7
Mayıs
2024
Salı
ERZURUM

Hıfzısıhha kurulu toplandı

Erzurum İl Hıfzısıhha Kurulu, hava, su kirliliği ve başıboş köpekler sorununu görüştü. Çevre İl Müdürü Muammer Toraman, Erzurum’daki hava kirliliğinin sağlığı tehdit edici boyutta olmadığını belirtirken, ESKİ Genel Müdür Yardımcısı Özcan Alkan, içme suyunda yapılan analizlerin temiz çıktığını söyledi.
Erzurum Hıfzısıhha Kurulu Vali Sami Bulut Başkanlığında toplandı. Vali Yardımcısı Nazife Yüceldi Aktaş, Palandöken Kaymakamı Şenol Esmer, Yakutiye Kaymakamı Yüksel Çelik, Aziziye Kaymakamı Fatih Çobanoğlu, Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Eyüp Tavlaşoğlu, İlk Kademe ve Merkez ilçe Belediye Başkanları ve ilgili kurum ve kuruluşların amir ve müdürlerinin katıldığı toplantıda, hava kirliliği, şehre verilen yeni şebeke suyu ve şüpheli hayvan ısırıkları konuları ele alındı.
Kurul üyelerine Erzurum’da son günlerde yaşanan hava kirliliği sorunuyla ilgili bilgiler veren Çevre ve Orman İl Müdürü Muammer Toraman, hava kirliliğinin dünya sağlık örgütünün belirlediği parametrelerin altında olduğunu ve insan sağlığını tehdit edici boyutta olmadığını belirtti. Toraman, yaşanan bu olumsuz durumun Erzurum'un coğrafik yapısı ve meteorolojik hava durumundan kaynaklandığını belirtti.


SYDV KÖMÜRLERİ STANDARTLARA UYGUN
Erzurum'un havasının kirlenmemesi için gerekli çalışmaları yaptıklarını ve tedbir aldıklarını ifade eden Toraman; "Şehrimizde ısınmak için kömür yerine doğal gaz kullanımının artırılması için Palen firmasının alt yapı çalışmalarını hızlandırması gerekmektedir. Şehrimizde kaliteli ve standartlara uygun kömür kullanımı için kömür tevzi depoları sürekli denetlenmektedir. Ayrıca Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı'nca yoksul vatandaşlarımıza dağıtılan kömürlerin analizi Müdürlüğümüzce yapılmış olup, standartlara uygun olduğu tespit edilmiştir. Şehrimizde son yıllarda çok daha fazla aracın trafiğe çıkması ve bunların egzozlarından çıkan gazın hava kirliliğine zemin hazırlamasından dolayı, vatandaşlarımızı toplu taşıma araçlarını kullanmaları konusunda yönlendirmek gerekmektedir. Başta toplu taşıma ve kamuya ait araçlar olmak üzere trafiğe çıkan bütün araçların egzoz ve emülsiyon ölçümlerinin düzenli bir şekilde yapılması gerekmektedir. Başta sanayi alanları olmak üzere ısınmak için eski lastik ve yağ yakılmasının önüne geçilmesi gerekmektedir. Bunun içinde denetimler belediyeler ve çevre müdürlüğünce titizlikle yapılmalıdır."dedi.


SU TEMİZ
İçme suyu konusunda yapılan çalışmalar hakkında açıklamada bulunan ESKİ Genel Müdür Yardımcısı Özcan Alkan, 9 Kasım 2008 tarihi itibariyle Palandöken Baraj suyunun şehre verilmeye başlandığını belirtti. Aklan, "İçme suyunda yapılan analizlerde, kimyasal ve bakteriyolojik anlamda temiz olduğu tespit edilmiştir. ESKİ, başta su havzası ve isale hatları olmak üzere, gerekli bütün tedbirleri almaktadır" diye konuştu.


BELEDİYELERE BAŞIBOŞ KÖPEK UYARISI
Kurul üyelerine il merkezindeki başıboş köpekler ve kuduz tehlikesi hakkında bilgilen veren Erzurum Sağlık İl Müdür Yardımcısı Cumhur Çankaya, başıboş köpeklerin ileri dönemlerde kuduz açısından tehlikeli olabileceğini belirtti. Bu konuda yapılması gereken çalışmaları da açıklayan Çankaya, şunları ifade etti:
"Belediyelerin başıboş köpekleri toplayarak, Büyükşehir Belediyesinin köpek barınma alanına götürmesi gerekmektedir. Büyükşehir Belediyesi ve Veterinerlik Fakültesi arasında protokol yapılarak toplanan köpekler kısırlaştırılmalı ve aşılanarak tekrar doğaya bırakılmalıdır. Başıboş köpeklerin yaşam yeri olan metruk binalar en kısa zamanda ilgili belediyeler tarafından yıkılmalıdır. Açık alanlarda hayvan kesimlerinin önüne geçmek için ilgili belediyeler ve İl Tarım Müdürlüğü tarafından gerekli tedbirler alınmalıdır.”

iha
Yayın Tarihi : 20 Aralık 2008 Cumartesi 09:42:59
Güncelleme :20 Aralık 2008 Cumartesi 09:47:26


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?