4
Mayıs
2024
Cumartesi
ERZURUM

Halk ozanı Reyhani anıldı

HALK OZANI REYHANI ÖLÜMÜN 3'NCÜ YILDÖNÜMÜNDE ANILDI

Aşıklık geleneğinin öncülerinden olan ve son yüzyılın büyük ozanları arasında gösterilen Aşık Yaşar Reyhani, ölümünün 3'ncü yıldönümünde Erzurum’da Doğu Anadolu Gazeteciler Cemiyeti’nce (DAGC) düzenlenen programla anıldı.

Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası Salonunda düzenlenen anma programın açılış konuşmasını yapan DAGC Başkanı Feridun Fazıl Özsoy, aşıklık geleneğinin Türk toplumunun yıllardan beri devam eden bir unsuru olduğunu ifade ederek, 3 yıl önce Bursa'da vefat eden Erzurumlu Halk Ozanı Yaşar Reyhani'nin aşıklığa damgasını vuran ozanlardan olduğunu kaydetti. Dede Korkut'tan başlayan ve günümüze kadar devam eden süreçte Doğu Anadolu Bölgesinde çok sayıda halk ozanının yetiştiğini belirten Özsoy, asrın ozanını kaybetmenin üzüntüsünü yaşadıklarını ifade etti.

Erzurum Valisi Sebahattin Öztürk de açılış bölümünde yaptığı konuşmada hayatta iken kıymeti az bilinen ancak vefat ettikten sonra anılan ozanların her zaman yad edilmesi gerektiğinin altını çizerek, "Türkiye'ye mal olmuş insanların zaman zaman anılmasını unutmayalım" dedi.

Programda daha sonra Erzurumlu Halk Ozanı Yaşar Reyhani'nin hayatından kesitler sunulan belgeselin izlenmesinin ardından Erzurumlu Halk Ozanları Reyhani'ye ait eserleri sazları eşliğinde seslendirildi.

Yaşar Reyhani'nin 50 yıllık ozan arkadaşı Aşık Mustafa Ruhani, programından önce yaptığı konuşmada yöneticilere ve halka sitem ederek aşıklara beklenilen ilginin ve desteğin gösterilmediğini kaydetti.

Reyhani'nin kızı Yasemin Sahbazoğlu'da babasının şiirlerinden kesitler sunarak geceye renk kattı.

Programda daha sonra konuşan DAGC Başkan Vekili Mehmet Şener, Reyhani'nin hayatı hakkında katılımcılara bilgiler aktardı. Reyhani’nin büyük bir şair ve ozan olduğunu anlatan Şener, Reyhani ile ilgili anılarını anlattı.

Milli Eğitim Müdürü Fevzi Budak ise konuşmasında Reyhani'ye ait şiirlerden örneklen sundu.

Programın sonunda Reyhani hakkında eserleri bulunan Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Dilaver Düzgün, Riyhani’nin son yüzyılın en büyük ozanı olduğunu söyledi.

Düzgün şunları söyledi; “1932 yılında Erzurum'un Pasinler İlçesi'ne bağlı Alvar Köyü'nde doğan ve asıl adı Yaşar Yılmaz olan Aşık Reyhani'nin çocukluğu köyünde geçti. Okuma yazmayı okula gitmeden öğrendi. Sonraki yıllarda ise dışarıdan sınava girerek diploma aldı. Küçük yaşlarda köyüne gelen aşıklardan etkilendi. Hem aşıklardan dinleyerek hem de eline geçen kitapları okuyarak birçok halk hikayesini öğrendi. Kendi aşıklığı ve şiir yazmaya başlaması 18 yaşından sonra oldu. Aşık Reyhani, bir süre Dertli mahlasıyla şiirler yazmaya, türkü söylemeye başladı. Ancak bu mahlası uzun süre kullanmadan, Bayburtlu Aşık Hicrani tarafından kendisine Reyhani mahlası verildi. Konya Aşıklar Bayramı'na aralıksız katılan 7 aşıktan biri olan Reyhani; eski aşıkların dışında, yetiştiği Huzuri Baba, Nihani, Cevlani, Efkari, Murat Çobanoğlu'nun babası Gülistan Çobanoğlu gibi aşıklardan da gelenek ve usul öğrendi. İran'dan Avrupa'ya birçok ülkede türkü söyleyen Aşık Reyhani, katıldığı yarışmalarda da birçoğu birincilik olmak üzere çeşitli ödüller aldı."

DAGC’DEN ÖZEL ÖDÜL

DAGC Yönetim Kurulu 2002 yılında Erzurum Kültürü ve Türk Halk Edebiyatı'na yaptığı hizmetler anısına ünlü halk ozanı Yaşar Reyhani'ye özel ödül vermişti. Göçettiği Bursa’dan hasta olmasına rağmen ödülü almak için gelen Reyhani, oldukça duygulanmış ve gözyaşlarına hakim olamamıştı. Bu arada Reyhani'nin "Yaz gazeteci " şiirinin de okunduğu törende Reyhani memleketine dönme isteğini dile getirmiş, bunun üzerine Erzurum Valiliği ve Büyükşehir Belediyesi, ünlü ozana ev almayı taahhüt etmişlerdi.

10 YIL ARADAN SONRA SILAYA DÖNMÜŞTÜ

Ünlü halk ozanı Aşık Yaşar Reyhani yine Doğu Anadolu Gazeteciler Cemiyeti’nin öncülük ettiği bir çalışmayla, ayrıldığı memleketi Erzurum'a dönmüştü. 16 Mayıs 2003 tarihinde Büyükşehir Belediyesi Meclisi ünlü halk ozanı Aşık Yaşar Reyhani'nin bundan sonraki yaşamını Erzurum'da sürdürmesi için şehir merkezinde bir ev satın alması ile ilgili gündem maddesi üyelerin tamamının onayı ile kabul etmişti.

18 Ekim 2003 tarihinde düzenlenen Sılaya Dönüş programında yeniden hemşehrileriyle kucaklaşan Reyhani’ye Erzurum Valiliği ve Büyükşehir Belediyesi tarafından alınan evin tapusu, Vali Mustafa Malay ve Büyükşehir Belediye Başkanı Mahmut Uykusuz tarafından kendisine verilmişti.

ÇOK SAYIDA ESER VERDİ

1980'li yılların başında Erzurum'da bulunan Doğu Anadolu Ozanları Derneği'nin başkanlığına getirilen Aşık Reyhani, birçok ülkeye konser ve konferanslara katılmak üzere çağrıldı. Ayrıca ABD'nin Michigan Üniversitesi'nde katıldığı bir konferanstan sonra kendisine fahri öğretmenlik unvanı verildi. Şiirleri birçok gazete, dergi ve araştırmada yaralan ve çeşitli radyo ve televizyon programlarına katılan Aşık Reyhani'nin, şiirlerinin bir bölümünü topladığı "Alvarlı Reyhani" (1962), "Böyle Bağlar" (1966), "Kervan" (1988) ve bazı düşünce ve şiirlerinden oluşan "Şu Tepenin Arkasında" adlı kitapları, Dilaver Düzgün tarafından hazırlanan "Aşık Yaşar Reyhani" (1997) adlı kitapta toplandı.

Aşıklık geleneğinin öncülerinden olan ve son yüzyılın büyük ozanları arasında gösterilen Reyhani, ikamet ettiği Bursa'da hayata 10 Aralık 2007 günü hayata veda etti.

MEZARI BURSA’DA

Bursa'da 74 yaşında vefat eden ünlü Halk Ozanı Aşık Yaşar Reyhani, binlerce seveninin gözyaşları ve duaları arasında toprağa verilmişti. Bugüne kadar 250 kaset, 74 plak ve 11 kitabı bulunan, katıldığı 24 Aşıklar Bayramı yarışmasının 22'sinde birinci olan Aşık Reyhani'nin son şiirini ise kendisini tedavi eden doktoruna yazdı.

Aşık Yaşar Reyhani'nin cenazesi son görev için merkez Yıldırım İlçesi Değirmenönü Mahallesi'ndeki Merkez Camii'ne getirilerek, ikindi namazına müteakip düzenlenen törenin ardından Değirmenözü mezarlığında toprağa verilmişti.

Törende gözyaşlarını tutamayan sanatçı Uğur Işılak, "O bir halk ve hak aşığıydı. Biz, bir aşığın duruşunu Aşık Reyhani'den öğrendik. 14 yaşındaydım, onun icra ettiği bu sanat sayesinde Türk gençliğinin izole olmamasını diliyorum. Türkiye'nin başı sağ olsun" demişti.

PROGRAM YOĞUN İLGİ GÖRDÜ

Programa Erzurum Valisi Sebahattin öztürk, Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mevlüt Coşkun, Emniyet Müdürü Yusuf çalkavur, İl Genel Sekreteri Selami Altınok, kamu kurum ve kuruluşlarının temsilcileri, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ile çok sayıda davetli katıldı.

HALK OZANI REYHANI ÖLÜMÜN 3'NCÜ YILDÖNÜMÜNDE ANILDI
HALK OZANI REYHANI ÖLÜMÜN 3'NCÜ YILDÖNÜMÜNDE ANILDI
HALK OZANI REYHANI ÖLÜMÜN 3'NCÜ YILDÖNÜMÜNDE ANILDI
HALK OZANI REYHANI ÖLÜMÜN 3'NCÜ YILDÖNÜMÜNDE ANILDI
HALK OZANI REYHANI ÖLÜMÜN 3'NCÜ YILDÖNÜMÜNDE ANILDI
HALK OZANI REYHANI ÖLÜMÜN 3'NCÜ YILDÖNÜMÜNDE ANILDI
İHA
Yayın Tarihi : 10 Aralık 2009 Perşembe 20:12:04
Güncelleme :11 Aralık 2009 Cuma 10:18:35


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
Metin SEYİTOĞLU IP: 88.242.185.xxx Tarih : 11.12.2009 16:28:53

erzurum varolan değerlerine sahip çıkmakta gecikiyor rahmetli reyhani gitmeden önce bir sürü karalama politikaları yapılır gider terki diyar eder erzurumu ve sonra da ömrü vadesi dolar hakkın rahmetine kavuşur   aaaaaa bizim bir ozanımız vardı gelin analım olmaz olmaz . ÖNEMLİ OLAN ELİNDEKİNE SAHİP ÇIKMANDIR (gerçek erzurum dostlarına gerçek dadaşlara selamlar)