6
Mayıs
2024
Pazertesi
ERZURUM

Hava kirliliğini önleme tedbirleri alındı

Erzurum’da hava kirliliğini önlemek için bir dizi tedbirler alındı. Mahalli Çevre Kurulu tarafından alınan karara göre ilde kalorifer yakma saatleri, konut ve işyerlerinde olması gereken hava sıcaklık değerleri belirlendi. 

Yaklaşan kış mevsimi sebebiyle Vali Sami Bulut başkanlığında toplanan Mahalli Çevre Kurulu, hava kirliliğini önlemek için alınan tedbirleri görüştü. Kış aylarında kullanılacak olan kömür kalitesinden, doğalgaz kullanımının yaygınlaştırmasına varana kadar bir çok konuda tedbir alınmasını isteyen Mahalli Çevre Kurulu toplantısı sonrasında şu açıklama yapıldı: 

“Hava kirliliğinin önlenmesi ve halkın sağlığını tehdit eden seviyelere ulaşmasını önlemek için Mahalli Çevre Kurulu tarafından bir dizi tedbirler alınarak uygulamaya konulmuştur. Bu tedbirler; İl Merkezi, Aşkale, Hasankale, Aziziye İlçesinin 1. gurupta, diğer ilçelerin 2. grupta yer almasına ve 1. grupta satılacak kömür kriterleri ile 2. grupta satılacak kömür kriterlerine uyulmasına, Doğalgazın yaygınlaştırılmasına yönelik gerekli çalışmaların yapılmasına, açıkta kömür satışının önlenmesine, motorlu taşıt sahiplerinin Egzoz Emisyon ölçümlerinin yaptırılarak, emisyon pullarının alınmasına, dış ortam sıcaklığının 15 derecenin altında olduğu günlerde vatandaşlarımızın soba ve kaloriferlerini yakabileceği, soba, kalorifer kazanları ve bacaların temizliğinin kış gelmeden yapılmasına, Bacasından siyah duman atan işyeri ve sanayi tesislerinin kullandığı yakıt ve atmosfere verilen emisyonların denetim altına alınarak kirliliğin önlenmesine, yönetmelikte belirtilen yakıtlar dışında; petrol koku, mineral yağ, araba lastiği parçaları, lastik, katı atıklar, tekstil atıkları, kablolar, boyalı odun, plastikler, ev eşyaları, yemek artıkları gibi evsel atıklar, özel atıklar, tıbbi atıklar, asfalt ve asfalt ürünleri, boya ve boya ürünleri ile fuol-oil kaplarının ısınma amacıyla yakılmasının yasaklanmasına, kalorifer ve sobaların işyerlerinde bina iç ortam sıcaklığı 18 derece, konutlarda ise 20 dereceden yukarı olmayacak şekilde yakılmasına,
Hastane, yatılı ve gündüzlü okullar, öğrenci yurtları, yaşlı ve güçsüzler yurtları, kreşler, terminal ve kolluk binalarının kalorifer ve iç ortam sıcaklığı 20 derece üzerinde olmayacak şekilde devamlı yakılmasına müsaade edilmesine karar verilmiştir.”
Mahalli Çevre Kurulu, il merkezinde semtlerde kalorifer yakma saatlerini de belirledi. Buna göre Yakutiye ve Dadaşkent bölgesinde sabah: 06.30-07.00, akşam: 15.30-1600, Yenişehir ve K.Karabekir’de sabah 06.00-06.30, akşam 15.00-15.30 saatlerinde kaloriferler yakılabilecek. 

Hava kirliliğine yönelik alınan tedbirler kurulacak 4 ekiple takip edileceğini belirten Çevre ve Orman İl Müdürü Muammer Toraman, şunları kaydetti: 

“Alınan bu tedbirlerin takibi adına, 4 ekip kurularak kriterlere uygun yakıtın girişinin takibi yapılacaktır. İlk yakma saatlerinden önce ekipler denetime çıkarak özellikle çok yoğun dumanın çıktığı apartmanlara ait kazan dairelerinin denetimi yapılacaktır. Alo 181 Çevre Hattı 24 saat çalıştırılarak vatandaşlarımızın çevre ile ilgili ihbarların değerlendirilmesi, bunun yanında muhtarlarımıza, bina yöneticilerimize, kalorifercilerimize ve motorlu taşıt sahiplerine hava kirliliğini önlemeye yönelik bilgilendirme ve eğitim çalışmaları yapılacak ve zaman zaman motorlu taşıtların denetimleri yapılarak egzoz emisyon ölçümlerinin yapılıp yapılmadığı denetlenecek, tüm uyarılara rağmen kurallara uymayanlara yönelik cezai işlem uygulanacaktır.” 

2011’DE SORUN OLMASIN
Hava kirliliğine yönelik alınan tedbirlerde bir amacın da 2011 yılında yapılacak Üniversitelerarası Kış Oyunlarına hazırlık olduğunu de belirten Toraman, “Hava kirliliğinde alınan mesafenin daha iyi noktalara taşınması ve beklenen faydaları yanında özellikle 2011 olimpiyatlarında da hava kirliliğinin sorun oluşturmasını önlemeye yöneliktir.”dedi.

iha
Yayın Tarihi : 8 Ekim 2008 Çarşamba 19:00:31


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?