7
Mayıs
2024
Salı
ERZURUM

Genç gazetecilerin heyecanlı günü

Atatürk Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü öğrencileri, Erzurum’daki matbaalarda kullanılan baskı makinelerini inceledi.

İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü okutmanlarından Talat Geyik’le birlikte Atatürk Üniversitesi’ne ait matbaaya giden öğrenciler, burada yıllar önce kullanılan tipo makineleri inceledi. Kurşun dökülerek hazırlanan gazeteler hakkında bilgiler alan öğrenciler, daha sonra teknoloji ürünü matbaa makineleri incelediler.

Tipo baskı döneminde tek tek kurşunların dizilerek baskı yapıldığını anlatan, İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümünde okutman Talat Geyik, “İlk bu baskı makinesi çıktığı dönemlerde bir dünya harikası olarak nitelendirildi. Oysa kurşunlar tek tek dizilerek baskı yapılıyordu. Günde çok sayıda sayfa basma şansınız yoktu. Baskı makinelerinde çok sayıda kişi çalışmak zorunda idi. Bazıları sadece kurşun dizmekle görevliydi. Bu kurşunlar insanları zehirliyor ve vatandaşlar uzun saatler çalışamıyordu. Zehirlenmeye karşı bol bol yoğurt tüketiyorlardı.” dedi.

Öğrencilere kurşunun nasıl döküldüğü, kalıba o harflerin nasıl dizildiği ve baskıların nasıl yapıldığı anlatıldı. Tipo baskı anlatıldıktan sonra ofset baskının nasıl kullanıldığı ve mürekkebinin nereye konduğu, renkli baskının nasıl yapıldığı anlatıldı. Gezi sırasında öğrenciler, basını tamamlanan ‘İletişim Gazetesi’ni katladılar.

.
Yayın Tarihi : 29 Nisan 2008 Salı 17:59:51


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?