anadolu Bölgesi’nde de uygulamaya konulmasını istediklerini kaydeden Özakalın, “Erzurum eskiden hayvancılığın merkeziydi ama son zamanlarda bunun tam tersi bir durum yaşıyoruz. Sektörün giderek büyüyen sorunlarının önüne geçilmesi için siyasi otoritenin desteğine ihtiyaç var. GAP için düşünülen bu ciddi desteklerin Doğu Anadolu Bölgesi için de düşünülmesini istiyoruz. Umarız şehrimiz için lokomotif olan bu sektörün yeniden canlanması için gereken çalışmalar bir an önce yapılır” diye konuştu.

“VAKIF ÜNİVERSİTESİ İÇİN DESTEK BEKLİYORUZ”

Konuşmasında, Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası Araştırma, Geliştirme ve Yardımlaşma Vakfı olarak Erzurum’da kurmayı düşündükleri vakıf üniversitesi için de destek beklediklerini söyleyen Özakalın, üniversite kurmaktaki asıl amacın hizmet etmek olduğunu kaydederek bu konuda ticareti bir amaç gütmediklerini bildirdi. İlgili bütün kurum ve kuruluşlara resmi başvuruları yaptıklarını hatırlatan Özakalın, üniversite için gerekli olabilecek bütün prosedürleri yerine getirdiklerini bundan sonrası için her şeyin artık siyasilerin elinde olduğunu ve destek beklediklerini söyledi.

“AVM’LER PERAKENDE SEKTÖRÜNÜ ZORA SOKTU”

Erzurum’da her gün bir yenisi açılan büyük sermayeli alış veriş merkezlerinin, ilde yerli sermayeyle kurulan ve parekende sektöründe faaliyet gösteren alış veriş merkezlerini zor durumda bıraktığını anlatan Özakalın, AVM’lerin bu durumunun Erzurum’daki müteşebbislerin bir araya gelme zorunluluğunu bir kez daha ortaya koyduğunu ifade etti. Özakalın, bu anlamda yerli müteşebbislerin büyük sermayenin karşısında durabilmesi için yapacağı girişimlerin desteklenmesi gerektiğine dikkati çekti.

“TİCARET ERBABININ MORALE İHTİYACI VAR”

Maliyenin son günlerde vergi denetimlerini sıklaştırdığını, bunun da Erzurum’daki ticaret erbabı nezdinde olumsuz yansımaları olduğunu vurgulayan Özakalın, “ETSO olarak biz kanunlar çerçevesinde bu denetimlerin biraz daha toleranslı davranılmasının, ekonomik krizle mücadele eden esnaf ve tüccarımıza bir moral ve motivasyon olacağı kanaatindeyiz.” diye konuştu.

“TOKİ İNŞAAT SEKTÖRÜNÜ BİTİRDİ”

Konuşmasında, Başbakanlık Toplu Konut İdaresi’nin (TOKİ) projeleri sebebiyle ildeki inşaat sektörünün büyük kayıplar yaşadığına işaret eden Özakalın, ağır şartları sebebiyle ildeki müteahhitlerin hiçbirinin TOKİ’nin ihalelerine giremediğini buna karşılık büyük inşaat şirketlerinin bu ihaleleri aldığını belirtti. Birkaç ay önce ildeki siyasi yetkililer aracılığıyla konuya ilgili taleplerin Başbakanlığa iletildiğini belirten Özakalın, konuyla ilgili henüz bir gelişme kaydedilmediğini ancak umutlarını yitirmediklerini söyledi.

“ERZURUMSPOR İÇİN ÇÖZÜME HAZIRIZ”

Ziyarette son olarak Erzurumspor konusunu bir kez daha gündeme getiren ETSO Meclis Başkanı Saim Özakalın, 2011 Üniversite Kış Olimpiyatları’na hazırlanan Erzurum’u profesyonel anlamda temsil eden Erzurumspor’un yaşadığı sıkıntıların bir an önce sonlandırılması gerektiğini dile getirdi. Erzurumspor’un sıkıntıları çözmek adına artık herkesin bir masa etrafında toplanması gerektiğini belirten Özakalın, “Biz üzerimize düşen ne varsa yapmaya hazırız. Maddi sıkıntıları olan tek takım Erzurumspor değil. Artık bu işin çözümü bulunmalıdır.” dedi.

ETSO Meclis Başkanı Saim Özakalın’ın dile getirdiği ekonomik sorunlar başta olmak üzere şehrin değişik sorunlarını dinleyen Ak Parti Erzurum Milletvekili Fazilet Dağcı Çığlık, ziyaretinin amacını sorunları ilgili ağızlardan dinlemek ve gerekirse yerinde çözüm bulmak olduğunu belirterek, başta teşvik yasası ve hayvancılık teşvikleri olmak üzere gündeme getirilen sorunların çözümü için çaba göstereceklerini söyledi. Fazilet Dağcı Çığlık, ziyarette sıkıntıların çözümü adına önemli bilgiler edindiklerini sözlerine ekledi.

Yaklaşık 3 saat süren ziyarete, Ak Parti İl Kadın Kolları Başkanı Nimet Aydemir ve İl Yönetim Kurulu Üyesi Fatih İpek de katıldı.

ETSO, ERZURUM’UN SIKINTILARINI ANLATTI
ETSO, ERZURUM’UN SIKINTILARINI ANLATTI
İHA
Yayın Tarihi : 9 Kasım 2009 Pazartesi 17:02:03
Güncelleme :9 Kasım 2009 Pazartesi 18:50:11


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?