4
Mayıs
2024
Cumartesi
ERZURUM

Hınıslıoğlu'dan kriz değerlendirmesi

Erzurum Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Hakkı Hınıslıoğlu, geçtiğimiz aylarda başlayan ve dünya ekonomisini etkileyen global dalgalanmanın dünya bankaları tarafından faizlerin indirilmesi ve mevduatlara garanti vermek suretiyle bir nebzede olsa kontrol altına alındığını ancak global krizin her geçen gün kendini biraz daha hissettirdiğini söyledi.

Dünya piyasalarında yaşanan global kriz ve ekonomik dalgalanmanın 2008 yılından çok 2009 yılının ilk altı ayında daha da belirgin bir şekilde hissedileceğini söyleyen Hınıslıoğlu, global dalgalanmanın ABD kaynaklı olarak yaşanan ve mortgage olarak bilinen kira öder gibi ev sahibi olmanın yolunu açan sistemin ABD tarafından 3-4 yıl önce vatandaşlarına verilen paraların geri ödemesinde yaşanan sıkıntılardan kaynaklandığını ifade etti.

İnsanların bu tür kredileri alırken çok dikkatli davranmaları gerektiğini söyleyen Hınıslıoğlu, “Çünkü ülkemizde de buna benzer krediler alınmakta ve bunların geri ödemelerinde ciddi sıkıntılar yaşanmaktadır” dedi.

Türkiye nüfusunun yüzde 50’ye yakın bir kısmının asgari ücretin biraz üstünde geçim standardına dahil olduğunu anlatan ETB Başkanı Hınıslıoğlu, Dünya da yaşanan global krizlerin yanı sıra, vatandaşın doğalgaz, elektrik ve bunun gibi zamlarla boğuştuğunu bulunda vatandaşın geçim standardını her geçen gün azalttığını vurguladı.

Ekonomik kalkınmanın sürdürülebilir ve rekabet edebilir bir ekonomi ile gerçekleşeceğini ve kişi başına düşen milli gelirin artık atadan ve dededen kalma metotlarla artırılmasının güç olduğunu ifade ederek, Erzurum ekonomisini kalkındırmak için tarım ve hayvancılığın yanı sıra kar ve kış turizmini de canlandırmanın il için büyük bir getiri sağlayacağını söyledi. Hınıslıoğlu daha sonra şunları kaydetti “Yurt dışında bazı ülkeler kar ve kış sayesinde turist çekerek ekonomilerini ayakta tutmaktadırlar. Dünyanın hiçbir kayak merkezinde olmayan özellikler palandöken dağında mevcuttur. Örneğin hiçbir kayak merkezi, şehir merkezine palandöken dağı kadar yakın değildir. Devlet düzenlenen uçak seferlerine alternatif olarak Ankara-Erzurum arası hızlı Tren sistemini eğer gerçekleştirir ise Erzurum gerçekten ekonomik anlamda rahatlayacaktır”
 

iha
Yayın Tarihi : 8 Nisan 2009 Çarşamba 19:42:38


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?