7
Mayıs
2024
Salı
ERZURUM

Hava kirliliğiyle mücadele sürüyor

ÇEVRE’DEN HAVA TEDBİRLERİ

Erzurum Çevre ve Orman İl Müdürlüğü’nce dondurucu soğuklarla birlikte gündeme yeniden gelen hava kirliliğine karşı alınan tedbirlerin eksiksiz uygulandığı bildirildi.

Konuyla ilgili olarak Çevre ve Orman İl Müdürlüğü’nce yapılan açıklamada, 2009-2010 kış dönemi öncesi Erzurum Valiliği Mahalli Çevre Kurulunda alınan kararların uygulamaya konularak tedbirlerin 24 saat esasına göre devam ettirildiği bildirildi.

180 BİNA, 175 İŞYERİ DENETLENDİ

Kirlilikle mücadele amaçlı 4 ekip kurulduğu belirtilen açıklamada, “Bu ekiplerce kazan dairleri, bacasından yoğun duman çıkan binalar, kullanılan kömür ve yakma teknikleri konusunda şu ana kadar 180 bina denetlenmiştir. Yağ sobalarının kömür sobalarına dönüştürülmesi sürecinde ve diğer kirlilikle mücadele kapsamında sanayi bölgelerinde 175 adet işyeri denetlendi. İlimizde kullanılan yerli ve ithal kömürlerden alınan numuneler analize gönderilmiştir. Yine kirliliğe sebebiyet veren 8 bin 600 adet ömrünü tamamlamış lastik toplatılarak yakılması engellenmiştir” denildi.

124 BİN TL CEZA UYGULANDI

Hava kirliliği ile mücadele kapsamında kalorifercilere ve bina yöneticilerine yönelik yakma teknikleri, kömür alımında dikkat edilecek hususlar, kömürlerin depolanması, kazanların verimli kullanımı ve doğalgazla ilgili bilgilendirme toplantısı yapılacağı belirtiler açıklamada şu ifadelere yer verildi; “Alo 181 Çevre İhbar Hattında 24 saat hizmet verecek şekilde 1 ekip görevlendirilmiş ve şu ana kadar gelen 27 ihbar anında değerlendirilmiştir. Sobalı evlere ve işyerlerine yönelik üstten soba yakılmasına yönelik hazırlanan broşürler dağıtılmaktadır. Yine periyodik olarak Egzoz Emisyon kontrolü yapılmakta olup, egzoz emisyon ölçümü yaptırmayan 268 araca yönelik olarak 124 bin 298 TL idari yaptırım uygulanmıştır. Şu ana kadar yapılan kontroller ve yapılan ihbarlar neticesinde kaçak kömüre rastlanılmamıştır.”

ERZURUM KİRLİ İLLER SIRALAMASINDA 59. SIRADA

2010 yılı kış sezonunda ölçüm sonuçlarına göre, Ekim, Kasım, Aralık aylarında çok iyi sonuçlar elde edildiği ifade edilen açıklamada, “TUİK’in verilerine göre kirli iller sıralamasında ilimiz 59. sırada yer alırken, kış sezonunun başladığı günden bugüne 95 günlük sezon boyunca sınır değerinin geçildiği hiçbir gün yaşanmadığı gibi, Dünya Sağlık Örgütünün tavsiye ettiği ideal değerler yakalanmıştır” denildi.

İHA
Yayın Tarihi : 8 Ocak 2010 Cuma 10:14:05
Güncelleme :8 Ocak 2010 Cuma 12:53:05


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?