3
Mayıs
2024
Cuma
ERZURUM

İçme suyu tehlike sınırında değil

ESKİ Genel Müdürü Vahit Kılınboz Erzurum’daki içme suyunun temiz olduğunu söyledi. Başkan Mahmut Uykusuz ise, ilkbahar mevsiminde bulanık suların içme suyuna karıştığını, suları klorlayarak içilebilir hale getirdiklerini belirterek, korkulacak bir durumun söz konusu olmadığını açıkladı. Erzurum Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi (ESKİ) Genel Müdürü Vahit Kılınboz, içme suyunun sağlıklı olmadığı yönündeki iddiaları yalanlayarak, halktan suyu kullanırken kesinlikle tereddüt etmemelerini istedi. Büyükşehir Belediye Başkanı Mahmut Uykusuz ise, Erzurum’un suyunun kalitesiz olduğunu yineleyerek, ancak suyun kullanılmasında tehlikeli bir durumun söz konusu olmadığını dile getirdi.

ESKİ Genel Müdürü Kılınboz, düzenlediği basın toplantısında, yerel bir gazetede yer alan, ‘Erzurum içme sularının sağlık raporlarına uymadığı’ iddialarının gerçeği yansıtmadığını iddia ederek, insan sağlığını ilgilendiren olayların hafife alınmayacağını belirtti. Ellerindeki DSİ ve kendi çalışmaları olan raporları basına gösteren Kılınboz, söz konusu haberde ‘nitrat’ın içinde insan pisliği bulunan lağım suyu olarak belirtilmesinin de yanlış olduğunu söyledi. Nitrat’ın yüzelsel çevre kirlenmesi olduğunu belirten Kılınboz, her ilk ve son bahar aylarında kombina altı ve çevresinde suların belirli oranda kirlendiğini, ancak bunun kesinlikle içme suyu şebekesine verilmediğini söyledi.

Su kirliliğinin DSİ’nin bugüne kadar hazırlamış olduğu raporlarda geçtiğini ve bunun da bütün ilgili yerlere bildirildiğini ifade eden Kılınboz, sulardaki kirlilik oranının rutin olarak kontrol edildiğini hatırlattı. Kılınboz, kirlilik oranı yüksek çıkan suların şebekeden ayrılarak sadece itfaiye ve bahçe sulamasında kullanıldığını dile getirdi. Genel Müdür Kılınboz, ilin içme suyu sıkıntısının tek çözümünün de Palandöken Barajı’nın devreye girmesiyle aşılacağına da dikkat çekerek, bu konunun herhangi bir siyasi parti veya kurumun kendisine mal etmesinin yanlış olacağını, bunun Erzurum’un bir meselesi ve projesi olduğunun bilinmesi gerektiğini de sözlerine ekledi.

Büyükşehir Belediye Başkanı Mahmut Uykusuz ise, Erzurum’un kuyulardan çektiği suyu kullandığını anımsatarak, ilkbahar mevsiminde eriyen kar sularının zemine inerek kuyu sularına karıştığını anlattı. Uykusuz, halka verilen suyun insan sağlığı için tehlike arzetmediğini, kendilerinin sürekli İsale Hattı’nın yapılması gerektiğini vurguladı.

ZAMAN
Yayın Tarihi : 23 Nisan 2003 Çarşamba 00:00:04
Güncelleme :19 Ocak 2004 Pazartesi 12:26:05


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
alparslan kılınboz IP: 88.246.114.xxx Tarih : 27.10.2006 13:40:26
ben şahsen bir erzurumlu olarak o dağlardan akan suyun kirli olması imkansız olduğunu söylemeten hiçte çekinmem çünkü o dadaşlar diyarı erzurumun un suyunu içmekten hiçbir zaman yılmayacağın YAZAN:ALPARSLAN KILINBOZ