4
Mayıs
2024
Cumartesi
ERZURUM

Hukuk Fakültesi tartışması sürüyor

Türkiye Barolar Birliği Genel Sekreteri Avukat İ. Güneş Gürseler, Türkiye'de hukuk eğitiminin yetersiz olduğunu ve hukuk fakültelerinin kontrolsüz, plansız bir şekilde açıldığını bildirdi.


Atatürk Üniversitesi Ata-Gençlik Hukuk Kulübü tarafından düzenlenen konferansa katılmak üzere Erzurum'a gelen Türkiye Barolar Birliği Genel Sekreteri Avukat İ. Güneş Gürseler, hukuk fakültelerinin fazlalığından şikayetçi oldu. Türkiye'de hukuk eğitiminin yetersiz olduğunu, hukuk fakültelerinin de kontrolsüz ve plansız bir şekilde açıldığını belirten Gürseler, "Sorunumuz fakültelerin sayısı değil.

Japonya'da 300 hukuk fakültesi var. Ama orada fakültelerin yeteri kadar öğretim üyeleri var, kaliteli eğitim veriliyor. Türkiye'de bizim isteğimiz, yeterli öğretim üyesi ile yeterli donanımla fakültelerin açılması ve mezunlarının yargı mesleğine girişte elemeden geçirilmesidir. Bizde hukuk fakültesi sayısı 55'e yükselmiş. Biz artık bu sayıları takip edemiyoruz. Türkiye'de her yıl ortalama 4 bin hukuk mezunu var. Barolar Birliği'nin kayıtlarına göre her yıl 4 bin yeni avukatın mesleğe girişi var. Dünyada Arjantin ve Türkiye dışında hiçbir ülkede mezunlar elemeye tabi tutulmadan avukat olamıyor" dedi.


Türkiye'de hukuk fakültelerinin nitelikli olarak açılmasından yana olduklarını ifade eden Gürseler, "Biz hukuk fakültelerinin nitelikli olarak açılmasını, kaliteli eğitim vermesini ve bunun sonunda da mezunlarının yeterli donanımda birikimde olmasını istiyoruz. Çünkü hukukçuluk toplum yaşantısında çok önemli. Hukuk fakültesi mezunları sadece yargı organları bünyesinde görev almıyorlar. Toplumda çok çeşitli mesleklerde çalışabilirler. İdarecilikten, dışişlerine kadar bir sürü hizmet alanı var. O nedenle eğitimin kaliteli olması gerekiyor" diye konuştu.
Konuyla ilgili olarak hem iktidarı hem de YÖK'ü uyardıklarını ifade eden Gürseler, yine de Barolar Birliği olarak fakültelerin eğitimlerine katkı sağlamaya çalıştıklarını söyledi.


Türkiye'de hukuk fakültelerinin fazla açılmasının herkesi ilgilendirdiğini ifade eden Erzurum Barosu Başkanı Avukat Naci Turan ise, kalitesiz ve ucuz eğitimden şikayetçi oldu. Özel üniversitelerin bolca hukuk fakültesi açtıklarını kaydeden Turan, bir bina, birkaç kitap ve bir iki hocayla hukuk fakültesi açılamayacağını bildirdi.

İha
Yayın Tarihi : 8 Mayıs 2009 Cuma 16:23:29


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?