6
Mayıs
2024
Pazertesi
ERZURUM

Hem Erzurum hem Türkiye için

Türkiye’nin ilk 100 yayınevi arasında yer alan Birey Yayıncılık Uluslararası Frankfurt Kitap Fuarında hem Erzurum hem de Türkiye’yi temsil ediyor. 

Frankfurt Kitap Fuarında Birey yayıncılığı temsil eden Muhammet Furkan Balcı, “Aslında Türkiye dış dünyada her geçen dikkat çeken bir ülke haline gelmekte. Bu beraberinde tarihte önemli bir rol oynayan, bu topraklardaki insanların kültürlerini, yaşam tarzını da gündeme getirdi. Biz de bu tür yayınlarla fuarda dünya insanlarına seslenmeye çalışacağız. İlk kez katıldığımız için elbette bazı eksiklilerimiz olacak. İlerleyen yıllarda dış dünyaya açılmak üzere yeni yayınlar da girmeye çalışacağız. Bu vesileyle bize bu listede yer veren komisyon üyelerine de okuyucularımız adına teşekkür ediyoruz” şeklinde konuştu. 

YILMADIK VE KARARLILIĞIMIZI SÜRDÜRDÜK
Eğitimci Yazar Mahmut Balcı, sokakta kurulan yayınevinin bugünlere zor şartlarda geldiğini söyledi. Doğuda kurulan ilk kitabevi olduklarını belirten Balcı, yaşadıklarını şöyle dile getirdi:
“Doğuda kurulan bir kitabevinin bugün uluslararası bir fuarda yer alması başarının tesadüfi olmadığını göstermektedir. Aslında millet olarak çok şey üretebiliriz. Ancak girişimci ruhumuzu kaybettiğimiz ve birçok şeyi ithal ederek, risk almadan alıp satmak suretiyle ticaret yapmayı ya da kullanmayı tercih eden bir millet haline geldiğimiz için bir çok milletten de geri kaldık. Okumayan, olup bitenlere duyarsız ve tepkisiz bir topluma heyecan verecek kitap, dergi ve gazetelerin yayınlanmaması, ciddi aydın ve entelektüellerden yoksun olmamız da dikkate alındığında; okumayan ancak konuşan ve sadece eleştiren bir millet olmaya başladık. Bu anlayışı gücümüz yettiğince biraz değiştirmeye çalışıyoruz. Öğretmenlerin, öğretim üyelerinin okumadığı, önceliğin ev, araba, dünya nimetleri ve kariyere verildiği; televizyon ve internetin yönlendirdiği bir ülkenin yeni şeyler üretemeyeceğini düşünerek eleştirel ve farklı bakan seslerin okuyucuyla buluşmasına çalışıyoruz. Elbette böylesi bir ortamda yayıncılık yapmak bir kahramanlık hatta bazen de bir deliliktir. Biz bu deliliği yapmaya çalışıyoruz. Aslında ilkeli her yayıncı aynı zamanda Türkiye'de bir deliliği tercih etmektedir. Yayınevi olarak bu günlere kolay gelmedik. Gece gündüz demeden çalıştık. Bir çok konuyla ilgili ilk kitaplar yayınlamaya çalıştık. Yeni kitaplarımızın tanıtımı duyurusu için ciddi çalışmalar yaptık. Yayınlarımızın kitapçılara girmesi için bazen terslendiğimiz anlar da oldu. Azarlandığımız, dışlandığımız anlar oldu. Ancak biz yılmadık ve kararlılığımızı sürdürdük” 

Birey yayıncılığın ilerleyen yıllarda da şimdikinden daha güzel bir yere geleceğini ve seçkin bir marka olacağını kaydeden Balcı, “İsim tescilimiz ve bu işte daha eski olmamıza rağmen bizim dışımızda birey ismiyle faaliyet gösteren ve karışıklığa neden olan kuruluşla herhangi bir ilişkimiz yoktur. Bu konudaki hukuk mücadelemiz Türkiye'de hukuk yavaş işlese de devam etmektedir. Son zamanlarda bir çok yayıncının yaşadığı sorunları ve piyasada yaşanan nitelik kaymasından dolayı ciddi kitap yayınlamanın getirdiği ağır şartlara dayanamamaktan dolayı yayıncılık çalışmalarımızı biraz yavaşlattık. Aslında bunda yayıncılığın aldığı yeni şeklin de rolü oldu. Birkaç yıl önce dini içerikli kitaplara uzak duran bazı yayıncılar ise son yıllarda bu konularda da kitap yayınlayarak tekelleşmeye doğru adım atmaya çalışmakta. Bu sorunların da çözülmesini ümit ediyoruz” diye konuştu.

iha
Yayın Tarihi : 16 Ekim 2008 Perşembe 13:50:04


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?