4
Mayıs
2024
Cumartesi
ERZURUM

İhram modernize edildi

MODERNİZE EDİLEN İHRAM TURİSTLERİ BEKLİYOR

Erzurum Aktif İş Kadınları Dostluk ve Dayanışma Derneği, kadınların günlük yaşamda giydikleri ihramı modernize ederek 25'inci Dünya Üniversiteler Kış Oyunları için kente gelecek yerli ve yabancı turistlerin beğenisine sunacak.

Dernek Başkanı Hülya Kars, "Geçmişte tesettür için kullanılan ihramdan atkı, bere, yelek, pantolon ve panço gibi ürünler yaparak oyunlar süresince satış yapacağız. Böylece ölmek üzere olan bir el sanatını dünyaya tanıtacağız" dedi.

Eski bir Türk geleneği olan, Erzurum'da özellikle kırsal alanda kadınların örtünmek amacıyla kullandığı koyun yününden yapılan ihram, 2011 Hanımeli Kadın Platformu bünyesindeki Erzurum Aktif İş Kadınları Dostluk ve Dayanışma Derneği üyesi 30 kadının maharetli ellerinde yeniden şekilleniyor. Hiçbir yapay madde kullanılmadığı için doğal ve sağlıklı olan ihramı günümüz modern kıyafetlerine uyarlayan dernek üyesi kadınlar yaptıkları ürünleri, 27 ocakta başlayacak 25'inci Dünya Üniversiteler Kış Oyunları için kente gelecek yerli ve yabancı turistlerin beğenisine sunmaya hazırlanıyor.

2011 Kış Oyunları sebebiyle daha önce yaptıkları ürünlerin sayısını artırdıklarını belirten Erzurum Aktif İş Kadınları Dostluk ve Dayanışma Derneği Başkanı Hülya Kars, yazın serin kışın sıcak tuttuğu için bürünme amaçlı kullanılan ihramı modernize ederek, farklı ürünler elde ettiklerini söyledi. Kars, "5 merkezde çalışan kadınlar, ihramdan perde, oda takımı, yatak ve masa örtüsü gibi ev dekorasyon malzemelerinin yanı sıra, yelek, atkı, bere, pantolon, ceket, elbise, panço, fular ve şal gibi giyim eşyaları üretiyorlar. Üzerlerinde 2011 Kış Oyunları'yla ilgili figürlerin yer aldığı ince ve zarif yapılı el üretimi ihramlar, açılacak stantlarda yerli ve yabancı turistlerin beğenisine sunulacak.

5 ila 450 lira arasında değişen fiyatlarla satılacak ürünler, oyunlar sayesinde dünyaya tanıtılacak. Ayrıca Erzurumlu kadınlar için de yeni bir sektör oluşturularak, ölmeye yüz tutmuş bir sanatı da canlandırmış olacağız" diye konuştu.

MODERNİZE EDİLEN İHRAM TURİSTLERİ BEKLİYOR
MODERNİZE EDİLEN İHRAM TURİSTLERİ BEKLİYOR
MODERNİZE EDİLEN İHRAM TURİSTLERİ BEKLİYOR
İHA
Yayın Tarihi : 26 Ocak 2011 Çarşamba 09:58:03
Güncelleme :26 Ocak 2011 Çarşamba 13:55:05


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?