4
Mayıs
2024
Cumartesi
ERZURUM

Hayvan ıslahı projesi tuttu

Erzurum’da büyükbaş hayvancılığın yaşadığı sorunları çözmek amacıyla 2005 yılında başlatılan ‘Erzurum İli Büyükbaş Hayvan Islahı Projesi’nde hedefler tuttu.

Projede bugüne kadar 27 bin 500 çiftçiye ulaşılarak eğitimleri sağlanırken, 110 bin suni tohumlama gerçekleştirildi. Yapılan çalışmalar sonunda et ve süt üretiminde önemli artışlar yaşandı.


Erzurum Büyükbaş Hayvan Islahı Projesinin koordinatörü Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü öğretim üyesi Prof.Dr. Fahri Yavuz, büyükbaş hayvan varlığı ile önemli bir potansiyele sahip olan Erzurum’un bunu ekonomiye kazandıramadığını bildirdi. Büyükbaş hayvancılığının temel problemlerini çözmek amacıyla dönemin valisi Celalettin Güvenç’in önderliğinde projenin hazırlandığını kaydeden Prof.Dr. Fahri Yavuz, “Projede, düşük verimli hayvanları ve bilinçsiz olarak yapılan hayvancılığı Erzurum’un iki önemli problemi olarak görmüştür. Bu problemlerin çözümünün ise suni tohumlamanın yaygınlaştırılarak kaliteli buzağı elde edilmesi ve çiftçilerin eğitimle bilinçlendirilmesinden geçtiği sonucuna varılmıştır.”dedi.


Proje kapsamında altı yıllık süre boyunca ilk yıl 5 bin, ve her yıl 5 bin artışla 2010 yılında 30 bin suni tohumlama yapmayı hedeflediklerini kaydeden Yavuz, “Bakanlar Kurulu kararıyla Tarım ve Köyişleri Bakanlığının 2005 yılında başlayan suni tohumlama ve suni tohumlama buzağısı destekleri projenin amaçlarıyla paralel olduğu için bu hedefe ulaşmada bize hız katmıştır. Destekler sayesinde ilk yıl 5 bin olarak hedeflenen suni tohumlama sayısı 3 misli artarak 15 bine, ikinci yıl 10 olarak belirlenen sayı 50 bine, üçüncü yıl 15 bin olarak planlanan tohumlama sayısı 45 bine yükseldi. Üç yıl sonunda toplam 110 bin tohumlama yapılarak yaklaşık 45 bin kaliteli buzağı çiftçilerimize kazandırılmıştır.”diye konuştu.
Sonu tohumlama sayısının bu alandaki desteklerin kaldırılması sebebiyle 10 bine düşmesine rağmen bu alanda önemli bir başarı sağladıklarını kaydeden Yavuz, bu konuda istedikleri sonuca ulaştıklarını bildirdi.


ÇİFTÇİ EĞİTİMİ
Projenin ikinci ve önemli ayağı olan çiftçi eğitimi hakkında bilgiler veren Prof.Dr. Fahri Yavuz, 165 eğitim çalışmasıyla 10 bin çiftçiyi eğittiklerini ve hazırlanan 27 bin 500 broşürü de köylerde dağıttıklarını belirtti. Eğitim çalışmalarının 2009 yılında da devam edeceğini ifade eden Yavuz, bu hafta sonunda 20 çiftçiye Kırklareli Lüleburgaz’a geziye götüreceklerini ve burada suni tohumlama konusunda bir bilgilendirme çalışması yapacaklarını bildirdi.


2005 yılında başlatılan projeyle ilgili önemli gelişmeler yaşandığını vurgulayan Prof.Dr. Fahri Yavuz, “Yüzyıllardır biriken sorunları 5 yılda çözmek mümkün değil. Ancak yapılan eğitim çalışmalarıyla çiftçilerimiz artık modern bir yapılaşmaya girdiler. 5 yılda iyi mesafeler katettik. Bunu alınan et ve süt verimine bakarak da görebiliriz. Son yıllarda et ve süt üretiminde önemli artışlar yaşandı. Artık ilimiz çiftçisi bilinçlenmeye başladı. Modern hayvancılığa geçiyorlar. Bu da bizi sevindiriyor.”diye konuştu.


2010 ATILIM YILI OLACAK
Dönemin valisi Celalettin Güvenç’in yakın destek ve ilgisiyle projenin başarıyla yürütüldüğünü kaydeden Prof.Dr. Fahri Yavuz, projenin son yılı olan 2010’da farklı bir çalışma sergileyeceklerini kaydetti. 2010 yılında Avrupa Birliği hibe fonlarından yararlanmak için çalışmalar yapacaklarını kaydeden Yavuz, şunları ifade etti:
“Bölge çiftçisine bu hibe programından yararlanmaları için hazırlayacağız. Biz onlara hem proje eğitimi vereceğiz hem de projelerde kendilerine yardımcı olacağız.

Özellikle hayvancılıkta, sütçülükte soğuk zincirinin kurulması, soğutma tankı, sağım makinesi, toplu sağım ünitelerinin kurulması, ahırların yenilenmesi, iyileştirilmesi, mivzerle yem bitkileri ekimi, silaj yapımı, makine ekipman temini, suni tohumlamayı yaygınlaştırma yönünde projeler üreteceğiz. Bu tip projeleri köylüler ve kooperatifler kullanarak AB’den hibe alacaklar. Yani 2010 yılında Erzurum’da hayvancılık sektörü önemli bir atılım gerçekleştirecek. Biz de bu konuda çiftçilerimize gereken yardımı yapacağız.”
 

İha
Yayın Tarihi : 23 Haziran 2009 Salı 11:05:20


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?