6
Mayıs
2024
Pazertesi
ERZURUM

Halikarnas Balıkçısı'na benziyor

Erzurum'un Narman ilçesindeki Kırmızı Periler diyarı olarak adlandırılan Peri Bacaları'ndaki bir oluşumun Halikarnas Balıkçısı olarak da bilinen Cevat Şakir Kabaağaçlı'ya benzediği ileri sürüldü. 

Daha önce Fatih Sultan Mehmet'in kavuklu fotoğrafına benzeyen bir oluşum keşfeden Narmanlı ressam Mustafa Turanoğlu şimdi de Cevat Şakir Kabaağaçlı'ya (Halikarnas Balıkçısı) benzeyen oluşum tespit etti. Turanoğlu; ünlü ressam Fahrelnisa Zeid, ünlü seramik sanatçısı Füreya Koral ve ünlü gravür sanatçısı Aliye Berger'in de aralarında bulunduğu Şakir Paşa ailesinin bir ferdi olan ünlü romancı Cevat Şakir Kabaağaçlı'nın (1890-1973) Narman Peri Bacaları'ndan yansıyan bu oluşumuyla ilgili tablo yapmaya hazırlanıyor. 

Turanoğlu ilk önce, görüntüyü ve açıyı yakalayarak deseni çizdi ve ilgili kaya görüntüsüyle karşılaştırdı. Aynı zamanda Kırmızı Peri Bacalarının kaşifi de olan ressam Mustafa Turanoğlu, oluşumla ilgili şunları söyledi: 

"Kırmızı Peri Bacaları'nda Kanyon tipi vadiyi 'Yardang' denilen yer şekilleri süslemektedir. Bu tür şekillerde çeşitli oluşumları görmek mümkündür. Bunlardan biri de Halikarnas Balıkçısı olarak bilinen ünlü romancımız Cevat Şakir Kabaağaçlı'dır. Bu vadiyi çok iyi bildiğim için bu tür oluşumlara da zaman zaman rastlayabiliyorum. Yaz günlerinin belli saatlerinde aynı açıdan bakıldığında bu görüntü her an için görülebilir. Bu ve benzeri oluşumlar nedeniyle Narman kırmızı periler diyarı gün geçtikçe yerli ve yabancı turist akınına uğramaktadır"

MONA LİSA NARMAN KANYONUNDA 

Narmanlı ressam Mustafa Turanoğlu, geçtiğimiz yıl da, Leonardo da Vinci'nin ünlü tablosu Mona Lisa'yı, "Mona Lisa Narman Kanyonu'nda" adlı tablosuyla Erzurum'un Narman İlçesi'ndeki kırmızı renkli peri bacalarına taşımıştı. Sunta üzerine yağlı boyayla 94x114 santimetre ebadındaki tablo büyük beğeni toplamıştı.

iha
Yayın Tarihi : 28 Eylül 2008 Pazar 12:02:17


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?