4
Mayıs
2024
Cumartesi
ERZURUM

İftar suyu Dabakhane Çeşmesi'nden

Erzurum’un tarihi çeşmelerinden Dabakhane Çeşmesi Ramazan ayı ile birlikte adeta vatandaşların akınına uğruyor.

Geçtiğimiz yıllara oranla suyunun azaldığı tarihi çeşmenin bakımsızlığı ise görenleri üzüyor.


Erzurum’da Ramazan döneminde iftar ve sahur sofralarında vazgeçilmezler arasında bulunan Dabakhane Çeşmesi suyu Erzurumlulardan ilgi görmeye devam ediyor. Ramazan ayı ile birlikte çeşmeden su dolduran çok sayıda vatandaş, tarihi çeşmenin bakımsızlığı karşısında yetkilileri göreve çağırıyorlar.


DABAKHANE ÇEŞMESİNİN TARİHİ
Tebriz Kapı semtinde bulunmaktadır. XVIII. Yüzyıldan kalmış olduğu tahmin edilmektedir. 1962 ve 1975 yıllarında Erzurum Belediyesi tarafından onarılan tarihi çeşme günümüzde Kevelciler Meydanı ortasında ve yol seviyesinden yaklaşık 4 metre kadar derinde kalmıştır. Zeminden aşağıda bulunduğu için on bir basamakla inilmektedir. Bir duvara bitişik olarak inşa edilen çeşme, dikdörtgen bir blok halindedir. Yuvarlak kemerli bir niş içerisinde bir tas yuvası ile iki lüle yer alır.

Saçak üç yönü dolanmaktadır. Kemer üzengi hizasında kalın bir silme yatay bir çizgide çeşmeyi ikiye ayırır. Akım hızı 32 litre/dakika kadar olup, sularının böbrek hastalıklarına iyi geldiği söylenmektedir. Dabakhane 1. Çeşmesinin 12 metre kadar güneyindeki Lala Paşa Hamamı’nın suları da aynı kaynaktan beslenmektedir.


Erzurum’un en önemli çeşmelerinden olan Dabakhane Çeşmesi Erzurum dışında da tanındığı için şehre gelen ziyaretçilerin ilk uğrak yerlerinden biridir. Hemen batısındaki Şabakhane Çeşmeleri ile susamış insanların gönlüne ferahlık verir. Yörede Dabakhanelerin bulunması nedeniyle çalışan emekçilerin yıkanmasına yönelik yaptırılan Lala Paşa Hamamı ve su ihtiyaçlarını karşılayan çok sayıdaki çeşme, bu alanda ticari faaliyetlerin ve çeşitli zanaat gruplarının bir araya gelmesine de vesile olmuştur.

İha
Yayın Tarihi : 25 Ağustos 2009 Salı 17:37:03


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?