4
Mayıs
2024
Cumartesi
ERZURUM

Gerdek korkusu kekeme yapıyor!

DOĞAL AFETLER İLE GERDEK GECESİ KORKUSU KEKEMELİK YAPIYOR

Deprem, yangın, sel gibi doğal afetlerin yanı sıra trafik kazaları, sesle korkutma, köpek saldırısı, çocuğa uygulanan şiddet ve gerdek gecesi korkusunun kekemeliğe neden olduğu bildirildi.

Kekemeliğin kişilerde özgüven eksikliği, başarısızlık kaygısı ve sosyal fobi sorunlarına neden olduğunu belirten Psikolog Ferhat Şen, rahatsızlığın kendiliğinden geçmesini beklemenin doğru olmadığını belirtti.

Gelişen teknolojiyle birlikte artık bu hastalığın 15 gün gibi çok kısa bir sürede kökten çözüme kavuşturulduğunu anlatan Psikolog Danışmanlık Merkezi sahibi Ferhat Şen, "Merkeze gelenlerin büyük bir bölümü bu hastalığa yaşadıkları deprem ve sel felaketi gibi doğal afetlerden sonra yakalananlar oluşturuyor. Bölgemizde bu tür rahatsızlığın en çok görüldüğü illerin başında Erzincan, Muş ve Bingöl gelmektedir. Bilgisayar desteğinin yanında ayna karşısında yapılan terapilerde hastalık bir daha görülmemek üzere tedavi ediliyor. Kekemelik her yaş grubunda görünür. Kadınlara oranla erkeklerde 5 kat daha fazla görülmektedir. Kadınlarda ilk gece olarak bilinen gerdek gecesi korkusu da kekemelik yapmaktadır. Bu nedenle erkeklerin eşlerine yardımcı olması gerekir" diye konuştu.

Psikolog Ferhat Şen, kekemeliğin insanlarda tik hastalığını geliştirdiğini de vurgulayarak "Akıcı konuşamayanlar bunu gözlerini kırparak, ellerini ovuşturarak ve ani hareketlerde bulunma gibi değişik tiklerden destek almaya çalışırlar. Bu nedenle başka rahatsızlıklara meydan vermemek için kekemelik kısa sürede tedavi ettirilmelidir" dedi.

Sünnet olurken gördüğü kandan korkarak kekeme olan 14 yaşındaki Adem Budak, hasatlığından dolayı arkadaşlarının kendisi ile alay ettiğini söyledi. Kendisini ifade edemediği için açılan tedavi merkezine geldiğini vurgulayan Budak, "Hep böyle kalacağımı sanıyor ve çok üzülüyordum. Eskiye göre şimdi çok iyi konuşuyorum. Kekemelikten kurtulacağımı bilmenin sevinci geceleri rüyalarıma bile giriyor. Arkadaşlarım artık benimle alay etmiyor "diye konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 11 Ekim 2009 Pazar 11:19:02
Güncelleme :12 Ekim 2009 Pazartesi 14:54:45


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?