7
Mayıs
2024
Salı
ERZURUM

Hedef Avrupa ortalaması

Sağlık Bakanı Prof. Dr. Recep Akdağ, Türkiye'de anne ve bebek ölümlerinde önemli bir düşüş yaşanmasına rağmen hedeflerinin Avrupa ortalamasını yakalamak olduğunu söyledi. 

Erzurum Valisi Sami Bulut'u makamında ziyaret eden Sağlık Bakanı Prof. Dr. Akdağ, burada basın mensuplarının gündeme ilişkin sorularını cevaplandırdı. Numune hastanesi ile ilgili yapılan düzenlemeler hakkında bilgi veren Bakan Akdağ, Bölge İhtisas Hastanesi ile bölge halkına çok daha iyi sağlık hizmeti vereceklerini kaydetti.

"KOMPLİKASYONLARI EN ALT SEVİYEYE İNDİRMEYİ AMAÇLIYORUZ"
Bakan Akdağ, Gazetecilerin İzmir'de yaşanan bebek ölümleri ile ilgili sorusuna, ölüm olaylarının enfeksiyona bağlı yaşandığını belirterek, "Bu olayları konuşurken yapılan çalışmaları unutmamak gerekir. Bugün riskli bebeklerin takibi konusunda önemli mesafeler alınmıştır. Bu tür çocuklar artık çok daha üst seviyede takip edilebilir duruma geldi. Ancak yaşanan komplikasyonların azaltılması için gayret ediyoruz. Enfeksiyon olaylarına karşı yeni yönetmelikler hazırlıyoruz. Yeni düzenlemeler ve eğitimlerle komplikasyonları en alt seviyeye indirmeyi amaçlıyoruz" diye konuştu.

"ANNE VE BEBEK ÖLÜMÜ SAYISI AZALDI"
Anne ve bebek ölümleriyle ilgili başarılı çalışmalara imza attıklarını kaydeden Bakan Prof. Dr. Akdağ, "1998 yılında 100 binde 70 anne ölümü yaşanırken, 2008 yılında bu rakam 18 seviyelerine kadar düşmüştür. Türkiye için yüksek bir orandır. Bu oranların daha alt seviyelere çekilmesi için yoğun gayret gösteriyoruz. 2003 yılında bebek ölümlerinde binde 29 olan ölüm oranı 2008 yılında binde 17-18 seviyelerine gerilemiştir. Bu konuda hassasiyetle çalışmalarımı yürütüyoruz. Türkiye'de yeni doğan uzmanı sayısı çok yeterli değil. Kamudaki uzman sayısı sadece 26. Gelir seviyemizdeki ülkeler arasında en iyi durumda olan ülkelerden biriyiz. Ancak hedefimiz Avrupa ortalaması olan binde on seviyelerine ulaşmaktır" dedi.

"MAMA TARIM BAKANLIĞI'NIN KONTROLÜNDE"
Prof. Dr. Akdağ, Çin'de yaşanan mama skandalı ile ilgili olarak sorulan bir soruya ise, "Bu konuda bana ulaşan bir olumsuz bilgi yok. Zaten mamalarla ilgili kontrol Tarım ve Köyişleri Bakanlığı tarafından yapılıyor. Şu an için herhangi bir risk söz konusu değil" diye cevap verdi.

iha
Yayın Tarihi : 24 Eylül 2008 Çarşamba 16:48:46


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?