4
Mayıs
2024
Cumartesi
ERZURUM

ETSO'dan ekonomik pakete destek

Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası (ETSO) Yönetim Kurulu Başkanı Lütfü Yücelik, hükümetin açıkladığı ekonomik pakete destek verdi.

Ekonomik Tedbir Paketi'nin umut verici olduğunu belirten Yücelik, paketin sanayici ve tüccarın beklentilerini içerdiğini vurgulayarak, "Maliyet kalemlerini azaltacak uygulamaların devamını önem ve ısrarla bekliyoruz. Bu krizin tek reçetesi de birlik ve beraberliktir" dedi.

ETSO Yönetim Kurulu Başkanı Lütfü Yücelik, bir süre önce Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan tedbir paketini, büyük bir memnuniyetle karşıladıklarını belirtti. Yücelik, ''Beyaz ve elektronik eşya, tekstil, otomotiv ve inşaat sektörleri, stoklar aşırı biriktiğinden dolayı sıkıntılı günler yaşıyor. ÖTV ve KDV oranlarında yapılacak indirimlerin, bu stokların eritilmesi ve iç piyasanın canlandırılmasında önemli katkısı olacaktır. Hükümetin bu anlamda alacağı her kararın faydalı olacağı inancındayız. Türkiye üretimi, istihdamı, ihracatı ve hatta yatırımları ne olursa olsun canlı tutmak zorundadır; önlemler de bu hedef doğrultusunda alınmalıdır. Şunu biliyoruz ki, tüm ağır krizler gibi bu kriz de er ya da geç bir gün mutlaka bitecek. Ve unutmayalım ki, kriz sonrasında, rekabet yarışı da kaldığı yerden devam edecektir" diye konuştu.

YÜCELİK'TEN MORAL TAVSİYESİ

Türkiye'de etkisini artırarak hissettiren ekonomik ve sosyal krizin herkesin malumu olduğunu, ancak bu sıkıntıların moral ile aşılabileceğini belirten Yücelik, açıklamasında şunları ifade etti:
"Küresel ve bölgesel ekonomik sıkıntıları yaşadığımız bugünlerde en temel çözüm noktası birlik ve beraberliktir. Hepimizin üzerimize düşen görevi yapması gerek. Bizi ancak bizler anlarız. Elbette her şey dört dörtlük değil. Ancak birbirimize moral vererek çıkmazlardan kurtulabiliriz. Kurumlarımızı yıpratmanın bize asla faydası olmaz. Hükümeti, muhalefeti, basını, sivil kitle örgütü velhasıl toplumun her kesimi yapıcı olmak zorundadır. Artık biraz da bardağın dolu tarafını görmeliyiz. Bu ülkenin tek kurtuluş reçetesi vardır. O da birlik ve beraberlik içinde olmaktır. Alınan kararların bütçe açığı vereceği bir gerçektir. Ama bozulan moralin düzelmesi için buna katlanmak zorundayız."

TÜRKİYE AYAKTA DURMAK ZORUNDA

Hükümetin ve ekonomi yönetiminin aldığı kararlarla krizi iyi okuduğunu gösterdiğini söyleyen Yücelik, "Şirketlerin vergi borçlarının ertelenmesi, peşin vergi borcu ödeyen şirketlere ciddi indirimler sağlanması, Eximbank'ın ihracatçılarımızın arkasında durup kredi temin etmesi, piyasaların parasız bırakılmayarak sistemin devamının sağlanmasıdır. Bankaların hem mevcut borçlara hem de ihtiyaç duyulan krediler noktasında yapıcı adımlar atması da önemlidir. Bu önerilerimiz Türkiye ekonomisini ayakta tutan
bütün kurumların ihtiyacıdır. Teşvik yasasının uzatılması ile ilgili kararı da yine memnuniyetle karşılıyoruz. İşsizlik artışına önlem olarak, kısa çalışma ödeneğinden yararlanma süresi ve miktarının artırılması da çok yerinde ve beklenen bir karar. Bunlara ilaveten tüketici ve üreticinin güvenini güçlendirecek, geleceğe iyimser bakmamızı sağlayacak benzeri önlemlerin süratle gündeme gelmesi dileğimizi ifade ediyoruz" şeklinde konuştu.

AYRICALIK DEĞİL DESTEK İSTİYORUZ

Bölge insanının birçok etkenden dolayı bu krizi yıllardan beridir yaşadığını söyleyen ETSO Başkanı Yücelik, "Birçoğu teşviklerle ayakta kalmaya çalışan Doğulu tüccar ve sanayici krizin etkisiyle iyice sarsılmıştır. Hükümetin krizin etkilerini en aza indirgemek için aldığı doğru önlemlere paralel olarak, bizim bulunduğumuz bölgeye has uygulamalar getirmelidir. Biz asla ayrıcalık istemiyoruz. Doğu'daki esnaf krizin ötesinde sorunlar yaşamaktadır. Özellikle ekonomik ve sosyal anlamda getirilen teşvikler hemen hemen ülkenin tamamına yaygınlaştırılınca, Doğulu girişimci kaderi ile baş başa bırakılmış oluyor. Yatırımlar ve istihdam birçok anlamda daha cazip olan Batı illerine kayıyor. Buna bir an önce çare bulmak lazım" ifadelerini kullandı.
 

iha
Yayın Tarihi : 20 Mart 2009 Cuma 15:13:58


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?