4
Mayıs
2024
Cumartesi
ERZURUM

Hasankale'de mera açılışı

Erzurum'un Hasankale ilçesine bağlı Ügümü köyünde otlatma veriminin artırılması için düzenlenen mera, törenle açıldı.


Ügümü köyünde Erzurum Tarım İl Müdürlüğü tarafından uygulanan "Mera Islah ve Amenajman Projesi" kapsamında düzenlenen mera bugün gerçekleştirilen törenle otlatmaya açıldı. Erzurum Vali Vekili Gürkan Polat, Tarım İl Müdürü Bektaş Erdoğan, Sağlık İl Müdürü Serhat Vançelik, Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Canbolat ve köylülerin katıldıkları törende, protokol mensupları kurulan çadırda töreni takip ettiler.


Törenin açılış konuşmasını yapan Ügümü köyü Muhtarı Eyüp Polat, katılımcıları selamlarken, Tarım İl Müdürü Bektaş Erdoğan, "Mera Islah ve Amenajman Projesi" kapsamında bilgiler aktardı. Erdoğan, şöyle konuştu:
"4342 sayılı Mera Kanunu hükümleri gereğince ilimizde on köyden biri olan Pasinler- Ügümü köyüne ait mera düzenlenen törenle otlatmaya açılıyor. Projemizin uygulama süresi 5 yıl olup, projelerin yapılış amacı köylerde bulunan düşük verimli meraların düzeltilmesi, düzensiz, kontrolsüz yapılan otlamanın sisteme kavuşturulmasıdır. Meraya olan aşırı baskının kaldırılması için kaba yem üretimini artırmak üzere tarla tarımı içersinde yem bitkileri alanını ve birim alana olan verimi yükselterek hayvanların kaba
yem açığını ve suni tohumlama yoluyla ırk ıslahını geliştirmek suretiyle hayvan başına olan verim düşüklüğünü gidermek üzere bu çalışma planlanmıştır."
Ügümü köyü projesinin 2008 yılında hazırlanarak uygulamaya konulduğunu belirten Erdoğan, projenin toplam maliyeti 684 bin 391 lira olduğunu söyledi. 446 bin 249 liranın mera gelir hesabından 238 bin 142 liranın ise çiftçi katkı hesabından karşılandığını vurgulayan Erdoğan, Köyün 4 bin 464 dekar alanında ıslah çalışması yapıldığını söyledi.


Erzurum Vali Vekili Gürkan Polat, meranın Ügümü köyü halkına hayırlı olması temennisinde bulundu.
Daha sonra törende "Çiftçi Kadınlar Yarışıyor" yarışmasında bölge birincisi olana kadınlara ödül verilirken, halk oyunları gösterisiyle program sona erdi.
Törenin ardından mera davetliler tarafından gezildi.

İha
Yayın Tarihi : 26 Haziran 2009 Cuma 21:10:06


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?