6
Mayıs
2024
Pazertesi
ERZURUM

ETSO özelleştirmeye karşı

Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası (ETSO) Başkanı Muammer Cindilli, şeker fabrikasının özelleştirilmesine karşı olduklarını söyledi. Cindilli, şeker fabrikaları sosyal gerekçelerle kurulmuş fabrikalar olduğunu belirterek, özelleştirilmemesi gerektiğini belirtti.


Şeker fabrikasının özelleştirme kapsamına alınmasından sonra Erzurum Şeker Fabrikasında inceleme yaptıklarını belirten ETSO Başkanı Muammer Cindilli, “Şeker fabrikasının yaklaşık 10 milyon YTL’lik çevre yatırımına ihtiyacı var. Şeker fabrikasının atıkları çevre şartlarına uygun olmayan tarzda bir dereye naklediliyor.

Özel sektöre satılması halinde muhatapları biri kamu diğeri özel olduğu için çevre şartları ince elenip sık dokunulacak. Böyle olmasa bile hem ahlakın gereği, çağın gereği Erzurum Şeker Fabrikasına modern arıtma gerekiyor. Bu 10 milyon YTL’ye yakın yatırım gerektiriyor. Tribünlerle ilgili sıkıntı var.

Tribünlerden bir tanesi Almanya’daydı. Eski bir teknoloji kullanılan fabrikada 400 kadrolu toplam 700 işçi var. Biz sözümüzün arkasındayız. Erzurum Şeker Fabrikası sosyal gerekçelerle özelleştirilmemelidir.”dedi.

Özelleştirme çalışmalarına karşı Erzurum’da Şeker-İş Sendikasının yaptığı çağrılara destek verilemediğini ifade eden Cindilli, “Erzurum’da sendikalar, pancar üreticileri çiftçiler, siyasi partiler eğer el birliği yapsaydılar, özelleştirmeye karar verenler geri adım atabilirlerdi.

Ancak herkes topu taca attı, ama biz Ticaret ve Sanayi Odası olarak bugünleri gördüğümüz için destek verdik. Bugün yine aynı noktadayız Erzurum şeker fabrikasının özelleştirilmesi 7 bin 500 üreticiye darbe vuracaktır. 400’ü kadrolu olmak üzere 700’ün üzerinde işçiye darbe olacaktır. Binlerce nakliyatçıya da yine soğuk terler döktürecektir.”diye konuştu.


Son günlerde Erzurum kamuoyunda bazı çevrelerin şeker fabrikasının alınması için girişim yapılması yönünde açıklamalar yaptığına da değinen Cindilli, şunları kaydetti:
“Bu açıklamaları yapanların Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’nın ihaleyle ilgili şartnamesini iyi okumaları gerekiyor. Çünkü doğudaki şeker fabrikaları bir bütün halinde özelleştiriliyor. Yani Erzurum, Ağrı, Kars ve Van’daki fabrikalar bir bütün olarak satılıyor. Bunlara teklif verecek bir güç oluşturmak çok zor. Biz bu konuda bir öncülük yapamayız, ancak öncü olana da destek olmaya hazırız.”

DOĞUDAKİ FABRİKALAR EN SONA BIRAKILMALI


Türkiye Cumhuriyeti’nin sosyal hukuk devleti olduğunu vurgulayan ETSO Başkanı Cindilli, “Şeker fabrikaları sosyal gerekçelerle kurulmuş fabrikalardır. İstihdam ve mücavir alandaki çiftçiyi ayağa kaldırmak gayesiyle kurulmuştur. Anayasa’da halen sosyal devlet diye zikredilmektedir. Özelleştirme lüzumlu bulunduğu hallerde dahi doğudaki fabrikalar en son özelleştirilmelidir.


Şeker fabrikasının özelleştirilmemesi için sendikanın başlattığı çalışmaları desteklemeye devam edeceklerini vurgulayan Cindilli, şunları ifade etti:
“Sendikanın gayretlerini yine destekliyoruz. Eğer bir engelimiz yoksa yargıya biz de gitmeyi düşünüyoruz. Türkiye hukuk devletidir. Yargı yolları dahil kanuna uygun enstrümanlar kullanarak Erzurum Şeker Fabrikasının özelleştirme kapsamından çıkarılmasını sağlamak gerekir.”

iha
Yayın Tarihi : 18 Ağustos 2008 Pazartesi 17:52:01
Güncelleme :18 Ağustos 2008 Pazartesi 17:55:56


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?