7
Mayıs
2024
Salı
ERZURUM

Halı sahada kalp krizi

HALI SAHADA KALP KRİZİ GEÇİREN SAĞLIKÇI ÖLDÜ

Erzurum Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Aziziye Araştırma Hastanesi Acil Servisi'nde laborant olarak çalışan 37 yaşındaki Ali Çelik, halı sahada top koştururken kalp krizi geçirdi. Kalp krizinin ardından çalıştığı hastanenin acil servisine kaldırılan beş aylık evli Çelik, tüm çabalara karşın kurtarılamadı ve öldü.

Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Aziziye Araştırma Hastanesi Acil serviste sekiz yıldan beri sağlık teknisyeni olarak laboratuvarda görev yapan Ali Çelik, Acil'de çalışan arkadaşları ile birlikte halı sahada futbol maçı oynamaya gitti. Kayak, futbol gibi çeşitli sporları yapan Ali Çelik, Yenişehir İkinci Marketlerdeki halı sahada arkadaşlarına "Ben bugün pek oynamak istemiyorum. Eğer oyuncu sayısı eksik olursa sahaya çıkarım. Yoksa sizi izlemek istiyorum" dedi.

Ancak sporcu sayısı yetersiz olunca Ali Çelik formasını giyerek sahaya çıktı. Acil Serviste görevlilerin kendi aralarında yaptığı maçın 10'uncu dakikasında Ali Çelik, birden düştü. Ambulansla çalıştığı Aziziye Araştırma Hastanesi Acil Servisine kaldırılan Çelik'e yaklaşık 2 saat boyunca müdahale edildi. Memleketi Aksaray'da Sevim Çelik'le 24 Ekim 2009'da evlenen ve Erzurum'un Dadaşkent semtinde oturan Ali Çelik'i hayata döndürme çabaları sonuç vermedi. Çelik'in cenazesi arkadaşları tarafından Aksaray'a götürüldü ve gözyaşları arasında toprağa verildi.

Acil Serviste çalışan sağlık teknisyenleri, "Hiçbir rahatsızlığı olmayan sporcu bir arkadaşımızdı. Maçın 10'uncu dakikasında aniden yığıldı kaldı. Bizde şaşırdık. çok üzgünüz" dediler.

"HALI SAHALARDA ELEKTROŞOK BULUNMALI"

Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Tıp Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mücahit Emet, Sağlık Teknisyeni Ali Çelik'in durumunu 'ani kardiyak ölüm' olarak nitelendirdi. Yrd. Doç. Dr. Mücahit Emet, "Ölümlerin yüzde 90'ından fazlasında neden kalpteki ritim bozukluklarıdır. Ölüm oluşmadan önce kişide çarpıntı, nefes darlığı, göğüs ağrısı, baş dönmesi ve bayılma gibi belirtiler olabilir. Özellikle daha önce düzenli spor yapmayan orta ve genç yaştaki insanlar dikkatli olmalıdır. Örneğin halı sahada top oynarken bu belirti ve bulgular oluştuğunda kesinlikle spora devam etmemeli ve derhal yere uzanmalıdırlar. Bu hastalarda kalbe elektroşok denilen belli akımda elektrik verilmesi ölümcül ritm bozukluklarını önleyebilir ve hastanın hayatını kurtarabilir. Bu elektroşok ne kadar kısa sürede verilirse, o kadar yararlı olacaktır. Ani kalp rahatsızlığına bağlı ölümleri en aza indirmek için spor merkezlerinde ve insanların kalabalık halinde olduğu alışveriş merkezleri, terminaller, hava alanları ve düğün salonlarında defibrilatör adı verilen elektroşok cihazları bulunmalıdır. Bu cihazlar ülkemizdeki ambulanslarda var" diye konuştu.

HALI SAHADA KALP KRİZİ GEÇİREN SAĞLIKÇI ÖLDÜ
HALI SAHADA KALP KRİZİ GEÇİREN SAĞLIKÇI ÖLDÜ
İHA
Yayın Tarihi : 21 Mart 2010 Pazar 10:21:01
Güncelleme :21 Mart 2010 Pazar 13:43:25


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?