4
Mayıs
2024
Cumartesi
ERZURUM

Hemşireler Günü panelle kutlandı

Hemşireler günü sebebiyle düzenlenen panelde konuşan hemşire Nezihat Güneş, görev yaparken yaşadıkları sorunları anlattı.


Hemşireler günü sebebiyle Atatürk Üniversitesi Kültür Merkezi Mavi Salonda tören düzenlendi.

Erzurum Vali Yardımcısı Nazife Aktaş, Atatürk Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Fahrettin Korkmaz, rektör yardımcısı Prof.Dr. Sebahattin Tüzemen, fakülte dekanları, öğretim üyeleri, çok sayıda öğrenci ve hemşire katıldığı törende konuşan Türkiye Hemşireler Derneği Erzurum Şube Başkanı Yrd. Doç Dr. Serap Sökmen, “Sorunlarımızı tartışmak ve günümüzü kutlamak için toplandık. Hemşire olarak çok sorunlarımız var. Biz sağlığı korumak ve yükseltmek için varız. Hemşirelikle ilgili yönetmenlik değişecek, yeni düzenlemeler yapılacaktı. Fakat taslak hazırlanmasına rağmen hala meclisten geçmedi. Kimse görevini ne olduğunu tam olarak bilmiyor, herkes her alanda çalışmak zorunda kalıyor, umarın bu kargaşalık en kısa sürede çözülür.”dedi.


Hemşirelerin karşılaştıkları problemlere de değinen Sökmen, hemşirelerin çoğunun kendi alanlarının dışında çalıştırıldığını, yeterli sayıda hemşire olmadığını söyledi.


“HEMŞİRELİKTE MESLEK RİSKLERİ”
Hemşirelikte meslek riskleri panelinin yöneticiliğini yapan Sağlık Bilimleri Fakültesi Müdürü Prof. Dr. Sebahat Gözüm, “İnsan sağlığıyla savaşan, hastaların tedavisinde hastayla bire bir ilgilenenler muhakkak ki hemşirelerdir. Bütün meslektaşlarımın hemşireler günü kutluyorum.”ifadesinde bulundu.


Panelde, hemşirelerin karşılaştıkları sorunlar üzerine bir konuşma yapan hemşire Nezihat Güneş, şunları kaydetti: “Hastaların tedavisinde doğrudan hemşireler görev aldığı için, hastalığa yakalanma riski daha fazladır. Hemşilerde rol çatışması, aşırı iş yoğunluğu, aşırı stres gibi problemler söz konusu.”


“TÜKENMİŞLİK SENDROMU”
Hemşirelerin en çok karşılaştığı problemlerden birinin Tükenmişlik Sendromu olduğunu vurgulayan Güneş, şunları kaydetti: “Tükenmişlik sendromu, yaşadığı stresle baş edemeyen hemşireler, sonuçta bir mesleki tükenmişlik sendromu yaşayabilir.”
Tükenmişlik sendromundan kurtulma yollarını açıklayan Güneş, “Bu sendromdan kurtulmak için, Hemşirelerimizin gevşeme tekniklerini iyi bilmesi, fiziksel egzersiz programlarını yapması, iyi beslenmesi, enerjiyi ve zamanı doğru kullanmalı, sorun çözme programları geliştirmeli, Pozitif düşünmeli, kendine mutlaka zaman ayırmalı, zaman tasarrufunu iyi yapmalıdır” diye konuştu.

İha
Yayın Tarihi : 12 Mayıs 2009 Salı 13:46:02


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?