6
Mayıs
2024
Pazertesi
ERZURUM

Fırtınaya sağlam girildi

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, 2001'de yaşanan ekonomik krizden ders alan Türkiye'nin dünyayı etkileyen fırtınaya sağlam girdiğini söyledi. 

Pembe bir rüya aleminde yaşamak yerine tedbiri de elden bırakmayacaklarını kaydeden Hisarcıklıoğlu, Türk insanına kriz karşısında panikleme yerine sakin olmalarını tavsiye etti. 

Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası (ETSO) tarafından düzenlenen Avrupa Birliği İş Geliştirme Merkezi (ABİGEM) ile Kredi Garanti Fonu şubelerinin açılışını yapmak üzere Erzurum'a gelen TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, ABD'den başlayarak dünyaya yayılan krizi ve alınacak önlemleri anlattı. ETSO konferans salonunda düzenlenen törende konuşan Hisarcıklıoğlu, küreselleşmenin etkilerinin yaşandığını söyledi. ABD'de başlayan fırtınanın tüm dünyayı etkilediğini belirten Hisarcıklıoğlu, krize karşı Türkiye'nin sağlam vaziyette girdiğini kaydetti. 

Türkiye'de 2001'de alınan tedbirleri dünya ülkelerinin yeni düşünmeye başladığını belirten Hisarcıklıoğlu, şunları söyledi:
"2001 krizi bizim için ders oldu. 2001 krizi sonrasında aldığımız tedbirleri, onlar yeni düşünmeye başladı. 2001'de Türkiye'de 22 banka yok oldu, buharlaştı. Şimdi onların da aynı şey başına geldi. Bizim aldığımız tedbirler sonucu bugün biz bu uluslararası krize en sağlam vaziyette giriyoruz. Bize bir şey olur mu, diye kendimize soruyoruz. Bizim kültürümüzde güzel bir söz var; 'Neyi umarsan onu bulursun, iyi bekle iyi gör, kötüyü bekle kötüyü gör' deriz ya da 'Hayır konuş' deriz. Ancak biz pembe bir rüya
aleminde hissedip yaşamak değil, tedbiri elden bırakmayacağız." 

Krizden kurtulmada insan psikolojisinin de önemli etkisi olduğunu ve Türk insanının paniklemeden sakin olması gerektiğini vurgulayan Hisarcıklıoğlu, "İnsan psikolojisini iyi yönetebilirsek, gelişmeler olumlu yöne gider, kötü yönetirsek, kötüye gider. Burada moral, motivasyon önemli. Bu dönemde en önemli hadise 70 milyonun davranış biçimi. Vatandaş panik yaparsa tedirginlik olursa, ticaretin akışı durur. İnsan vücudundaki en önemli şey kandır. Kan dolaşacak ki insan yaşasın. Kan dolaşımı durduğu zaman kalbin durma noktasıdır. Ekonominin kanı paradır. Para sirkülasyonunda tıkanma olursa o zaman kriz olur. Para dolaşımını etkileyen unsurlardan birisi bizlerin panik yapması. Panik yapmadan ihtiyatı elden çıkarmadan bu devreyi hayırlı neticeyle geçmemiz lazım" dedi. 

Krizden en az zararla kurtulmak için tavsiyelerde de bulunan Hisarcıklıoğlu, şunları ifade etti::
"Özellikle yurt dışına mal satanların yeni pazarlara yönelmesi lazım. Mevcut 132 milyar dolarlık ihracatın geçen yıl yüzde 60'ını AB ülkelerine yapıyorduk. Geride kalan 8 ayda bu pazarda daralma olduğunu gördük. Bu ülkelere yapılan ihracatın oranı yüzde 49'lara indi. Krizin yoğun hissedildiği ülkelerde pazarda daralma var. Bizim artık yeni ufaklara bakmamız lazım. Güney Amerika, Afrika kıtası, Ortadoğu, Uzak Doğu bizim ihmal ettiğimiz pazarlar. Bu pazarlara doğru hep beraber yöneleceğiz.
Ayrıca borçlanma vadesiyle alacak vadesinin birbirleriyle uyumlu olması lazım. Alacağınız para cinsi neyse, borcunuzun para cinsi de aynı olması lazım. Alacağın Türk Lirası ise borcun Türk Lirası olacak. Gayri menkul fiyatlarında şirket değerlerinde değişmeler olabilir. Bunlara dikkat etmek lazım."

GENÇ VE KADIN GİRİŞİMCİLERİ DESTEKLİYORUZ
Konuşmasında Erzurum'da açılacak ABİGEM hakkında da bilgi veren Hisarcıklıoğlu, amaçlarının girişimci sayısını artırmak olduğunu söyledi. 

70 milyonluk Türkiye'de girişimci sayısının 1 milyon 300 binlerde olduğunu kaydeden Hisarcıklıoğlu, "Hedefimiz ülkemin zenginleşmesiyse genç girişimcilere ihtiyaç var. Ülke olarak girişimci sayımız yeterli değil. Odalar Birliği olarak gençlerin girişimci olmasını destekliyoruz. Ayrıca en büyük ihmal ettiğimiz ise kadın girişimciler. Odalar Birliği bünyesinde kadın girişimciler kurulu oluşturduk. Genç ve kadın girişimcileri destekliyoruz. Biz zengin olmak istiyoruz. Hedefimiz Cumhuriyet'in 100. yılında dünyanın 10. büyük ekonomisi olmak. Bu da girişimci sayısının artırılmasıyla olur. Bu ülkede 2.5 milyon resmi işsiz 2.5 milyon kişi de artık iş arama umudunu kaybetmiş. Her yıl da genç nüfus sayesinde 700 bin gence iş imkanı ortaya çıkarmamız lazım. Her yıl 700 bin genç geliyor. bunlara iş bulamazsak sosyal felaket ortaya çıkar. Bunun yolu girişimcilikten geçer" diye konuştu. 

2002 yılında Gaziantep, İzmir ve İzmit'te kurdukları ABİGEM'ler sayesinde 55 milyon euroluk katma değer sağladıklarını açıklayan TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, şimdi Erzurum'la birlikte 8 ilde daha ABİGEM kurulduğunu söyledi. 

Bölgedeki girişimcilere kurumsallaşmayı yapmak, ortaklık kültürünü geliştirmek konularında da tavsiyelerde bulunan Hisarcıklıoğlu, markalaşmaya ve inovasyona da önem verilmesini istedi.

ERZURUM'A ÜNİVERSİTE SÖZÜ
TOBB'un Ankara'da kurduğu Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi'nin başarılarını da anlatan Hisarcıklıoğlu, konuşmasının son bölümünde Erzurum'a üniversite sözü verdi. Hisarcıklıoğlu, "Yeni üniversiteler kurulması için biz gerekli çalışmaları yaptık. Konuyla ilgili kanun tasarısı şu anda TBMM Milli Eğitim Komisyonu'nda. Ben buradan Erzurum milletvekillerine sesleniyorum. Kanunu Meclis'ten geçirsinler, üniversite kurması da bize ait. Üzerimize düşeni yapmaya hazırız" şeklinde konuştu.

KRİZİ TEHDİTTEN ÇIKARIP FIRSATA DÖNÜŞTÜREBİLİRİZ
ETSO Başkanı Muammer Cindilli ise, dünyada yaşanan küresel krize karşı Türkiye olarak gard almak durumunda olunduğunu belirterek, "Yaşanan krize karşı gard alması gerekenlerin ortaya koyduğu söylemler krizi derinleştirmektedir. Zor durumlarda dik durabilmek çok önemlidir. Türkiye olarak böylesine bir ortamda birlik ve beraberlik içerisinde dik durabilmeliyiz. Dünya finans sistemi çökmektedir. Türkiye gelinen noktada güvenli bir liman olabilir. Böyle bir ortamda krizi tehditten çıkarıp fırsata dönüştürebiliriz" ifadelerini kullandı.

KREDİ GARANTİ FONU GİRİŞİMCİLERDEN İLGİ GÖRDÜ
Kredi Garanti Fonu Yönetim Kurulu Başkanı Faik Yavuz da konuşmasında 2008 yılında 60 milyon YTL sermayeye sahip fonun Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde yaşanan teminat sorununa çözüm sunacağını söyledi. Teminat sıkıntısı yaşayan herkese kredi imkanı sağlanabileceğini ifade eden Yavuz, ülke genelinde 10. şubelerinin Erzurum'da açıldığını ve kısa sürede Erzurumlu girişimcilerden yoğun ilgi gördüklerini söyledi. 

Erzurum Valisi Sami Bulut ise, toplantıda yaptığı konuşmada açılan Kredi Garanti Fonu Erzurum Şubesi ve ABİGEM'in Erzurum ekonomisi açısından önemli olduğunu belirterek, bu yatırımlarla bölge sanayicisine yeni ufuklar açılabileceğini belirtti.
Toplantının ardından Kredi Garanti Fonu Erzurum Şubesi ve ABİGEM'İn açılışları gerçekleştirildi.

iha
Yayın Tarihi : 22 Ekim 2008 Çarşamba 16:34:16


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?