8
Mayıs
2024
Çarşamba
ERZURUM

Hava kirliliği için çeşitli tedbirler alındı

Erzurum'da kış mevsimi öncesi hava kirliliğini önlemek amacıyla Çevre Kurulu tarafından bir dizi tedbir alındı. 

Erzurum Vali Yardımcısı ve Çevre Kurulu Başkanı Hanlar İden, hava kirliliğinin özellikle kış aylarında Erzurum'da önemli bir sorun oluşturduğunu belirterek, sorunun çözümü adına alınan ciddi tedbirler ve doğalgaz kullanımının olumlu sonuçlar verdiğini dile getirdi.
Yapılan çalışmalar neticesinde 2005-2006 kış sezonunda Erzurum'un kirlilik sıralamasına göre iller arasında 2'nci sıradan 12'nci sıraya düşürüldüğünü anlatan İden, "Bundan sonraki hedefimiz hava kirliliğini Erzurum'un gündeminden çıkarmaktır. Bu hedefe ulaşma adına hava kirliliğini önleyici tedbirlerimiz bir önceki yıldan daha fazla artırılmış olup, tüm bu tedbirlerin yanında vatandaşlarımıza da önemli görevler düşmektedir." diye konuştu. 

Özelllikle doğalgazın kullanılmaya başlanmasının hava kirliliğini önleme adına önemli bir kazanım olduğunu kaydeden İden, "Vatandaşlarımızın doğalgazın yaygınlaştırılması için gerekli desteği vermeleri, doğalgaz hattının geçtiği bölgelerde ivedilikle bağlantılarını tamamlamaları, bunun dışında kullanılacak yakıtların standartlara uygun ve torbalı olmasına dikkat edilmesi gerekmektedir. Sağlıklı bir yanmanın gerçekleştirilmesi için kullanılan soba ve kaloriferlerin belirtilen standart belgeli ve garantili olmasına dikkat edilmelidir." dedi.
Türkiye'de her yıl bina yangınlarının yüzde 20'sinin temizlenmeyen bacalardan kaynaklandığını, temizlenmemiş ve doğru kurulmamış sobalardan dolayı özellikle rüzgarlı havalarda baca tepmesi olaylarının sık aralıklarla yaşandığını anlatan Çevre Kurulu Başkanı Hanler İden, "Soba ve kalorifer kazanlarının, bacalarının temizliği kış gelmeden önce mutlaka yapılmalıdır. Kalorifer tesisatlarının iyi izole edilerek ısı kayıplarının önlenmesi, tüm ısıtma tesisatının bakımı ve temizliğinin gereği gibi yapılması, kazan darielerinin yeterince havalandırılması ve işleme talimatlarına uygun olarak işletilmesi gerekmektedir. Yine hava kirliliğine önemli bir katkı sağlayan araçların egzoz emisyon ölçümleri düzenli olarak yaptırılmalıdır." şeklinde konuştu. 

Başkan İden, dış ortam sıcaklığının 15 derecenin altında olduğu günlerde vatandaşların soba ve kalorifer yakmalarının mümkün olabileceğini hatırlatarak, kalorifer ve sobaların işyerlerinde, bina ve iç ortam sıcaklığı 18 derece, konutlarda ise 20 dereceden yukarı olmayacak şekilde yakmaları gerektiğini belirtti. 

Çevre Kurulu kararına göre semtlere göre kalorifer yakma saatleri ise Yakutiye bölgesinde sabah saat 06.30-07.00, akşam 15.30-16.00, Yenişehir semtinde sabah saat 06.00-06.30, akşam 15.00-15.30, Kazım Karabekir semtinde saat 06.00-06.30, akşam 15.00-15.30 ve Dadaşkent semtinde ise sabah saat: 06.30-07.00 akşam 15.30-16.00 şeklinde belirlendi. 

HAVA KİRLİLİĞİ'NDE YÜZDE 15 İYİLEŞME SAĞLANDI 

Hanler İden, hava kirliliği konusunda yapılan çalışmaların olumlu sonuç verdiğini tekrarlayarak, geçtiğimiz yıl Ekim ayına oranla bu yıl hava kirliliğinde yüzde 15 iyileşme sağlandığını söyledi. 

Geçtiğimiz yıl Ekim ayı ortalamalarında 60 mikrogram metreküp olan kükürtdioksit oranının bu yıl 54 mikrogram metreküpe düştüğünü vurgulayan İden, partikül madde oranının ise 49 mikrogram metreküpten 42 mikrogram metreküpe düşüğünü açıkladı. 

DOĞALGAZ KULLANIMI ARTIYOR 

Hava kirliliği ile mücadelede etkili olan doğalgaz kullanımınında geçtiğimiz yıla oranla arttığına dikkat çeken İden, şunları kaydeti: 

"Geçtiğimiz yıl 6 bin 630 olan doğalgaz abone sayısı 2006 yılı onuncu ay itibariyle 21 bin 950 aboneye ulaştı. Hedefimiz yıl sonuna kadar 26 bin aboneye ulaşmak. Şu anda gaz verilebilecek şekilde döşenen hat 63 bin 643 aboneye ulaşabilecek durumdadır."
İHA
Yayın Tarihi : 2 Kasım 2006 Perşembe 16:14:29


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?