8
Mayıs
2024
Çarşamba
ERZURUM

Göçmen kuşların yeni durağı

ERZURUM GÖÇMEN KUŞLARIN DURAĞI OLDU

Göçmen kuşların uğrak yeri olan Erzurum’da Karasu çevresindeki bataklıklar bir çok kuş türüne ev sahipliği yapıyor.

Erzurum’da Bakü-Tiflis-Ceyhan Boru Hattı Çevresel Yatırım Proğramı kapsamında Kuş Araştırmaları Derneği tarafından kentin bataklık bölgelerindeki kuş popülasyonu uydu görüntüleri ve nokta sayım tekniğiyle belirlenmişti. İki yıl süren araştırmalar sonucunda kent ve çevresinde 52 farklı kuş türü tespit edildi.

Göçmen kuşlar son günlerde bir bir geldikleri Karasu bataklıklarında zaman geçiriyor. Bakü- Tiflis- Ceyhan Boru Hattı üzerindeki Erzurum bataklıklarında sulak alan koruma bölgelerini ve kuş türlerinin tespiti için 'Erzurum bataklıkları koruma bölgeleri belirlenmesi' projesi yapılmıştı.

Araştırmayı gerçekleştiren Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Biyoloji Bölümü Öğretim Üyelerinden Doç. Dr. Can Bilgin ve Veteriner Hekim Süleyman Ekşioğlu, iki yıl içinde belirli aylarda Erzurum'un 3 kilometre kuzeyindeki Fırat nehrinin kolu olan Karasu çevresinde bulunan bataklıkları Meteoroloji uydularından takip etti. Ayrıca bölgedeki 16 sabit noktada teleskop ve dürbünle 'nokta sayımı' yapan araştırmacılar, 52 farklı kuş türü tespit etti. Kuş türlerinden 28'inin AB (Avrupa Birliği) tarafından korumaya alındığı, 52 kuştan 34'ünün Erzurum'daki bataklıklarda ürediği saptandı.

KEŞKE KURUTULMASAYDI

Turna, Ak Kanatlı Sumru ve Angıt gibi özel kuş türlerin Erzurum'un önemini artırdığına işaret eden Ekşioğlu, “1950'li yıllarda çok değişik kuş türlerini barındıran Erzurum bataklıkları, zamanla kurutulmuş. Oysa bataklıkların koruma altına alınması gerekirdi. Doğal sulak alanların zaman içindeki kaybı göçmen kuşların bölgede besin bulabilme olasılıklarını azaltmış. Ama buna rağmen yine de çok ciddi bir potansiyel var. Özellikle ilkbahar döneminde sayıları 3 bine yaklaşan Ak Kanatlı Sumru ve turnaları gözlemledik. Bölge o kadar avantajlı ki, en basitinden çok fazla avcı tehtidi yok. Alınabilecek birkaç önlem ile bu bölgeyi çok kısa sürede bir kuş cennetine dönüştürür. Çünkü Dadaşlar diyarında müthiş bir potansiyeli var " diye konuştu. İŞTE ERZURUM'DA GÖRÜLEN KUŞ TÜRLERİ

Erzurum batıklıklarında görülen 52 kuş türünün ismi şöyle: "Gece Balıkçılı, Büyük Ak Balakçıl, Küçük Ak Balıkçıl, Gri Balıkçıl, Erguveni Balıkçıl, Leylek, Angıt, Yeşilbaş, Fiyu, Çamurcun, Çıkrıkçın, Kılkuyruk, Kaşıkgaga, Tepeli Pakta, Küçük Akbaba, Saz Delicesi, Çayır Delicesi, Kızıl Şahin, Kaya Kartalı, Delice Doğan, Kerkenez, Bıldırcın, Saztavuğu, Sakarmeke, Turna, Uzuncabak, Kılıçgaga, Kızkuşu, Doğüşkenkuş, Kızılbacak, Yeşil Düdükçün, Ak Kanatlı Sumru, Guguk, İbibik, Arıkuşu, Tarlakuşu, Kırlangıç, Sarı Kuyruksallayan, Sarı Başlı Kuyruksallayan, Çayır Taşkuşu, Kuyrukkakan, Karakulaklı Kuyrukkakan, Saksağan, Ekinkargası, Küçük Karga, Sığırcık, Alacasığırcık, Serçe, Ketenkuşu, Tarla Kirazkuşu, Karabaşlı Kirazkuşu, Kirazkuşu.”

ERZURUM GÖÇMEN KUŞLARIN DURAĞI OLDU
İHA
Yayın Tarihi : 17 Temmuz 2010 Cumartesi 13:00:05
Güncelleme :17 Temmuz 2010 Cumartesi 15:53:04


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?