7
Mayıs
2024
Salı
ERZURUM

Gaziler'de örnek köy çalışması

Şenkaya ilçesine bağlı Gaziler köyünde kaymakamlık ve hemşehri derneği aracılığıyla örnek bir köy çalışması yapıldı.

Çok kısa bir zaman öncesine kadar nahiye merkezi olan Gaziler köyü, Sarıkamış harekatına şahitlik etmiş, Enver Paşanın 3 günlük karargahını kurduğu, yaklaşık 500 yıllık camisi ve yapılış tarihi bilinmeyen kalesiyle 400 nüfuslu bir köy.

Meydanı bulunmayan köyde Şenkaya Kaymakamlığı, İstanbul Bardızlılar Derneği ve vatandaş işbirliği ile ortak bir çalışma gerçekleştirildi. Geçtiğimiz günlerde açılışı Vali Sami Bulut tarafından açılışı yapılan150 metre uzunluğunda, 16 metre genişliğinde bir alanda meydan çalışması tamamlanırken, köy diğer çalışmalarla yeni bir görünüm kazandı. Köyde ayrıca, yaklaşık 60 bin adet parke taşı alınarak yerler döşendi. Parke taşlarının maliyeti vatandaşlarca karşılandı. Meydan tamamen trafiğe kapatıldı. Meydan ortadan ışıklarla bölündü. Yaklaşık 15 adet meydan elektrik direği dikilerek geceleri aydınlık olması sağlandı. Sarıkamış harekatına şahitlik eden bir köyde sonu tarih parkı olarak düzenlendi. Resimler ve kabartmalı Sarıkamış harekatını sembolize eden 10 metreye 1 metre genişliğinde tablolar yerleştirildi. Tablonun maliyeti İstanbul’daki bir vatandaş tarafından karşılandı.

Köyün lavabo, wc, morg ve şadırvanı İstanbul’dan yaklaşık 50 bin YTL’ye mal olacak olan morg, gasilhane, wc ve şadırvan için bir vatandaşımız kollarını sıvayarak kendi annesinin adının verilmesi kaydıyla inşaata başladı. İhalesini bizzat kendisi gelerek öncelikli olarak bu inşaatı yapmak için köyde caminin hemen yanında yer satın alarak Şenkayalı bir müteahhide parasını vererek İstanbul’a geri döndü. İnşaat fiziki olarak yüzde 50 bitmiş durumda. Bu arada meydan trafiğe kapatılması sebebiyle köyün park ihtiyacı da bir vatandaşa ait olan tarla köy tüzel kişiliğine bağışlanarak, hem dinlenme alanı , hem de araç parkı haline getirildi.Köyün harabe durumda alan ilköğretim okulu da Gazilerli olan Milli Eğitim Bakanlığı YİBO’lardan sorumlu Daire Başkanı Mehmet Gürbüz’ün gayretleri sonucu gönderilen 35 bin YTL ile okulun kapıları, alçı sıvası ve boyası, yerlerin seramik döşenmesi için yaklaşık maliyeti hazırlanarak ihaleye çıkarıldı.

Öte yandan köyde yıkılmış bir vaziyetteki evde yaşayan 76 yaşındaki bayana 55 metre büyüklüğünde yaklaşık 30 bin YTL değerinde ev yaptırıldı. Bu arada 12,5 kilometre köyün içerisinde stabilize kaplama ve yol genişlemesi yapıldı.

Bardızlılar , köydeki çalışmalar sebebiyle Kaymakam Mehmet Gök ile diğer ilgililere teşekkür ettiler.

İHA
Yayın Tarihi : 29 Temmuz 2008 Salı 15:52:15


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
Misafir IP: 85.105.217.xxx Tarih : 30.07.2008 17:17:39

Emeği geçenlere teşekkürler.