4
Mayıs
2024
Cumartesi
ERZURUM

Hackerler yargılanacak

Erzurum Atatürk Üniversitesi'ne ait resmi internet sitesinin İlahiyat Fakültesi bölümünde öğrencilere, 'Kırkıncı Hoca cemaatiyle anlaştık. İtikadınızı güçlendirmek ve dünyevi heveslerinize gem vurmak niyetindeyseniz, ilgili yurtlarda kalmak için başvurularınızı dekanlığımıza yapabilirsiniz' diye yazdıkları iddia edilen biri öğretim üyesi 6 kişi hakkında Erzurum Üçüncü Asliye Ceza Mahkemesi'nde 3 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı.

7 Şubat 2009 tarihinde Atatürk Üniversitesi'ne ait 'www.atauni.edu.tr' internet sitesine şifre kırarak girip müdahale eden bir grup, İlahiyat Fakültesi bölümünde, öğrencilere duyuru başlığı altında, "Sevgili öğrenciler, sizlere daha iyi hizmet verebilmek amacıyla, Kırkıncı Hoca cemaatiyle kurduğumuz yararlı işbirliğimiz sonucunda barınma ihtiyaçlarınızı gidermek üzere cemaat yurtlarından barınabilmenize imkan tanıyan muvakeleyi Sayın Hoca Efendinin lütfu ile nihayete erdirmiş bulunuyoruz. Eğer siz de hem rahat ve barış dolu bir ortamda barınmak, hem de itikadınızı güçlendirmek ve dünyevi heveslerinize gem vurmak niyetindeyseniz, ilgili yurtlarda kalmak için başvurularınızı dekanlığımıza yapabilirsiniz. Sizlere daha iyi gelecek hazırlamak niyetiyle" çağrı yaptı.

Üniversite yönetimi web sitelerine yapılan saldırı sonrası Cumhuriyet Savcılığı'na suç duyurusunda bulundu. Bilişim suçu kapsamında Erzurum, Ankara ve Hatay'da yapılan operasyonlarda aralarında akademisyen ve öğrencilerin bulunduğu 6 kişi gözaltına alındı. Polis, Mustafa Kemal Üniversitesi Bilgisayar Bilimleri Araştırma Uyguluma Merkezi'nde görevli öğretim üyesi B.Y.'ye ait bilgisayarının yanı sıra Atatürk Üniversitesi'nin sitesine saldırıda bulunduğu iddia edilen Mustafa Kemal Üniversitesi'ne ait bir bilgisayara el koydu.

Cumhuriyet Savcılığı tarafından yapılan inceleme sonucu öğretim üyesi B.Y. ile 5 öğrenci hakkında, 8 Temmuz 2009'da 'Bilişim sistemindeki verileri bozma, yok etme, erişilmez kılma, sisteme veri yerleştirme, bilişim sistemine hukuka aykırı olarak girme veya değiştirme' suçlarından Üçüncü Asliye Hukuk Ceza Mahkemesi'ne dava açıldı. TCK'nın 244'üncü maddesine göre 3 yıla kadar hapis istemiyle yargılanacak olan zanlılar, ilk kez 8 Aralık 2009 günü yargıç karşısına çıkacaklar.

Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi Bilgisayar Bilimleri Araştırma ve Ugulama Merkezinda görev yapan B.Y.'nin 2 yıl önce Atatürk Üniversitesi Bilgisayar Bilimleri Araştırma ve Uygulama Merkezi'nde görev yaptığı bildirildi.

Öte yandan Atatürk Üniversitesi yetkilileri olayın dava aşamasında olduğunu belirterek açıklama yapmak istemediler.

İHA
Yayın Tarihi : 15 Ekim 2009 Perşembe 10:41:04
Güncelleme :15 Ekim 2009 Perşembe 11:34:11


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?