4
Mayıs
2024
Cumartesi
ERZURUM

HES'e tepki için toplandılar

HES'E TEPKİ İÇİN TOPLANDILAR

Erzurum’a bağlı İspir ilçesindeki Aksu vadisine Hidro Elektrik Santralı (HES) yaptırılması üzerine Bölge İdare Mahkemesine başvuran vatandaşlar, keşif için gelen görevlileri bayrak ve dövizlerle karşıladılar.

İspir'de 4 köy, 13 mahalle ve 9 mezra ve 5 bin kişinin yaşadığı 35 kilometre uzunluğundaki yeşil Aksu Vadisine HES kurulmasına karşı vatandaşların tepkileri dinmek bilmiyor.

Erzurum Bölge İdare Mahkemesi'nde açılan yürütmenin durdurulması yolundaki dava için İstanbul Teknik Üniversitesi Çevre Mühendisliği Fakültesi'nden 3 bilim adamı, Erzurum Çevre ve Orman Bölge Müdürlüğü'nden bir şube müdürü ile tarafların avukatlarının bulunduğu keşif heyeti, yöre halkının gösterisiyle karşılaştı. Jandarmanın sağladığı güvenlik önlemleri altında minibüsle gelen heyeti, çocuklar ve kadınlar dövizleri göstermek için birbirleriyle yarıştılar. HES kurulan Aksu deresinin üzerindeki köprülere pankartlar asan vatandaşlar, üç saat kadar süren keşif sırasında demokratik tepkilerini koydular.

Aksu Vadisi'ne kurulmak istenen HES ve regülatörü, ÇED raporunun hukuka aykırı olarak düzenlendiğinin ve bunun iptali için bilirkişi talebinde bulunduklarını anlatan Avukat Erol Özcan, ayrıca proje tanıtım dosyasına aykırı uygulamaları da bilirkişi heyetine gösterdiklerini söyledi.

Ülke genelinde bir çok HES davasını aldığını ancak ilk kez bilirkişi heyetinin bayram havasında, törenler ve bayraklarla karşılanması karşısında duygulandığını anlatan Özcan,"Gerçekten Aksu'lulara yakışır olgunlukta davrandılar. Sorunlarını çok iyi biçimde anlattılar. Sanki 29 Ekim Cumhuriyet Bayramını kutlar gibiydiler. Çoluk, kadınlar, yaşlı ve gençler can suyu olarak verilecek 8 teneke suyun yetmeyeceğini söylediler. Tam bir çevre hareketiydi. Takip ettiğim 7 HES davası keşiflerinin en muhteşem keşfini yaptık. Bölge İdare Mahkemesinin yürütmeyi durdurma kararı vereceğini umuyorum" diye konuştu.

CANIMIZI VERİRİZ SUYUMUZU VERMEYİZ

Keşif heyetini karşılayanlar, “Hiç susuz hayat olur mu? Balık sudan çıktı mı ölür. Doğayı, hayvanları, ağaçları, meyveleri düşünün. Bizi düşünmeseniz onları düşünün. Bu toprakları Ruslar işgal etti. Ermeniler işkence yaptı. Kayınpederim 50 yıl ayağında Rus mermisiyle dolaştı. Biz böyle zulüm görmedik. Bunlar Rus'tan da Ermeni'den de beter. Canımızı veririz suyumuzu vermeyiz" dedi.

HES'E TEPKİ İÇİN TOPLANDILAR
İHA
Yayın Tarihi : 27 Ekim 2009 Salı 14:31:02
Güncelleme :27 Ekim 2009 Salı 15:04:23


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?