4
Mayıs
2024
Cumartesi
ERZURUM

Göçerler yayla yolunda

GÖÇERLER YAYLA YOLUNDA

Güneydoğu Anadolu Bölgesinden Erzurum ve çevresindeki illerde bulunan yaylara çıkarak hayvancılık yapan göçerler, Haziran ayıyla birlikte yeniden yollara düştüler.

Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesinde hayvancılıkla uğraşan göçer aileler, bölgede havaların ısınmasıyla birlikte yine yollara düştü. Hayvanlarını otlatmak için kışın ovalara, yazın yaylalara göç etmek zorunda kalan binlerce Göçer, yerlerini yurtlarını bırakarak tekrar yola koyuldu. Kış mevsimini yaşadıkları illerde geçiren ve hayvanlarını çadırlarda tutmak zorunda kalan göçerler, ilkbaharla ve yaz aylarında yaylaların yolunu tuttu. Sayıları on binleri bulan ve hayvancılıkla uğraşan göçer aileler, hayvanlarını otlatmak amacıyla Erzurum'daki yaylalara gelmek için yollara düştü. Göçerler, hayvanları otlatmak amacıyla yazın yüksek ve serin bölgeleri tercih edip, kış mevsiminde ise sıcak bölgelere göç ediyorlar.

Erzurum’daki yaylaların da oldukça verimli olduğunu söyleyen göçerler, “Bizler ilkbahar mevsiminde hayvanlarımızı kamyonlara yükleyip kiraladığımız yaylalara çıkıyoruz. Yaz mevsimini bu yaylalarda geçiriyoruz. Hayvancılık yaptığımız için mecburen yaylalara çıkmak zorundayız. Sonbahar mevsiminin yaklaşması ile birlikte hayvanlarımızı otlatarak yani yaya olarak memleketimize dönüyoruz. Yaylaya çıkışımız oldukça rahat oluyor çünkü araçlarla çıkıyoruz. Ama dönüşümüz yaklaşık bir ay sürüyor. Dönerken özellikle akarsu kıyılarını takip edip memleketimize dönüyoruz. Kış mevsimini memleketimizde geçiriyoruz” diye konuştular

İHA
Yayın Tarihi : 13 Haziran 2011 Pazartesi 15:52:01
Güncelleme :14 Haziran 2011 Salı 16:54:36


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?