6
Mayıs
2024
Pazertesi
ERZURUM

Hemşireye mansiyon ödülü

Atatürk Üniversitesi Yakutiye Araştırma Hastanesi Diyaliz Merkezi Eğitim Hemşiresi Hüsniye Ferah, hemodiyaliz hastalarının diyaliz giriş damarlarının ömrünü uzatabilmek için araştırma yaptıklarını ve 68 poster çalışması içinden mansiyon ödülü aldıklarını söyledi. 

Ferah, Antalya’da yapılan 18. Ulusal Böbrek Hastalıkları, Diyaliz ve Transplantasyon Hemşireliği Kongresinde, ‘Hemodiyaliz Hastalarında Kalıcı Damar Yolunun Bazı Parametrelerle İlişkisinin Araştırılması’ başlıklı çalışmalarıyla ‘Mansiyon’ ödülü aldıklarını kaydetti. 

Hemodiyaliz hastalarının diyaliz giriş damarlarında kalıcılığı yakalamak için; Hemodiyaliz Hastalarında Kalıcı Damar Yolunun Bazı Parametrelerle İlişkisini araştırdıklarını söyleyen Ferah, “Diyaliz hastalarının giriş damarlarının ömrünün uzatılması için 5 kişilik bir ekiple bir yıldır çalışma yapıyorduk. Bazı hastalarda diyaliz girişi olmuyor, bazılarında diyaliz girişleri 5 yılda kapanırken, bazılarında 10 yılda kapanıyor. Bunun nedenleri üzerine veri toplayarak bir çalışma yaptık” dedi.
Ferah, hemodiyaliz hastalarında diyaliz girişleri olmayan hastalara atar damar ile toplar damarı birleştirilerek yeni bir damar oluşturulduğunu ve buradan diyaliz girişi yapıldığını belirtti. 

Ferah, Hemodiyaliz Hastalarında Kalıcı Damar Yolu üzerine yaptıkları çalışmanın amacını söyle açıkladı: 

“Hemodiyaliz hastaların kalıcı damar yolu problemlerinin mortalite ve morbidite üzerinde önemli etkisi vardır. Kalıcı damar yolu kaybının yaş, ven basıncı, heparin dozu, hipotansif atak sayısı, hemodiyaliz süresi, epo dozu, hemoglobin ve trombositlerle ilişkisini araştırmayı amaçladık” 

Araştırmalarına en az bir, en fazla üç girişim yolu kaybı yaşanmış 13 hasta ile ilk girişim yoluyla halen diyalize devam eden 14 hastayı dahil ettiklerini açıklayan Ferah, “Damar yolu kaybı yaşayan hastalar birinci grup, damar yolu kaybı yaşamayanlar ikinci grup olarak kabul edildi. Birinci grupta damar yolu kaybı olduğu tarihten önceki bir aylık süreyle ve ikinci grupta ortalama ve basıncı, hipotansif atak sayıları, toplam heparon dozları, hemodiyaliz süreleri, toplam epo dozları hemoglobin ve trombosit değerlerine bakıldı” şeklinde açıkladı. 

Ferah, bir yıllık çalışmalarının sonucunu şöyle ifade etti: “Kalıcı girişim yolu kayıpları üzerinde ileri yaş, artan hemodiyaliz süresi, ven basıncı yüksekliği ve antikoagümasyon dozunun düşük olması olumsuz olarak etki etmektedir. Bunlardan özellikle antikoagülasyon dozu ve ven basıncı gibi değiştirilebilir faktörler konusunda dikkatli olunmalıdır”

iha
Yayın Tarihi : 29 Kasım 2008 Cumartesi 15:04:54


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?