6
Mayıs
2024
Pazertesi
ERZURUM

Görme engellilere internet kafe

Erzurum’da görme engelliler, kendileri için kurulan internet kafede istedikleri gibi internete giriyor, okuma cihazı ile istedikleri kitabı kolayca dinleyebiliyorlar. 

Son nüfus sayımında Erzurum’da bulunan 16 bin 682 engelli vatandaştan 2 bin 113’ün görme engelli olduğunu belirleyen Erzurum Valiliği Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı ve Beyaz Baston Görmeyenler Derneği çalışmalara başladı. Görme engellilerin de internet ve kitap okuma fırsatını yakalamaları için Sosyal Riski Azaltma Projesi kapsamında Gören -El Bilgi Bahçesi oluşturulması için çalışmalar yapıldı. Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Genel Müdürlüğü tarafından onaylanan projeye ayrılan 71 bin 600 YTL ile Erzurum’da görme engelliler için internet kafe oluşturuldu. 

DOĞU ANADOLUDA İLK 

Erzurum’da bulunan görme engellilerin ücretsiz olarak faydalandıkları internet kafe Doğu Anadolu Bölgesi’nde ilk olma özelliğini taşıyor. Erzurum’da bulunan görme engelliler okulundan gelen öğrenciler, üniversitede okuyan görme engelli öğrenciler hafta sonu ve diğer günlerde internet kafeye gelerek bilgisayarlar istedikleri bilgilere anında ulaşabiliyorlar. 

KİTAP OKUMA CİHAZI 

Internet bağlantısı ve bilgisayarlara yüklenmiş görme engellilerin kullanımını sağlayan programların bulunduğu ileri teknoloji ile donatılmış bilişim merkezinde, görme engelli öğrencilerin, bilgisayar eğitimi ile ilgili bütün gereksinimleri karşılanıyor. 

Merkezde görme engelliler, internette istediği her bilgiye ulaşabilirken, e-kitap olarak dinlemekte isterse kabartma yazıcıdan çıktısını alarak saklayabiliyor. 

Bunu yanında kitap okuma cihazı sayesinde istediği kitabı kolayca dinleyebiliyorlar.
Erzurum’daki görme engelli üniversite öğrencileri de sesli kütüphaneden ve kitap okuma cihazından yararlanarak öğrenimlerini sürdürüyorlar. 

Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı Müdürü Zekeriya Deniz, “Son nüfus sayımı verileri, il merkezinde 16 bin 682 engelli vatandaşın yaşamakta olduğu ve bu sayının 2113'ünü görme engellilerin oluşturduğunu göstermektedir. 

2004 yılı verileri, toplam 710 görme engellinin, en fazla ilk ve orta öğretim görmüş olduklarını göstermektedir. Bu durum görme engelli yerel nüfusumuz içerisinde ileri derece öğrenim görme olanağının yok denecek kadar az olduğunu ifade etmektedir.İlimizde ve bölgemizde görme engellilere yönelik hizmet veren böyle bir sosyal merkez bulunmamaktaydı. 

İlimizde mevcut olan görme engelliler, diğer insanların kolayca erişebildikleri imkanlara ulaşamamakta ve bu imkanlardan mahrum kalmaktaydılar. Ülkemizde sayısı yüz binlerle ifade edilen görme özürlü vatandaşımız, ne yazık ki sosyal hayata çoğu zaman dahil olamamakta, kendi karanlık iç dünyalarının yalnızlığına çekilmek zorunda kalmaktaydılar.”dedi. 

Proje teklifinin Beyaz Baston Görmeyenler Derneği Erzurum şubesinden geldiğini ifade eden Deniz, şunları kaydetti:
Proje ile görme engellilerinde çağın bilişim teknolojisinden yararlanmasını, isteği bilgiye kolayca erişmesini ve kitap okuma makinesi istediği her kitabı ve İnternette mevcut olan her bilgiyi e-kitapları ve yazıyı kolayca dinleyerek bilgi edinebilmeleri sağlanmıştır. 

Bilgisayar tüm alanlarda olduğu gibi, görmeyenler sahasında da büyük katkı ve kolaylık sağlayan teknolojik bir gelişmedir. Batıda görme engelliler uzun yıllardır bilgisayar kullanmaktadırlar. Ancak ülkemiz yakın zamana kadar bu tür merkezler bulunmamaktaydı. Şu an ülkemizde görme engelliler için internet cafe 15 merkezden oluşmaktır.” 

Projenin öncelikli hedef kitlesinin 2 bin 113 görme engelliye yönelik olduğunu belirten Deniz, bilgisayar eğitimi alan 60 görme engelli öğrenci bulunduğunu kaydetti.

İHA
Yayın Tarihi : 17 Ağustos 2008 Pazar 11:30:16


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?