7
Mayıs
2024
Salı
ERZURUM

Geleneksel düğünler yok oluyor

GELENEKSEL DÜĞÜNLER YOK OLUYOR

Erzurum'un Narman ilçesine bağlı Koçkaya köyünde düğünlerde eski gelenekler yaşatılıyor. Köy gençlerinin oyun ve kısa parodileri düğünlere renk katıyor.

Koçkaya köyünde düğünlerin eski geleneklerle yapılmasında önemli rol oynayan Şerif Olgun, düğünlerin vazgeçilmez ismi durumunda. Şerif Olgun, düğün programlarında eski geleneklerden çeşitli oyunlar yaparak davetlileri eğlendiriyor. Şerif Olgun'un düğüne gelmesiyle köy gençleri adeta kaçacak delik arıyorlar. Yaptığı oyunlarda özellikle sert tavırlarıyla gençlerin korkulu rüyası olan Olgun, birbirinden ilginç oyunlarla beğeni topluyor.

Koçkaya köyündeki düğünlerde Şerif Olgun liderliğinde Yattı Kalktı, Çiftçi, Yüzük Oyunu, Eşim Eşim, Topcu Başı ve Yıldız Sayma gibi oyunlar sergileniyor. Düğünde damadın arkadaşları sağdıcın emriyle hareket ediyor. Damadın arkadaşları, ilçede kelecoş, köyde mağal diye adlandırılıyor. İzleyici gençlere ise hırsız deniliyor. Hırsız diye adlandırılan gençler, damadı kaçırdıklarında sağdıçtan istedikleri hediyeyi alıp damadı bırakıyorlar. Hediyelerini alıncaya kadar ise damadın her dediğini yapmak zorunda

kalıyorlar. Sağdıç, damadı korumakla görevli olduğu kadar düğünün organize edilmesinden de sorumlu oluyor.

Gençler için düğünün vazgeçilmez ismi olan Şerif Olgun ise "Eski geleneklerin yaşatılması için hemen hemen her düğüne giderek oyunlar yapıp, unutulmaması için bu oyunları gençlerle öğretmeye çalışıyorum" dedi. Köylerde en büyük eksikliğin düğün salonu olduğunu belirten Şerif Olgun, "Dar odalarda oyun yapmak zor oluyor. Gençler düğün evini doldurduğu için oyun yapmak için alan kalmadığını belirten Şerif Olgun salon olması halinde geleneklerimizin yaşatılmasının daha sağlıklı yapılabileceğini ifade etti.

 

Koçkaya köyü gençlerinden Bekir Yavuz'un düğününde damadın sağdıcı olan Cevat Yavuz da düğün salonunun olmamasından yakınarak bütün gençleri dar bir odada ağırlamanın zorluğuna dikkati çekti.

GELENEKSEL DÜĞÜNLER YOK OLUYOR
GELENEKSEL DÜĞÜNLER YOK OLUYOR
İHA
Yayın Tarihi : 1 Mart 2010 Pazartesi 10:04:04
Güncelleme :1 Mart 2010 Pazartesi 22:38:52


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?