6
Mayıs
2024
Pazertesi
ERZURUM

'Hemofili' toplantısı yapıldı

“Doğu Anadolu Bölgesi Hemofili Günü Etkinlikleri” kapsamında Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi konferans salonunda bilgilendirme toplantısı yapıldı. 

Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Hastalıkları Bölümü doktorlarından Uz. Dr. Elif Güler Kazancı, yaptığı konuşmada, “Hemofilinin tedavisi vardır” dedi. 

Doktor, hemşire, hemofili tedavisi gören hasta ve hasta yakınlarının katılımıyla gerçekleştirilen konferansta konuşmacı olarak katılan Uz. Dr. Ali Karaman, Uz. Dr. Elif Güler Kazancı, Uz.Dr. Fazile Erdem ve hemşire Dilek Aydın Gönen hemofili hastalığının belirtileri, oluşum süreci ve tedavi safhasında yapılması gerekenler hakkında katılımcılara bilgi verdiler.
Konferansın açılış konuşmasını yapan Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Fazlı Erdoğan, hemofilinin kalıtsal bir hastalık olduğunu belirterek, “Bölgemizde bulunan hemofililere, hemofilili hasta yakınlarına ve onlara hizmet veren sağlık personeline, bu konudaki gelişmeleri aktarmak amacıyla düzenlenen bu konferans tedavi sürecindeki hemofili hastalarımıza küçük de olsa bir ışık tutabilecektir kanısındayım” dedi. 

Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Hastalıkları bölümü doktorlarından Uz. Dr. Elif Güler Kazancı ise yaptığı konuşmada, hemofilinin vücutta kanın pıhtılaşma sisteminde rol alan ve pıhtılaşma faktörleri olarak adlandırılan proteinlerin eksikliği veya yokluğu nedeniyle ortaya çıkan ve pıhtılaşma bozukluğu yaratan bir kan hastalığı olduğunu ifade ederek “Gen tedavisiyle ilgili günümüzde umut verici gelişmeler olmaktadır. Faktör 8 uygulayıp kanamaları durdurabildiğimize veya önceden faktör verip kanamaları rahatlıkla önleyebildiğimize göre "hemofilinin tedavisi vardır" dememiz mümkündür. Hemofili hastası çocuklar normal yaşam sürebilir mi? sorusuna faktör konsantrelerinin Türkiye’de henüz bulunamadığı 10 yıl öncesi yanıt vermek oldukça zordu. Ancak günümüzde sağlık bakanlığımızın çalışmaları sonucunda hemofili hastası çocuklar ve erişkinler ağır tipte hemofili hastası bile olsalar zamanında tanıları konulup ideal takip ve tedavi imkanlarından faydalanabildikleri sürece başkalarına bağımlı olmadan, okullarını ve işlerini aksatmadan rahatlıkla yaşamlarını sürdürebilmektedirler” diye konuştu.

iha
Yayın Tarihi : 2 Kasım 2008 Pazar 14:14:01


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?