6
Mayıs
2024
Pazertesi
ERZURUM

İGM hain saldırıyı kınadı

Erzurum İl Genel Meclisi, Hakkari’nin Şemdinli ilçesine bağlı Aktütün Karakoluna düzenlenen çirkin saldırıyı kınadı.

İl genel meclisi Ekim dönemi toplantılarını sürdürüyor. Meclis başkanı Fakirullah Temir, başkanlığında yapılan toplantının ilk gündem maddesini Aktütün karakoluna yapılan saldırı oluşturdu. Meclis üyeleri, şehit yakınlarına baş sağlığı, yaralılara acil şifalar dileyerek bu tür saldırıların önlenmesi için gerekli tedbirlerin alınmasını istediler.

Erzurum İl Genel Meclisi, toplantıda daha sonra et kesim tesisleriyle ilgili problemleri görüştü. Erzurum’da 16 adet et kesim tesisinden 9 tanesinin üretim izni aldığını ve diğerlerinin ruhsatsız çalıştığını iddia eden Erzurum İl Genel Meclis üyesi Yakup Akpınar, “İlimizde birisi Et Balık Kurumu’na ait olmak üzere 6 adet kombina, 10 adet mezbaha, 2 adet et işletme tesisi bulunmaktadır.Kombinalardan 4 tanesi ve mezbahalardan 5 tanesi et üretim izni almış olup, diğerleri ruhsatsız çalışmaktadır. Kombinalardan iki tanesi halen kapalı bulunmaktadır. Mezbahaların da 7 tanesi halen faal değildir.”dedi.

Mezbahaların ilçelerde bulunduğunu, genellikle yılın değişik zamanlarında sadece kasapların yetiştirdiği ve besisi tamamlanan hayvanların kesildiğini söyleyen Akpınar şunları kaydetti: “İlimizde mezbahalar ilçelerde bulunmaktadır. Mezbahalarda sadece besisi tamamlanan ve kasap hayvanları kesilmektedir. Dönemlik kesimler yerine, et kesim tesisleri, kesimleri bir plana bağlanmalı bütün dönemler dikkate alınarak kesim planı ve stratejisi belirlenmelidir.”

“PARASAL SIKINTILAR GİDERİLMELİ”
İlimizde hayvancılığın gelişmesi, en azından mevcut durumun korunması için et kesim tesislerinin standartlara uygun hale getirilmesi gerektiğini vurgulayan Akpınar, “Tesis sahiplerinin parasal sıkıntılarının giderilmesi için, ticaret erbabı olarak değil, tarımsal üretici olarak değerlendirilmeli ve bunun için Ziraat Bankası’ndan özel krediler geliştirilmelidir. Et Balık Kurumu et kombinası önderliğinde sözleşmeli üretim modelleri geliştirilmeli ve bunları kati teminata bağlamalıdır. Et Balık Kurumu Et Kombinasının parasal ve pazarlama sorunlarının çözümüne yönelik merkezi idare gerekeni yapmalı, ödemelerde sıkıntı yaşanmamalı, kamu kurum ve kuruluşlarının bu kombinadan et almaları için mevzuatlarda kolaylık ve gerekli değişikler yapılmalıdır ”şeklinde konuştu.

İL DIŞINA CANLI HAYVAN ÇIKIŞINI ÖNLENMELİ”
Erzurum’dan canlı hayvan çıkışının önüne geçilmesi ve yetiştirilen hayvanlardan azami derecede katma değer elde edilmesi gerektiğini söyleyen Akpınar, şunları ifade etti: “Üreticiyi cezbedecek ve ilimizde kesime yönlendirilecek alım politikaları geliştirilmelidir. Et teşvik primleri önemli bir yöntemdir, bunun cazip hale getirilmesi gerekmektedir. Kesim yaptıran hayvan sahiplerinden stopaj ve borsa kesintileri kaldırılmalı veya en aza indirilmelidir.”

iha
Yayın Tarihi : 7 Ekim 2008 Salı 20:28:34


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?