4
Mayıs
2024
Cumartesi
ERZURUM

Hastane klimalarına dikkat!

HASTANE KLİMA VE HAVALANDIRMALARINA DİKKAT

TMMOB Makine Mühendisleri Odası Trabzon Şubesi Erzurum Temsilciliği Yürütme Kurulu Sekreteri Bahadır Yalçın, hastane klima ve havalandırmaları konusunda uyarılarda bulundu. Yalçın, “Enfeksiyonların en çok izlediği yolların başında; Dış hava yolu, Havalandırma sistemi içinde üreyerek gelmektedir. Bu durumda hastanelerin iklimlendirilmesi işlerinin uygun şekilde yapılarak, sistemin bakım ve takibinin ehil insanlarca yapılması esastır” dedi.

Oda olarak kendi meslek disiplini açısından sağlık sektöründe yaşanan olumsuzlukların düzeltilebilmesi ve gerekli koşulların oluşturulması için yapılması gerekenleri her zaman olduğu gibi üzücü durum yaşanmaması için önceden uyarısını yapmayı ve kamuoyuyla paylaşmayı görev bildiklerini anlatan Bahadır Yalçın, “İlimizde son yıllarda özel hastanelerin açılması klima kullanımını beraberinde getirmiştir. Hastaneler, gelişen teknoloji ile beraber herhangi bir hekimin bilgi birikimi ile yönetilemez hastaneler büyüklükte ve giriftlikte alanlardır. Doğal olarak, teknik yatırımlar yapılırken karar verici konumundaki hekimler, uzmanlık alanları dışındaki konulara da, satıcı firmaların yönlendirmesine maruz kalmaktadır. Herhangi bir hekimin başa çıkamayacağı başlıca alanlar, İklimlendirme- Soğutma, Atık Yönetimi, Elektrik ve Elektronik Sistemler, Bilgisayar Sistemleri ve Ağ yönetimi, Arıtma (Su), Isıtma ve Isı Yalıtımı, Tıbbi Cihaz Alım ve Bakımları, Tadilat ve Onarım işlemleri vs. Her biri ayrı uzmanlık gerektiren bu işlerin karar vericisi hekimler olamaz. Hekimler bu yükten kurtarılmalıdır. Araştırmalar hastanelerin havasındaki partikül ve mikroorganizmaların enfeksiyon kaynağı olduğunu göstermiştir. Bu nedenle hastanelerin ve özellikle hastanelerde bulunan "yenidoğan", "amaliyathane" gibi steril olması gereken ortamların havasının bu tür partiküllerden ve mikro-organizmalardan arındırılması gerekmektedir” diye konuştu.

KLİMA- HAVALANDIRMA TESİSATLARININ KULLANIM SÜRESİNCE BAKIM VE TEMİZLİĞİNİN YAPILMASI BÜYÜK ÖNEM TAŞIMAKTADIR

Gelişmiş ülkelerde bu tür mahallerin klima ve havalandırma tesisatlarının proje ve uygulama şartları özel hazırlanmış standartlarda belirtildiğini dile getiren Yalçın, “Bunlar uluslararası kabul görmüş standartlardır. Enfeksiyon riski bulunan ortam havasının gerçek anlamda steril özelliklere sahip olması için standartlarda belirtilen asgari klima ve havalandırma koşullarının yerine getirilmesi gereklidir. Ayrıca klima- havalandırma tesisatlarının kullanım süresince bakım ve temizliğinin yapılması büyük önem taşımaktadır. Hatırlanacağı üzere ülkemizde 2007 yılı içinde hastane enfeksiyonlarının yol açtığı sağlık problemleri özellikle yenidoğan ünitelerinde çoklu bebek ölümlerine neden olacak boyutlara ulaşmıştır. Ülkemizde henüz hijyen kliması standartları olmadığı gibi bu konuda herhangi bir yaptırım ve yönetmelik de bulunmamaktadır. Hastanelerimizin bir çoğunda, herhangi bir ev veya iş ortamı gibi split veya merkezi sistemlerle havalandırılmakta, ısıtılmakta ya da soğutulmaktadır” şeklinde konuştu.

DENETİM EKSİKLİĞİ

Sağlık sektörünün hızla özelleştirildiği ülkemizde, son dönemde birbiri ardına açılan özel sağlık kurumlarında bu konuda ciddi bir denetim eksikliğinin söz konusu olduğunu anlatan Yalçın, “MMO Erzurum İl Temsilciliğimiz İlimizde yeni yapılan özel hastanelerin ve DAL merkezlerinin hijyenik klima ve havalandırma tesisatlarının kontrolünü üstlenmeye hazırdır, projesinden başlamak üzere montaj ve işletmeye alma aşamalarına kadar Odamızın uzman üyelerince kontrol edilmesi yönünde çalışma İl Sağlık Müdürlüğü işbirliğinde yapılan bir protokol ile başlatılmalıdır, bu konuda çıkarılacak bir yönetmelikle ülke geneline yaygınlaştırılmalı ve denetim mekanizmaları ile uygulama zorunluluğu getirilmelidir. Konu, sağlık hizmeti standartlarının iyileştirilmesi, toplum sağlığı ve özel sağlık kuruluşlarının denetlenmesi yönünden önem taşımaktadır.

Enfeksiyonların en çok izlediği yolların başında; Dış hava yolu, Havalandırma sistemi içinde üreyerek gelmektedir. Bu durumda hastanelerin iklimlendirilmesi işlerinin uygun şekilde yapılarak, sistemin bakım ve takibinin ehil insanlarca yapılması esastır. Bu ve benzeri konular son yıllarda devlet politikasıyla hizmet alımı şeklinde gerçekleştirilmekte ve hem ihale aşamasında hem de bakım anlaşmalarının takibi aşamasında firmanın yeterliliği gözetilememektedir. Hastaneler bu ve benzeri alanlarda mühendis istihdam edememektedir” dedi.

HASTANE İKLİMLENDİRME TESİSATI VE DENETİM ESASLARI

Oda olarak meslek alanları dahilinde ülke, kent, çevre ve insanlık yararına kamusal denetim yapmak, bilimsel önerilerde bulunmak ve yaşam kalitesini yükseltmek için çalışmalar yaptıklarını söyleyen Yalçın, “Odamız, daha önce yaşanan olaylar sonrasında konu ile ilgili uluslararası yönetmeliklerden yararlanarak “Hastane İklimlendirme Tesisatı ve Denetim Esasları” adlı bir kitap hazırlayarak yayınlamış ve konuyla ilgili bir Yönetmelik Taslağı da hazırlamıştır. Yeni açılacak sağlık kurumlarının yanı sıra var olan kuruluşların da klima ve havalandırma tesisatlarının işletme ve bakım konusunda denetlenmesi gerekmektedir. Halkımızın sağlığını yakından ilgilendiren bu önemli konuda Temsilciliğimiz sağlıkla ilgili tüm kurumları birlikte hareket etmeye, uzman üyelerimizin bilgi ve deneyimlerinden yaralanmaya, sağlıklı kentler için sağlıklı yaşam hacimlerini birlikte oluşturmaya davet etmektedir.” diye konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 11 Ocak 2011 Salı 13:51:05
Güncelleme :11 Ocak 2011 Salı 14:22:03


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?