7
Mayıs
2024
Salı
ERZURUM

Hayvan barınağı izlemeye alındı

ERZURUM'DAKİ HAYVAN BARINAĞI İZLEMEYE ALINDI

Merkezi İzmir'de bulunan Hayvan Hakları İçin Eylem ve Söylem Derneği, Erzurum'da Büyükşehir Belediyesine ait Hayvan Barınağı ve Rehebilitasyon Merkezini yakın takibe aldı. Barınaktaki uyuz hayvanların tedavi edilmediğini, ölen köpek leşlerinin zamanında alınmadığını öne süren Hayvan Hakları İçin Eylem ve Söylem Derneği Başkanı Şule Baylan, "Erzurum'daki bu içler acısı durumu bir hayvan severler fotoğraflarla belgeleyip derneğimize gönderdi. Bunun üzerine Erzurum başta olmak üzere Türkiye'deki tüm barınaklarda araştırma başlattık. Barınaklardaki kedi ve köpeklere kötü muamele eden, buna göz yumanlar adalet önünde hesap verecek" dedi.

Türkiye'nin dört bir tarafına yayılan ve sayıları 2 bini bulan dernek üyeleri ile birlikte sokak hayvanlarının haklarını korumak için mücadele ettiklerini vurgulayan Hayvan Hakları İçin Eylem ve Söylem Derneği Başkanı Şule Baylan, yaklaşık bir ay önce Erzurum'dan gönderilen fotoğrafların kendilerini çok üzdüğünü söyledi.

Büyükşehir Belediyesine ait Hayvan Barınağı ve Rehabilitasyon Merkezinde uyuz olan köpeklerin tedavi edilmek yerine uyutularak öldürüldüğünü, toplanan bazı köpeklerin kısırlaştırılmadan aylarca bekletildiği, ölen köpeklerin leşlerinin günlerce diğer köpeklerin yanında tutulduğu ileri süren Başkan Şule Baylan, "Bu iddialar bir katliamın yapıldığını gösteriyor. Erzurum'daki bu içler acısı durumu bir hayvan severler fotoğraflarla belgeleyip derneğimize gönderdi. Bunun üzerine Erzurum başta olmak üzere Türkiye'deki tüm barınaklarda araştırma başlattık. Barınaklardaki kedi ve köpeklere kötü muamele eden, buna göz yumanlar adalet önünde hesap verecek. Kedi sokak hayvanı değil mi? Minicik yavrular sokakta araba altlarında, çocukların ellerinde can veriyor. Amacımız kanunları hiçe sayan, sokaktaki canlara kıyan ellere bunun faturasını ödetmektir. Elimizde sokak hayvanlarının yaşam hakları için 2004 yılında çıkarılan 5199 Hayvan Hakları Koruma Kanunu var. Hayvanların rahat yaşamlarını sağlamak ve uygun muamele edilmesini temin etmek gerekir. Bunun için çalışma başlattık. Faturanın bedeli kaç cana kıymışlar ise o kadar olacak. Ödemeyi de hakim ve savcılarımıza yapacaklar. Canlıların yaşam hakları mazeret kabul etmez. Barınaktaki kötü davranışlarla karşılaşanlar lütfen 'nursu_63@hotmail.com' adresine ihbarda bulunsunlar" diye konuştu.

Belediye yetkilileri ise başıboş hayvanların tehlike saçmaması için Palandöken ilçesinde 5 bin metrekare alan üzerine kurulan Hayvan Barınağı ve Rehabilitasyon Merkezi'nin Avrupa standartlarında hizmet verildiğini belirttiler. İddiaların doğru olmadığını belirten yetkililer, "Kedi ve köpeklere iyi bakılıyor. Hastalıklı hayvanlar özel bakıma alınıyor. Leşlerin ortada kalması mümkün değil. Sokaklarda başı boş gezen ve tehlike saçan köpekler de tek tek toplanıyor. Hayvanlara getirildikleri merkezde kuduz aşısı yapılıyor, küpe takıldıktan sonra ameliyatla kısırlaştırılıyor. Daha sonra da yasalar gereği alındığı yere bırakılıyor " dediler.

İHA
Yayın Tarihi : 18 Ocak 2010 Pazartesi 10:55:05
Güncelleme :18 Ocak 2010 Pazartesi 20:02:37


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?