6
Mayıs
2024
Pazertesi
ERZURUM

Görme engelliler için internet kafe

Erzurum'da görme engelliler internetle tanıştı. Erzurum Valiliği Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı (SYDV) ve Beyaz Baston Görmeyenler Derneği, görme engellilerin de internet ve kitap okuma fırsatını yakalamaları için Sosyal Riski Azaltma Projesi (SRAP) kapsamında 'Gören -El Bilgi Bahçesi' projesini gerçekleştirdi. 

71 bin 600 YTL harcanarak Erzurum'da görme engelliler için internet kafe oluşturuldu. 

Erzurum'da bulunan ve görme engellilerin ücretsiz olarak faydalandıkları internet kafe Doğu Anadolu Bölgesi'nde ilk olma özelliğini taşıyor. Erzurum'da bulunan görme engelliler okulundan gelen öğrenciler, üniversitede okuyan görme engelli öğrenciler hafta sonu ve diğer günlerde internet kafeye gelerek istedikleri bilgilere anında ulaşabiliyorlar.

KİTAP OKUMA CİHAZI 

Internet bağlantısı ve bilgisayarlara yüklenmiş görme engellilerin kullanımını sağlayan programların bulunduğu ileri teknoloji ile donatılmış merkezde, görme engelli öğrencilerin, bilgisayar eğitimi ile ilgili bütün gereksinimleri karşılanıyor. Merkezde görme engelliler, internette istediği her bilgiye ulaşabilirken, bilgileri e-kitap olarak dinleyebiliyor isterse kabartma yazıcıdan çıktısını alarak saklayabiliyor. Bunun yanında kitap okuma cihazı sayesinde istedikleri kitabı kolayca dinleyebiliyorlar.

SRAP Erzurum Sorumlusu Adem Akdağ, proje kapsamında 120 görme engellinin bilgisayar eğitimi aldığını söyledi. Doğu Anadolu Bölgesi'nde ilk olan merkez sayesinde, görme engellilerin internetle tanıştıklarını vurgulayan Akdağ, "Merkezle, görme engellileri internetle tanıştırarak onlara bir ışık açmak istedik" dedi.
Gören -El Bilgi Bahçesi'nde düzenlenen kursu başarıyla tamamlayan Yusuf Budak, kendileri için oluşturulan internet kafede, özellikle haberlerle ilgili olarak gazete sayfalarına ilgi gösterdiklerini söyledi. Budak, internet siteleri oluşturulurken görme engellilerin de dikkate alınmasını isteyerek, animasyonlar yerine yazıya önem verilmesinin daha iyi olacağını belirtti. 

Gören-El Bilgi Bahçesi projesinin ilk dönemine kursiyer olarak başlayan daha sonra eğitimci kadrosuna dahil olan Ahmet Nursoy, İngiliz Dili ve Edebiyatı mezunu olduğunu, geçtiğimiz yıllarda yapılan KPSS'lere iyi hazırlanamadığı için başarılı olamadığını söyledi. Bilgi bahçesi sayesinde her türlü bilgiye rahatlıkla ulaştığını ifade eden Nursoy, bu yıl yapılacak sınava daha iyi hazırlanacağını ekledi.

iha
Yayın Tarihi : 3 Aralık 2008 Çarşamba 17:29:37
Güncelleme :3 Aralık 2008 Çarşamba 18:47:24


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?