6
Mayıs
2024
Pazertesi
ERZURUM

Fırıncı kadınlar erkeklere taş çıkarttı

Erzurum'da bir fırında çalışan 8 ev hanımı yaptıkları kete, lavaş türü ekmeklerle erkek ustalara taş çıkartıyorlar.

Erkeklerin yoğun olarak çalıştığı ekmek üretim sektörüne Erzurum'da kadınlar el attı. Erzurum'da ilk defa fırıncılık yapan kadınlar görenleri şaşırttı. Sabah saat 06.00'da fırına gelerek çalışmaya başlayan 8 ev hanımı kadın, akşam saat 18.30'a kadar durmadan çalışıyorlar. Günde birlerce kete, tandır ve lavaş ekmeği yapan maharetli ev hanımları, erkekleri kıskandırdı. 48 yaşında fırında çalışan Tülay Ünal, "Erkekler bizi kıskanıyorlar. İlk başlarda kadının fırında ne işi var diye tepki gösterdiler.

Fırında daha başarılı ve tertipli düzenli çalıştığımız için zamanla bunu kabul ettiler. Eşimle aynı fırında çalışıyorum, ben ekmek yapıyorum, eşim benim yaptığım ekmekleri taşıyor. Bu durum işe başladığım günlerde biraz çekişmeli oldu, fakat zamanla eşim kabul etmek zorunda kaldı. Erzurum'da fırında çalışan ilk kadınlar olmanın gururunu yaşıyorum. Son yıllarda bazı fırınlarda da kadınlar çalışmaya başladı, ama bunu öncülük eden bizleriz" dedi.

Fırında çalışarak geçimini sağlayan Gülay Çelik, kadınların erkeklerden daha lezzetli ve temiz ekmek yaptıklarını söyledi. İşe başladığı yıllarda eşinden ve çevresinden çok fazla tepki aldığını söyleyen Çelik, şunları ifade etti:

"Fırında çalışmak dışardan görüldüğü kadar kolay değil. Özellikle Ramazan'da akşama kadar ateşin başında durmak çok kötü etkiliyor. Ama biz bunlara alıştık ve erkeklerden daha iyi iş çıkardık. Patronumuz da bizden çok memnun. Eşlerimizden daha fazla para kazanıyoruz ve yaptığımız ekmeklerden, kendi ekmek paramızı kazanıyoruz. Günde binlerce kete, tandır, lavaş ekmeği yapıyoruz. Bizim yaptığımız ekmekler daha lezzetli olduğu için talep daha fazla oluyor."
Tek başına kendi ekmek parasını kazanmaya çalışan Nuray Ümit, "Fırında çalışarak kendi paramı kazanıyorum. Tek başıma kendi ihtiyaçlarımı karşılayabiliyorum. Fırında başladığım yıllarda, senin fırında ne işin var diye çevreden tepki aldım. Fırıncılık erkek mesleği, git başka bir işte çalış dediler. Ben yine de fırında çalışarak başka yerde çalışanlardan daha çok kazanıyorum" dedi.

Fırın sahibi Fikret Koç, "Erzurum'da bir ilki gerçekleştirerek fırınımda bayanları çalıştırdım. Ekmekleri bayanlar yaptığı için daha lezzetli, daha temiz oluyor. Böyle olunca dışardan talep fazla oluyor. Kadınlar erkeklere göre daha hızlı ve sistemli çalışıyorlar. Bunun için bayanların çalışmasını talep ettik ve bayanlarımız da işlerinden çok memnun. Eşlerine muhtaç olmadan kendi paralarını kazanıyorlar" şeklinde açıklamada bulundu.

İHA
Yayın Tarihi : 25 Eylül 2008 Perşembe 17:58:25


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?