6
Mayıs
2024
Pazertesi
ERZURUM

Hayvancıya 'aşırı sıcak' uyarısı

Aşırı sıcak havada uzun süre güneş altında bekletilen hayvanların, güneş çarpması sonucu beyin kanaması geçirerek ölebileceği bildirildi. Erzurum Tarım İl Müdürlüğü Hayvan Sağlığı Şube Müdürlüğü'nden alınan bilgilere göre, son günlerde yaşanan sıcak havaların ve beraberinde gelen güneş çarpması tehlikesinin insanlar kadar hayvanları da tehdit ettiği belirtildi.

İnsanlar gibi hayvanların da güneş ışığının yeryüzüne dik olarak ulaştığı öğle saatlerinde güneş altında kalmaması gerektiğini kaydeden yetkililer, "Uzun süre güneş altında bırakılan hayvanlar, güneş çarpması sonucu beyin kanaması geçirerek ölebilir" dedi.

Güneşte çalışmak veya otlamak zorunda bırakılan hayvanların en azından baş kısımlarının güneşten korunması gerektiğini bildiren yetkililer, "Tarımda veya yük taşımacılığında kullanılan hayvanların yanı sıra, otlatmak veya başka amaçlar için dışarıya çıkartılan hayvanların 11.00 - 15.00 saatleri arasında güneş altında kalmaları oldukça tehlikelidir. Bu saatlerde hayvanların ahırlarında, kümeslerinde veya en azında gölge bir yerde bekletilmesi gerekir. Güneş çarpması sonucu hayvanlar beyin kanaması geçirebilecekleri gibi inek veya koyun gibi hayvanlarda süt verimi de düşer."

İHA
Yayın Tarihi : 2 Ağustos 2005 Salı 13:09:04


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?