7
Mayıs
2024
Salı
ERZURUM

Gezici sağlık aracı teslim edildi

Avrupa Birliği Komisyonu'nca finanse edilen Göç Alan Kentlerde Ekonomik ve Sosyal Entegrasyon Projesi (EKOSEP) kapsamında satın alınan gezici sağlık aracı düzenlenen törenle Erzurum Büyükşehir Belediyesi'ne teslim edildi. 

Avrupa Komisyonu Türkiye Delegasyonu Temsilcisi Akif Türkel, gezici sağlık aracını Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Küçükler'e teslim etti.

OLUŞTURDUĞUMUZ BU MODELLE
DİĞER GÖÇ ALAN İLLERE DE ÖRNEK OLMAK İSTİYORUZ
Törende konuşan Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Küçükler, Avrupa Komisyonu'nun finansal desteği ile yürüttükleri Ekonomik ve Sosyal Entegrasyon Projesi'yle, belediye olarak kurumsal kapasitelerini geliştirmek, göçle gelen nüfusa yönelik bir veri tabanı oluşturmak istediklerini belirterek, "5-10 yıllık projeksiyonlarla stratejik planlama yapmak ve bu amaçla yapılacak faaliyetler için yeni projeler hazırlayarak kaynak oluşturmak için çalışıyoruz. Kararlılıkla yürüttüğümüz bu çalışmaların her aşamasında, Valiliğimiz ve ona bağlı il müdürlükleriyle işbirliği yapıyor, sivil toplum kuruluşlarının, üniversitenin ve muhtarlarımızın katılımını sağlamak için sık sık bir araya geliyoruz. Ticaret ve Sanayi Odamızın, Esnaf Sanatkarlar Odamızın, Erzurum Kalkınma Vakfımızın da projenin ilerleyen aşamalarında desteğini almak üzere bir araya geleceğiz" dedi. 

Başkan Küçükler, "Kentsel alanda sunulan tüm hizmetlerin planlamasında ve uygulanmasında göçün olumsuz sonuçları ile mücadele etmek, oluşturduğumuz bu modelle diğer göç alan illere de örnek olmak istiyoruz. 1950'li yıllardan beri 'Doğu'nun cazibe merkezi' olan ilimize yaşanan göçle birlikte, kentsel yaşamda artan ihtiyaçları gözeten, sağlık, istihdam odaklı mesleki eğitim ve özellikle kadınlar, çocuklar, gençler ve engellilere öncelik veren hizmetlerimizin çeşitliğini artırmayı hedefliyoruz" diye konuştu.

MERKEZİN KOORDİNASYONUNDA
İSTİHDAM ODAKLI MESLEKİ EĞİTİM KURSLARI VERİLECEK
Erzurum'da ilk kez göçle gelenlere ve yoksullara hizmet götürüleceğini anlatan Başkan Küçükler, "İl çapında sunulan hizmetlerin eşgüdümlü yönetimine olanak sağlayacak bir toplum merkezi kuruyoruz. Bu merkezin koordinasyonunda istihdam odaklı mesleki eğitim kursları verilecek. Ayrıca kurulan kadın destek merkezi ile kadınların kentsel yaşama katılımlarının artırılmasını ve onların güçlendirilmesini hedefliyoruz. Özellikle engellilerin de hizmet almasına yardımcı olacak bir merkez oluşturduk. Genç ve çocuklara sunulacak sosyal, kültürel ve sportif faaliyetlerle de çocukların ve gençlerin eğitim sistemine kazandırılması ve sosyal sermayelerini artırmak istiyoruz. Bu hizmetler kapsamında belediyemizin sağlık merkezinin donanımını artırdık. Bu merkezin İl Sağlık Müdürlüğü'yle koordineli olarak toplum sağlık merkezi olarak çalışmasını arzu ediyoruz. Bu kapsamda sağlık hizmetlerine erişiminin desteklenmesi gereken göçle oluşan yoksul mahallelerde yaşayanlara ücretsiz sağlık hizmet sunacak gezici sağlık ünitesi satın alındı. Bu araç, İl Sağlık Müdürlüğü'yle iş biriliği yapılarak başta koruyucu sağlık hizmetleri olmak üzere kadınlara ve çocuklara yönelik temel sağlık hizmeti sunacak. Önümüzdeki birkaç ay içinde İl Sağlık Müdürlüğü ve değerli hekimlerimizle işbirliği ile oluşturulacak plan çerçevesinde araç, mahallelerde hizmet sunmaya başlayacak" şeklinde konuştu.

GÖÇ ALAN MAHALLELERE ÖNCELİK VERİLECEK
Erzurum Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Sağlık İşleri Dairesi Başkanlığı ve İl Sağlık Müdürlüğü işbirliğiyle araç için kapsamlı bir faaliyet planı hazırlandı. 

Hizmet sunumunda sağlık hizmetlerine erişimde sorun yaşanan göç alan mahallelere öncelik verilecek. Önceden belirlenen ve ilan edilen çalışma noktasındaki araçta bulunan sağlık personeli ile çocuk ve anne muayeneleri, çocuk ve gebe aşıları yapılacak, muayene olanlardan gerekli görülenler sağlık ocağına veya hastanelere sevk edilecekler. 

Söz konusu hizmetler ücretsiz sunulacak. Araç ile ziyaret edilen mahallelerde, özellikle annelere çocuk sağlığı, beslenme, aile planlaması, kişisel hijyen gibi sağlık konularında eğitim ve danışmanlık hizmetleri de verilecek. 

Mahallelerde sunulan sağlık hizmetleri kapsamında koruyucu sağlık hizmetleri sunacak olan araçla, yılda yaklaşık 5 bin bebek ve çocuğun aşıları, büyüme ve gelişmelerinin izlenmesi ile bin 500 anneye güvenli annelik (Doğum öncesi bakım ve danışmanlık) hizmeti verilmesi sağlanacak. Gezici sağlık ünitesi ile desteklenen koruyucu sağlık hizmetleri ile bebek ve anne ölümlerinin daha da azaltılması hedefleniyor.

EKOSEP NEDİR?
Avrupa Komisyonu Türkiye Delegasyonu Temsilcisi Akif Türkel, törende yaptığı konuşmada proje hakkında katılımcılara bilgi verdi. 

Türkiye'de ilk kez kentsel alanlarda göçün olumsuz etkilerinin azaltılmasını hedefleyen, yerel düzeyde çok sektörlü-çok aktörlü yaklaşımın benimsendiği 'Ana Göç Alan Merkezler Olarak Belirlenen Diyarbakır, Gaziantep, Erzurum ve Şanlıurfa illerinde Ekonomik ve Sosyal Entegrasyon Problemlerinin Çözümüne Destek İçin Yapılacak İnşaat İşleri, İnşaat Kontrollük Hizmetleri, Ekipman Alımı ve Teknik Destek Projeleri (EKOSEP)' yürütüldüğünü söyleyen Türkel, "AB ve Diyarbakır, Gaziantep, Erzurum, Şanlıurfa Belediyeleri tarafından finanse edilen program, göçle gelenlerin kentsel yaşama katılımlarının sağlanmasını hedefleyen ve Türkiye'de ilk kez uygulanan doğrudan müdahale projelerinden oluşuyor. 4 ilde yürütülen 18 pilot proje aracılığıyla göç ve kentleşme ilişkisinde ekonomik, sosyokültürel, altyapı sorunlarının çözümü hedeflenmektedir. Kadınlar, çocuklar, gençler, engelliler, bakıma ihtiyaç duyan kikve çocuklara sunulacak sosyal, kşiler ve toplum gönüllülerini hedefleyen 18 pilot proje ile dezavantajlı grupların kentin sosyal, ekonomik ve kültürel yaşamına katılımları sağlanabilecek" dedi.

ARAÇ SAĞLIK KABİNİ OLARAK TASARLANDI
Toplam 8 metrekarelik hizmet bölümü olan araç, 7 ton kapasiteli ve her türlü emniyet donanımına sahip. Araçta var olan tıbbi donanım ile çocuk ve gebe muayeneleri, aşılama ile poliklinik hizmetleri verilebilecek. 

İlk ve acil yardım yapılabilecek aracın gerekli tahlilleri yapabilmesi için bir laboratuarı da bulunuyor. Söz konusu araç, doktor, hemşire, sağlık memuru gibi personelin de hizmet vereceği bir sağlık kabini olarak tasarlandı. 

Konuşmaların ardından, törene katılan AK Parti Erzurum Milletvekili Muhyettin Aksak, Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Küçükler ve Avrupa Komisyonu Türkiye Delegasyonu Temsilcisi Akif Türkel gezici sağlık aracında incelemelerde bulundu.

iha
Yayın Tarihi : 22 Ekim 2008 Çarşamba 18:57:09


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?