6
Mayıs
2024
Pazertesi
ERZURUM

Gençliğin Erzurum buluşması

Erzurum'a dünyanın 9 ülkesinden gelen yabancı gençler, "Küresel Isınmaya" dikkat çekmek için Cumhuriyet Caddesi üzerinde kurdukları stantda broşür dağıttılar.

Sivil Toplum Destekleme Derneği (SİTODED) Avrupa Gençlik Programı çerçevesinde yürütülen “Anadolu Zirvesi’nde Buluşalım” projesi kapsamında Romanya, İtalya, Ukrayna, Moldova, Polonya, Azerbaycan, Macaristan, Yunanistan ve Gürcistan'dan Erzurum'a gelen 18- 20 yaş arası gençler, bugün Erzurumlulara "Küresel Isınma" hakkında bilgilendirici broşürler dağıttılar.

Proje Koordinatörü Kadir Ergün, AB Gençlik Programı imkanlarından faydalanılarak hazırlanan projenin, hem güncel bir konu alan küresel ısınmayı ele alacağını, hem de Erzurum’un tanıtımı için güzel bir fırsat olacağını söyledi. “Anadolu Zirvesi’nde Buluşalım” konulu programa, Romanya, İtalya, Ukrayna, Moldova, Polonya, Azerbaycan, Macaristan, Yunanistan ve Gürcistan olmak üzere 9, Türkiye ile birlikte 10 ülkeden yaklaşık 45 gencin katıldığını belirten Ergün, " Program kapsamında her ülkeden gelen katılımcılar, küresel ısınmanın dünya üzerindeki etkilerini anlatıyorlar. Ayrıca bu programda 2011 Dünya Üniversiteler arası Kış Oyunları’na ev sahipliği yapacak olan Erzurum’un, küresel ısınma karşısındaki durumu da konuşuluyor." dedi.

Ayrıca yapılacak olan etkinlikler arasında Palandöken’in ilginç bir mesaja da ev sahipliği yapacağını kaydeden Kadir Ergün, Erzurum’da bir hafta sürecek etkinliklere, Türkiye-Yunanistan dostluğunun damgasını vuracağını ifade etti.

Programda, Yunan bir damatla, Türk bir gelinin evliliklerine şahit olunacağına dikkati çeken Ergün, “Etkinlikler dahilinde Yunan bir damadın Türk bir gelinle evlenmesi sembolik olarak canlandırılacak. Bu şekilde dünyaya Türkiye ile Yunanistan arasındaki dostluğun mesajı verilecek. Türkiye’nin kendi örf ve adetlerinin tanıtılmasına imkan sağlanacak bu etkinlik, yabancı konukların Türkiye’yi daha yakından tanımaları için güzel bir fırsat olacak.” diye konuştu.

Öte yandan gençlerin "Küresel Isınma" ile ilgili dağıttıkları broşürlerde şu bilgilere yer verildi;

" KÜRESEL ISINMANIN SEBEPLERİ: Enerji kullanımı yüzde 49, endüstrileşme yüzde 24, ormanların yok olması yüzde 14 ve tarımın yanlış şekilde yapılması yüzde 13.
KÜRESEL ISINMANIN ETKİLERİ: 20. yüzyılda dünya genelinde deniz seviyeleri 10 ile 25 santimetre arasında yükseldi, IPCC bilim adamlarının tahminlerine göre 21. yüzyılda 9 ile 88 santimetre arasında bir yükselme bekleniyor. 100 santimetrelik bir yükseliş; Hollanda'nın yüzde 6'sının, Bangladeş'in yüzde 17. 5'inin ve dünyadaki bir çok adanın batmasına sebep olabilir. 50 santimetrelik bir yükseliş Amerika'nın kıyı şeridinin yarısının batmasına sebep olabilir. Bazı tip ormanlar kutupların yeterince hızlı erimesinden dolayı kaybolabilir. Günümüzde insanların yüzde 45'i sivrisinekler tarafından ısırılıp sıtma hastalığına yakalanabilecekleri yerlerde yaşıyorlar; şayet sıcaklıklar yükselirse bu oran yüzde 60'a çıkabilir.

BİZLER NE YAPABİLİRİZ: Tasarruflu florasan lambalar satın alın. Isınmak ve serinlemek için kullandığınız enerjiyi azaltmak için ayarlanabilir bir termostat kullanın. Kullanılmış maddeleri yeniden değerlendirin. Yemek yaparken tencerelerin ağzını kapatın. Bulaşık yıkarken enerji tasarrufu yapabilirsiniz. Atmosfere zarar veren spreylerin kullanımını azaltabilirsiniz. Çamaşır ve bulaşık makinelerini sadece tamamen dolu olduklarında kullanın. Bazı zamanlar ulaşım için bisiklet kullanın veya yürüyün. Yenilebilir kaynakları enerjiye çevirin. Ağaçlandırma yapın. Arabanızı daha az kullanın, toplu ulaşım araçlarını tercih edin. Çevrenize bilgilendirici konuşmalar yapın. Başkalarına dünyayı mahvetmemelerini söyleyin çünkü burada siz ve sizin çocuklarınız yaşayacaksınız."

İHA
Yayın Tarihi : 27 Şubat 2008 Çarşamba 18:08:31


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?